Zaposlitev v tujini
Pozdravljeni,
z novim letom se nameravam preseliti v VB, kjer sem dobil službo. Seveda moram prej urediti vse formalnosti v SLO. Zanima me kaj vse je potrebno prijaviti/odjaviti v SLO.
Verjetno se moram odjaviti iz Zavoda za zaposlovanje (+ prekinitev sedanje službe), ZZZS in ZPIZ?
Hvala za napotke.
lp
Najprej uredi vse formalnosti v VB. Ali boš imel zdravstveno zavarovanje urejeno tam? Ali boš selil tudi stalno bivališče ali le začasno? Ali potrebuješ kakšno dovoljenje za delo, za bivanje?
Ko boš dal odpoved, te bo delodajalec z zadnjim dnem zavarovanja odjavil iz vseh zavarovanj. Zavodu za zdravstveno zavarovanje bo treba nekako sporočiti, da si zavarovan v VB, da ti ne bodo težili z novim obveznim zavarovanjem (to, kar sedaj plačuje delodajalec zate od tvoje bruto plače). Če želiš kakšne zdravstvene storitve koristiti še tu, je treba ugotoviti, kaj z obveznim zdravstvenim zavarovanjem. Prav tako poklicati za dodatno zdravstveno zavarovanje in ga odjaviti – mislim, da je odpovedni rok 3 leta (Vzajemna, Triglav ali Adriatic Slovenica).
Na ZPIZu ni treba nič urejati, saj se pokojninsko zavarovanje plačuje iz bruto plače in to za nas opravi delodajalec.
Bistveno, kar se ne sme pozabiti, je pa odjava davčnega rezidentstva v Sloveniji. Predvidevam, da boš davke plačeval v VB in boš tam davčni rezident? Potem je treba v Slo izpolniti obrazec in ga poslati DURSu, potem pa oni izdajo odločbo.
http://www.durs.gov.si/si/fizicne_osebe/dohodnina_za_fizicne_osebe_obrazci/ugotovitev_rezidentskega_statusa/ugotovitev_rezidentskega_statusa_po_zdoh_2_in_po_mednarodnih_pogodbah_o_izogibanju_dvojnega_obdavcevanja/
Odjavi časopise, revije, naročnine (recimo fitnes, telefon). Preveri račune na bankah, položnice, trajnike. Preveri svoje naložbe, morebitne obveznosti iz teh naslovov. Spremeni naslov za pošiljanje pošte, če želiš pošto prejemati v VB. In tista neugodna zadeva, vse brilijantne kartice ugodnosti:)
Veliko je odvisno tudi od tega, ali sedaj živiš doma in lahko nekdo drug določene stvari ureja zate ali prejema pošto, ali pa greš in se tukaj dokončno odseliš. V prvem primeru si lahko dovoliš malo površnosti, sploh pri nepomembnih zadevah, kot so reklame, kartice ugodnosti ipd, v drugem pa je treba dobro premisliti.
Ja zdravstveno zavarovanje bom imel v VB, davke bom tudi plačeval tam. Imel bom le začasno prebivališče, ker kolikor mi je znano lahko stalno prebivališče dobiš šele po 5 letih bivanja v VB. Za delo in bivanje ne potrebujem nobenih posebnih dovoljenj. Moj bodoči delodajalec mi izda potrdilo o zaposlitvi in me prijavi v VB za socialno zavarovanje (da dobim številko zavarovanja), ki ga imajo vsi v VB in seveda VB davčno. Najbrž se bom potem še dodatno zdravstveno zavaroval.
Če se odjaviš iz SLO davčne to pomeni, da moram tudi na banki zapret račune? Najbrž ne moreš imeti računa v SLO, brez da bi bil prijavljen na davčni oz. kako gre to? Najbolje bi bilo kar poklicat na davčno.
Super… ful sem hvaležen za tako izčrpne napotke. Sej približno vem kako in kaj samo je kar nekaj stvari za urediti pa nisem vedel sploh kje naj se lotim.
Kartice ugodnosti ne bodo problem, ker jih nimam. 🙂
Hvala še enkrat!
lp
Malenkost. Super, da bo šlo vse zlahka!
Računi na banki niso problem, saj banke nimajo omejitev, da lahko imajo samo slovenski rezidenti. Samo javiti jim bo treba, da si nerezident (davčni nerezident). Enako velja za morebitne ostale naložbe (recimo če imaš kakšne delnice, vzajemne sklade ipd). Davčna konkretno s TRR nima nič, bistveno je, da se ve, kje si davčni rezident in kje boš plačeval davke, da ne pride do dvojne obdavčitve.
Za zdravstveno zavarovanje se pa pozanimaj na zavodu, prostovoljnega ne bo problem odjaviti, samo obvezno mora biti zavarovan pa vsak bla bla, pa se potem včasih oglasijo in gnjavijo, zakaj nisi, pa je treba kak listek poslati:)
Za upravno enoto pa tudi ne vem, ali bi bilo smotrno, da se jim sporoči novo začasno bivališče.
Forum je zaprt za komentiranje.