Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Zaposlitev v invalidskem podjetju brez del.dobe

Zaposlitev v invalidskem podjetju brez del.dobe

Pozdrav

Zaposlitvena rehabiliatcija, s statusom invalida preko zavoda za zaposlovanje. Ali kdo dela v invalidski firmi, delam lahko največ 4 ure, možno 5-6 ur, ampak glede na zdrav.stanje težko. Ker nimam delovne dobe tud s SPIZ nimam nič…. se bojim, da bom odvisen samo od plačila iz strani firme, kar pomeni kakih 300-400 evrov/mesec????

Odgovor na objavo uporabnika
ao miha, 10.11.2022 ob 18:00

Pozdrav

Zaposlitvena rehabiliatcija, s statusom invalida preko zavoda za zaposlovanje. Ali kdo dela v invalidski firmi, delam lahko največ 4 ure, možno 5-6 ur, ampak glede na zdrav.stanje težko. Ker nimam delovne dobe tud s SPIZ nimam nič…. se bojim, da bom odvisen samo od plačila iz strani firme, kar pomeni kakih 300-400 evrov/mesec????

Ne vem, nekako logično je, da invalidskega nadomestila pač ne dobiš, če nimaš odločbe zpiz. Vprašaj na zavodu za zaposlovanje kaj in koliko ti pripada, saj ne grizejo.

Sem vprašal …… to dogovor s strani delodajalca.

…ZPIZ pred leti dvidnil iz 12..na 15 let delovno dobo za izplacilo zacasne invalidnine…

4ure delodajalec in 4 ure zavod ali socialna…vprasaj,ker imas to moznost.

ao miha, 10.11.2022 ob 18:11

Sem vprašal …… to dogovor s strani delodajalca.

DElodajalec nima pojma…

Nekak se mi zdi da razen plače drugega ne dobim. ZPIZ s tem nimam nič, ker nimam delovne dobe.

Za 4 ure bi vrjetno dobil 300-400 evrov plače, ker v 4 urah invalidi naredijo manj kot zdravi pa zdravi delajo in dobijo 400-500 evrov za 4 urni delovnik.

Res ne dojamem tega odnosa do invalidov, nisem kriv da sem invalid, ker tako je že od rojstva. Samo da bolezen napreduje.

ao miha, 10.11.2022 ob 19:02

Nekak se mi zdi da razen plače drugega ne dobim. ZPIZ s tem nimam nič, ker nimam delovne dobe.

Za 4 ure bi vrjetno dobil 300-400 evrov plače, ker v 4 urah invalidi naredijo manj kot zdravi pa zdravi delajo in dobijo 400-500 evrov za 4 urni delovnik.

Res ne dojamem tega odnosa do invalidov, nisem kriv da sem invalid, ker tako je že od rojstva. Samo da bolezen napreduje.

Ne poznam ravno zakonodaje, lahko ti pa povem svoj primer.

Jaz sem delovni invalid (III.katergorija), ker sem izgubil vid na enem očesu (okulzija očesne vene). Posledično nisem mogel opravljati svoje službe, ampak so me “razporedili” na drugo delovno mesto. Včasih sem imel količnik 3.98, zdaj ga imam 3,88 + invalidsko nadomestilo (347€/35% pokojninske osnove/21 let delovne dobe). Nadomestilo mi je pokrilo razliko v plači (pa še zraven) in sem zelo zadovoljen.

Svetujem ti,da vprasas na ZPIZU…ce imas status invalida ze iz otrostva…

Mislim,da bos edino od njih dobil pravi odgovor…ce ne,vprasaj na zavodu…

Za koliko ur imate nadomestilo 347 eur, ker to je kar veliko

Dosti jih poznam, ki so invalidi III. kategorije in dobijo za 4 ure nadomestilo borih 200 eur

Jaz za 3 ure dobim 220 eur (34 let del. dobe)

Anonimno 5435, 10.11.2022 ob 19:56

Za koliko ur imate nadomestilo 347 eur, ker to je kar veliko

Dosti jih poznam, ki so invalidi III. kategorije in dobijo za 4 ure nadomestilo borih 200 eur

Jaz za 3 ure dobim 220 eur (34 let del. dobe)

Delam polni delovni čas.

Ja pol pa nadomestilo ne pripada, potem imas placo

Dolgonoga, 10.11.2022 ob 19:09

Svetujem ti,da vprasas na ZPIZU…ce imas status invalida ze iz otrostva…

Mislim,da bos edino od njih dobil pravi odgovor…ce ne,vprasaj na zavodu…

Razložte mi kaj imam brez delovne dobe v zvezi s pokojnino. Pokojnina je glede na vplačila. Če ne vplačuješ nič tud nič ne dobiš.

Invalid 1 kategorije ne bom, lahko II ali III, ker imam 40% manjka, 60% pa lahko delam.

Zato me zanimajo izkušnje takih brez del.dobe. Kaj bom dobil za 4-5 ur dela, dolgoročno 400 evrov? Ker to ni pravično…noben mi noče povedat ker jih bo sram povedat kaj lahko dobim kot invalid brez del.dobe.

Koliko pa si star, imaš kakšno šolo, kaj sploh znaš in katero inv. podjetje te bo gledalo takega?

A kdo me bo gledal, invalidska podjetja…..zato sprašujem koliko lahko pričakujem evrov.

O Pomagavka, 10.11.2022 ob 21:46

Koliko pa si star, imaš kakšno šolo, kaj sploh znaš in katero inv. podjetje te bo gledalo takega?

IV.stopnjo, zaradi zdrv.težav ne morem znat kaj pametnega delat, ker so posledice trajne, nič kriv, pride od nekje.

Katero bolezen pa imate, da se vam nič pametnega ne da delati?

Odnos pa imate, da se mi ne da delat, upam da ne boste kdaj zbolel.

MOST na Brnčičevi

Hja… načeloma je plačilo odvisno od znanja in sposobnosti. Razumem da imaš nekatere sposobnosti zmanjšane, a na znanje to najbrž ni vplivalo – zato je bistveno glede plačila kaj delaš in ne koliko časa delaš. Če si npr dober programer bo verjetno šlo čisto OK tudi z zaposlitvijo za 4 ure in brez doplačil s strani ZPIZ-a.

Če nisi v tako dobro plačanih poklicih, se bo za obrniti na socialo, da vidiš če ti lahko oni kaj dodajo.

Imaš pa prav, mislim da je ta tvoja situacija nekaj kar bi bilo treba izpostaviti in urediti – ker stanje ni OK oz ni korektno do človeka, ki ni nič sam zakrivil.

V tem je ves problem. Migranti, cigani, narkomani se pa utapljajo v dobrinah.

Dvigujete stare teme!

Od Mosta čim dlje stran, žalostno da so invalidsko p. pa nimajo posluha za invalida. Izkoriščanje invalidov  za Leka.

rok-1, 23.03.2023 ob 09:52

Hja… načeloma je plačilo odvisno od znanja in sposobnosti. Razumem da imaš nekatere sposobnosti zmanjšane, a na znanje to najbrž ni vplivalo – zato je bistveno glede plačila kaj delaš in ne koliko časa delaš. Če si npr dober programer bo verjetno šlo čisto OK tudi z zaposlitvijo za 4 ure in brez doplačil s strani ZPIZ-a.

Če nisi v tako dobro plačanih poklicih, se bo za obrniti na socialo, da vidiš če ti lahko oni kaj dodajo.

Imaš pa prav, mislim da je ta tvoja situacija nekaj kar bi bilo treba izpostaviti in urediti – ker stanje ni OK oz ni korektno do človeka, ki ni nič sam zakrivil.

v invalidskih podjetjih ne zaposljujejo programerjev.  če bi bil človek programer, ali imel kakršno koli izobrazbo, s katero bi lahko delal, pa ga invalidnost ne bi ovirala, ne bi imel problema, se ti ne zdi?

Čebela_adela, 24.03.2023 ob 08:53

v invalidskih podjetjih ne zaposljujejo programerjev.  če bi bil človek programer, ali imel kakršno koli izobrazbo, s katero bi lahko delal, pa ga invalidnost ne bi ovirala, ne bi imel problema, se ti ne zdi?

Ne vem kako je po zakonu, a invalidnost te lahko ovira tudi pri intelektualni delih – ker invalidnost ni nujno samo to, da se težje giblješ. Lahko je tudi zmanjšana sposobnost koncentracije, hitrejša utrujenost, slab vid ali sluh, nefunkcionalnost rok, ipd.

Znanec se ukvarja z nekim tehničnim razvojem pa ima tudi status invalida in hkrati firmo, v kateri je zaposlen še en njegov kolega, tudi delni invalid zaradi neke poškodbe… in mislim da imajo naziv invalidskega podjetja. Zato sem napisal zgornji komentar.

rok-1, 24.03.2023 ob 09:12

Ne vem kako je po zakonu, a invalidnost te lahko ovira tudi pri intelektualni delih – ker invalidnost ni nujno samo to, da se težje giblješ. Lahko je tudi zmanjšana sposobnost koncentracije, hitrejša utrujenost, slab vid ali sluh, nefunkcionalnost rok, ipd.

Znanec se ukvarja z nekim tehničnim razvojem pa ima tudi status invalida in hkrati firmo, v kateri je zaposlen še en njegov kolega, tudi delni invalid zaradi neke poškodbe… in mislim da imajo naziv invalidskega podjetja. Zato sem napisal zgornji komentar.

zaposluje in usposablja več kot 3 invalide? ima zaposlenega strokovnega delavca za rehabilitacijo invalidov? ker to so namreč pogoj za status.

Čebela_adela, 24.03.2023 ob 09:20

zaposluje in usposablja več kot 3 invalide? ima zaposlenega strokovnega delavca za rehabilitacijo invalidov? ker to so namreč pogoj za status.

Mislim da ne. Po tvojih besedah torej nima tega statusa – mora biti kaj drugega in si očitno nisem prav zapomnil. Hvala za popravek!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close