Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti zapuščinska razprava, dediči….

zapuščinska razprava, dediči….

spoštovani,
zanima me:
moja mati je umrla 5.8.2012, sem njen edini otrok, živela je v zunajzakonski skupnosti (27) let, vendar pa je 8.12.2012 umrl tudi njen partner, ki ima enega brata.

čakam na zapuščinsko obravnavo v LJ, po materi. ali lahko po njej deduje brat njenega partnerja, ker je le-ta pokojni? kdo sploh lahko kaj deduje in po kom – jaz po mami, ali morda tudi njen delež po njenem partnerju ali morda brat tega partnerja deduje delež po moji mami………..nič ne vem.

hvala za odgovor,
N.

Spoštovani!

Na podlagi zakona dedujejo po zapustniku: njegovi potomci ( torej vi), njegovi posvojenci in njihovi potomci, njegov zakonec, njegovi starši, posvojitelj in njegovi sorodniki, njegovi bratje in sestre ter njihovi potomci in njegovi dedi in babice ter njihovi potomci. Če bi bil živ še njen partner bi zraven vas dedoval tudi on po njej, vendar v opisanem primeru gre celotni delež v vašo korist. Po materinem partnerju pa si zapuščino delite vi, njegovi starši (če jih še ima), sicer pa brat od umrlega.

Lep pozdrav!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana info@koprivsek-op.com http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Za odgovor se Vam lepo zahvaljujem, imam pa še nekaj vprašanj:

– kako lahko preprečim, da bi brat umrlega partnerja moje mame iz stanovanja, kjer je moja mama živela, odnesel oz. odtujil določene premičnine, ki so po moji logiki v polovični lasti moje mame, po kateri dedujem tudi jaz
– moja mati je svojega partnerja skoraj vsa leta tudi preživljala in vlagala v njegovo nepremičnino, ki jo je dedoval po starših. To je dokazljivo s tem, da je bila vsa leta redno zaposlena in nazadnje tudi prejemala pokojnino, dokažem lahko tudi s pričami, njen partner je v teh letih morda pridobil 5 let delovne dobe. Zato nekako ne morem sprejeti, da ne bi imela pravice do določenih premičnin, ki jih je kupila oz. plačala moja mati, smatrajo pa se, kot da so samo last njenega partnerja, čeprav to ni res. Kaj lahko storim?
– če se na zapuščinski obravnavi izkažejo dolgovi (mame ali njenega partnerja, on jih je zagotovo imel) in če se dediščini ne odpovem (če se izkaže,da dedovani delež presega dolgove), v kolikem času sem dolžna te dolgove poplačati – ali lahko dosežem, da se poplačajo iz dedovanega premoženja (prodaja) in se ne terjajo od mene kot moji lastni dolgovi (blokada TRR, recimo), saj jih v tem primeru nisem sposobna odplačat, ker sem nezaposlena, prejemam socialne transferje, bi se pa strinjala, da se moj dedovani delež proda, dolgove odplača in mi ostane razlika
– zanima me, koliko bi me stalo, če bi za razrešitev te situacije npr. potrebovala odvetnika za pravni nasvet, morda kakšen njegov dopis, pomoč pri odločitvi ob zapuščinskih obravnavah.

Najlepša hvala, želim lep dan,
N.

Spoštovani,

najprej vam svetujemo, da v zapuščinskem postopku po vaši materi prijavite vse premične stvari, za katere menite, da spadajo v zapuščinsko maso po vaši materi. S tem boste avtomatično dosegli, da bo sodišče odločalo o vprašanju, ali te premične stvari spadajo v zapuščino po vaši materi – to vprašanje pa bo nastalo, v kolikor bi partner vaše matere izrecno nasprotoval vašim navedbam glede obsega zapuščine. Prav tako lahko sprožite vprašanje priznanja solastninske pravice vaši materi s strani njenega partnerja zaradi vlaganj v njegovo nepremičnino – predlagam, da si dejansko izberete odvetnika po lastni izbiri, ki vam bo pomagal uveljaviti vaše pravice, saj je zadeva kompleksna in pravno zahtevna.
Kar se tiče dolgov vaše matere, pa je tako: za dolgove zapustnika dedič odgovarja le do višine vrednosti zapuščine in nič več.
Glede na opisano situacijo stroški odvetniškega zastopanja niso nizki, povedal pa vam jih bo lahko odvetnik, ki si ga boste izbrali, po vpogledu v celotno situacijo – vsaj v okvirnem znesku.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana info@koprivsek-op.com http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close