Zaposlitev tujega državljana
POzdravljeni!
Jaz sicer ne vem, če sem tole vprašanje prav naslovila, ampak zadeva je sledeča… Moj fant je Egipčan in tudi živi v Egiptu. Sedaj razmišljava o tem, da bi se mogoče nekako preselil v SLovenijo, oziroma bi bil tu vsaj nekaj časa… Ker sem na področju zakonov, pravil in predpisov s tega področja, mi prosim, povejte, kam naj se obrnem. Kaj morava storiti? Ali se lahko on sploh za stalno zaposli v Sloveniji, če ni državljan. Vem, da obstajajo neke delovne vize. Kaj to sploh pomeni? Ali jo dobi samo začasno ali se jo da dobiti tudi za daljše obdobje.
Če mi boste lahko kakkorkoli pomagali ali me vsaj usmerili, vam bom zelo zelo hvaležna.
Lep pozdrav.
Bom pomagala, kolikor pač vem.
Egipt se šteje med t.i. tretje države, za katere si je potrebno za delo v Sloveniji pridobiti delovno dovoljenje. Bom na kratko opisala postopek pridobitve DD:
Tvoj fant si mora najprej poiskat delodajalca, kajti on (in NE tvoj fant) vloži prošnjo za izdajo DD. Najbolj pa je odvisna izobrazba oz. delovno mesto. Na splošno se izdajajo DD za tista delovna mesta, za katere v Sloveniji premanjkuje kadrov (npr. gradbeništvo, kovinarstvo, vozniki tovornjakov…).
Bi mogoče ti povedala, če je kaj tvoj fant po izobrazbi, pa ti bom pomagala naprej.
Trajanja DD si pa sledijo tako: najprej za 4 mesece, nato 8 mesecev in nato za 1 leto. DD za sezonsko delo pa traja 9. mesecev (to so pomožna dela brez poklicev v gradbeništvu, lesarstvu, kovinarstvu..); če pa želi podaljšanje pa mora tujec v tem času pridobiti kakšno izobrazbo.
Piši!
Se enkrat lep pozdrav.
Najprej najlepša hvala, da ste se tako hitro oglasili . Torej,fant trenutno opravlja delo računovodje v nekem podjetju v Egiptu. Sicer so šole nekoliko drugačne, ampak po izobrazbi bi nekako ustrezal ekonomistu. Torej, če prav razumem, mora(va) najprej najti delo in nato sam delodajalec prosi za delovno dovoljenje za fanta. Pa recimo, da najde slžbo, dobi DD.. kaj pa potem, po enem letu? Moram ponovno zaprositi za dovoljenje? Mora v vsakem primeru pridobit kako dodatno izobrazbo?
Še enkrat res lepa hvala za pomoč.
Lp!
Pozdravljena.
Za začetek vama priporočam, da pošljeta diplomo oz. zaključno spričevalo na nostrifikacijo na Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo. Je pa treba menda čakati tudi do več mesecev (gneča zaradi tujcev iz bivše juge).
Težava je namreč v tem, da Slovenija izdaja DD (praviloma) za tiste poklice, ki jih v Sloveniji primanjkuje in kadar ljudi s tako izobrazbo ni v evidenci brezposelnih oseb. Zato dvomim, da “bi šel skozi” kakšen ekonomski tehnik ali ekonomist.
Vsekakor pa da vlogo za izdajo DD delodajalec!
Torej, trenutno se izdaja DD najprej za 4 mesece, nato podaljaša za 8 mesecev, nato podaljšuje po 1 letu (vsakič za 1 leto). Čeprav bo z decembrom stopil v veljavo novi zakon, ko bodo ti časovni intervali malo drugačni.
Tisto glede izobraževanja sem pa mislila takrat, ko tujec nima nobene izobrazbe (zaposli se ga sezonsko in če mu hočeš podaljšati DD, mora pridobiti nek poklic – tu gre za zidarje, tesarje… ).
Je pa še ena varianta s samozaposlitvijo, vendar ne vem, če je mogoče kar prvič dobiti DD za samozaposlitev, ne da bi že prej imel veljavno DD pri nekem delodajalcu.
No, še ena varianta pa je, da se poročita:).
Če še kaj rabite, pišite; če ne bom znala odgovorit, pa bo treba počakat do ponedeljka, ko pridem v službo 🙂
Lep dan!
Forum je zaprt za komentiranje.