Zaposlitev na šoli
Ojla
Mene zanima nekaj, če slučajno kdo ve in prosim naj mi to čimprej odgovori:
Koga se ponavadi zaposli na OŠ za spremstvo otroka s posebnimi potrebami – je kje kakšen pravilnik o tem, kakšna šola mora biti dokončana oz smer. Ponavadi sem slišala, da spremljajo učenca kandidati, ki imajo končano srednjo splošni izobrazbo smer predšolska vzgoja.
Nekateri so mi celo rekli, da je vseeno kakšna srednja izobrazba je, glavno, da je 5. stopnja, da je vseeno, ali je strojni tehnik, zdravstveni tehnik, pomočnik vzgojitelja…
Mi lahko kdo o tem svetuje, pove kakšna so pravila zaposlovanja novega kandidata osnovnošolca s posebnimi potrebami – hvala.
Mislim, da je potrebna 5. stopnja izobrazbe katerekoli smeri – ker se dejansko nihče ne prijavi za to. Ponavadi delo ni lahko, plača pa je slaba – ker se ena ura šteje kot ena ura in ne ot šolska, otroci pa niso 8 ur v šoli, dobiš plačo za zmanjšano delovno obveznost in okrog 400 EUR neto plače. To delo sem opravljala lani in ti lahko povem iz prve roke.
Ja, po mojem ima prednost nekdo s pedagoško izobrazbo, vsekakor… Problem je v tem, da tega nihče noče delat. Sama sem to delala z zaključeno 7. stopnjo in tik pred zaključkom magisterija, pa sem imela plačni razred tam nekje okrog 21. Bi bilo več, ja, če bi bila plača polna, dejansko pa mislim, da za polni delovni čas tako ne dobiš – otroci niso 8 ur v šoli. Plača je bila za zjokat 🙂 me je pa vsaj prisililo, da sem se lotila študija na čisto drugem področju in imam sedaj dobro službo in veliko več možnosti.
Je pa tudi, če mene vprašaš, odvisno sicer od motnje, ki jo ima otrok, lahko je zelo izčrpavajoče, po drugi strani so pa dnevi, ko samo sediš zraven v razredu in ne delaš nič in to je tisto, kar psihično ubija – ne delo 🙂
Sama sem spremljevalka otroka s posebnim potrebam na oš in moja izobrazba je vzgojiteljica predšolskih otrok 5.st.V naši šoli so bili zaposleni tudi ekonomski tehniki kot spremljevalci mislim da ni določena izobrazba pač pa se gleda na tvoje sposobnosti.Se pravi,če si zmožen opravljati takšno delo(dvigovanje otroka,previjanje,umivanje ,hranjenj,menjavanje vložkov….)fizično in psihično.Kar se tiče plače je proti trgovskim kar visoka ni se za pritožit ko vidiš kako male plače dobijo drugje,poleg tega imaš redno plačo,plačano malico in potne stroške,ob vikendih si doma,ob preznikih tudi,delaš samo dopoldan(8 ur ),ko ni otroka delaš v tajništvu ali v knjižnici ali v arhivu,tko ,da se da preživet.
Tukaj, ko so zaposlili kanditata, niso gledali na sposobnosti, saj moja prijateljica ni bila poklicana na razgovor je pa vzgojiteljica 5. stopnja, ta otrok, kot sem omenila je normalen, nima plenic…razen težko hodi – ga ni treba nositi, pomoč je le ta, da mu pomagaš pri nalogah, nosiš šolsko torbo in to je tudi vse, saj moje mnenje je, da bi bolje opravil to delo pedagog, sprejeli so pa drugega.
Na cesti niso samo vzgojitelji, so tudi iz drugih strok in tudi drugje zaposlijo osebo, ki nima primerno izobrazbo, katera je zahtevana.
Kar se pa tiče delovnih mest pa bi takole rekla.
Tudi jaz sem bila 5 let spremljevalka gibalno ovirani osebi in niti malo se mi ne zdi, da je to jemanje delovnega mesta vzgojitelju ali komur koli, ker ga ne bi pravljal na pram svoji izobrazbi.
Zdi se mi primerna 5 stopnja in vsaj izkušenje z tako populacijo ljudi.
Delo res zahteva svoje, kar pač vsak normalen zemljan razume pod pomoč gibalno ovirani osebi, to je v večinih primerih res vse od a-ž kar pač zdrav človek opravlja sam, zato mu tudi ministrstvo odobri spremljevalca.
Kot je bilo že omenjeno glede plač v teh primerih so sramotne, neglede na izobrazbo.
Vsak, ki sprejme to službo je naprej seznanjen kaj mora opravljati in veliko jih je takih, ki si tega res ne predstavljajo, veliko pa nas je takih, ki ne sprejmemo službo samo kot nujno zlo, ampak zato, ker ko zjutraj vstanemo ne gremo samo v službo nekaj pač delat, ampak gremu nekomu pomagat, od nas je dejansko odvisen in to treba delati predvsem z veliko voljo, željo in z veseljem.
Sama imam univerzitetno izobrazbo in opravljeno pedagoško izpopolnjevanje, a zaposlitve na takem delovnem mestu ne dobim, čeprav bi si jo zelo želela, ne glede na plačilo, ki pa, menim da tudi ni tako slabo.
Poslala sem več prošenj in izvedela, da zahtevajo pač nekoga s 5. stopnjo izobrazbe in jim ni mar, če ima nekdo drug pedagoško izobrazbo, morda je celo vzgojitelj ali učitelj, taka izobrazba se jim zdi previsoka, ker bi tudi plača v tem primeru morala biti višja.
Ja, narobe svet, kot cel naš sistem. Potem pa zaposlijo ekonomske tehnike in gimnazijske maturante brez kakršnihkoli izkušanj in znanj… in nihče ne gleda na dobro otroka in visoko izobraženi pedagoški delavci ostajajo na cesti…
pedagogov je preveč, kaj ti tukaj ni jasno. Seveda ste na cesti, če vas je pa preveč. Res pa ni prav, da za 5. st. vzamejo kar enega x, npr. ekonomskega tehnika. V tem primeru bi vzgojitelji, defektologi, pedagogi, učitelji lahko imeli prednost. To se pa strinjam. Ampak tak bo vedno poleg iskal dalje za 7 st., medtem ko nekdo x s 5. st. morda malo manj.
Pozdravljeni!
Zanima e, če je na tem forumu kaj spremljevalcev otrok s posebnimi potrebami na srednji šoli?
Sama sem spremljevalka deklice, ki bo letos po končani osnovni šoli, odšla na srednjo šolo, želela bi iti z njo, ker se super razumeva. Rada bi izmenjala izkušnje z vami o delovnih pogodbah, pomoči, pogojih dela, plačilu itd…
Zelo pa me jezi odnos ministrstva za šolstvo do naših pogojev dela, plače, pogodbe. To je katastrofalno in ponižujoče.
Če ima kdo kakšne izkušnje bi prosila za informacije, hvala.
Lep dan!
Forum je zaprt za komentiranje.