Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Zaposlitev invalida III. kategorije

Zaposlitev invalida III. kategorije

Pozdravljeni,

nikar ne obupajte, kar velja za vse nas.
Država ponuja možnost pridobitve statusa invalida ter dodelitev javnih socialnih transferjev.

Daša Modic Gorjup

Ga. Daša najlepša hvala za odgovor!

kaj pa v tem obdobju ko poteka “zdravljenje” operacije…to lahko traja leto-dve….Saj kolikor vem vlogo za pridobitev ststusa invalida lohko oddaš šele ko je zdravljenje zaključeno?
Še enkrat prisrčna hvala!!

POZDRAVLJENA GOSPA DAŠA!

TUDI SAMA SEM INVALID 3 KATEGORIJE Z OMEJITVAMI.
SEM NA ZAVODU IN PRIJEMAM NADOMESTILO PLAČE . KI MI PRIPADA 3 MESECE.
ZANIMA PA ME : ČEPRAV IMAM ODLOČBO ZA POLOVIČNI DELOVNI ČAS – 4 URNI DELAVNIK
KAJ MI PRIPADA PO TEM , KO MI POTEČE ZAVOD , ČE SEM ZA 4 URE UPOKOJENA ALI PO TEM LAHKO ZAHTEVAM INVALIDSKO POKOJNINO(4 URE) ????

HVALA .

Te dni sem dobil odločbo o invalidnosti III.kat. s KDČ – 4ure. Star 59 let, 36 let pokojninske dobe. Čez en mesec mi poteče pogodba o zaposlitvi za določen čas. Ali priznana invalidnost lahko kakorkoli vpliva na iztek pogodbe o zaposlitvi za določen čas? Ali je delodajalec morda dolžan upoštevati novo nastale pogoje.

Pozdravljeni vsi, ki ste do sedaj objavljali svoje tegobe glede zaposlitve!

Tudi jaz imam takšno kategorijo. Imam namreč težave s sluhom, smešno je to, da en dan slišim dobro, naslednji dan pa spet strašno slabo kljub temu da uporabljam slušni aparat. Naglušnost se mi je pojavila pred 10 leti takorekoč čez noč. Vsi izvidi pa so bili B.P. Imam končano srednjo trgovsko šolo, ekonomsko ter veterinarsko. Kjerkoli iščem službo naletim na težave!! Tudi fizično delo odpade, ker sem ta čas še zbolela na srcu ( zamejava zaklopke in en baj pes) Kaj naj naredim?? Doma posedat pa je noro!! Mi lahko kdo kaj pametnega svetuje? ( stara sem 37 let, imam samo 9 mes delovne dobe)

Pozdravljeni

Dragi obiskovalci foruma. POZORNO PREBERITE NASLEDNJE IN SICER TISTI KI STE S.P- ji:

Pred kratkim je prišel v veljavo zakon ZPIZ, ki tudi tistim s.p. kateri so opravljali poklicno dejavnost in so imeli kakršne koli poškodbe, prometno nesrečo,……. dovolil da se s.p. izenači z statusom delavca.

KLJUČNO JE TO, ČE BI IMEL OMEJITVE PRI DELU, KATERE SO DOLOČILI NA POKLICNI REHABILITACIJI, NISI RAZEN STATUSA IMEL OD PRAVIC NIČESAR.

PO NOVEM ZAKONU SE S.P. IZENAČUJE Z DELAVCEM IN TUDI ČE JE OCENJEN Z OMEJENIM DELOM IN POPOLNOMA ENAKE PRAVICE KOT DELAVEC, TUDI DO NADOMESTILA.

Pozdravljeni!

Sem delavni invalid,že tri leta ne morem dobiti dela ali službe,ker me delodajalci zavračajo,ker sem delavni invalid.Iščem dela v smeri enostavna in preprosta dela,končal sem rehabilitacijo in,ko delodajalcu pokažem mnenje rehabilitacije mi rečejo da to nič nešteje.Zakaj nas delovne invalide delodajalci nočejo zaposliti,raje imajo v svojih podjetjih pijančke in lenuhe.Naj bol sem pa jezen na tistega bedaka kateri je napisal tako zakonodajo da smo mi delavni invalidi delodajalcu samo strošek v podjetju ali v s.p.

Erax,

ali že veš, kako je, če prejemaš nadomestilo za invalidnost in hkrati delaš preko pogodbe? Ali lahko ali ne? Ali mora invalidska komisija odobriti tudi delo preko pogodbe? Ali ti motem ukinejo nadomestilo za invalidnost?
Prosim, odgovori, kako je s tem.
Hvala za odgovor.

Kolikor vem, da ni potrebno nič vlagati na IK na ZPIZ v kolikor delaš po podjemni pogodbi. Edini pogoj je, da si prijavljena na Zavodu in da se javljaš na razpise in na termine k svetovalcu.

Pozdravljeni

Mene pa zanima kako se po ZPIZ-2 upošteva doba, za katero sam plačuješ ožji obseg pravic(190€)?
Tudi jaz sem invalid III, kat. na zavodu za zaposlovanje vpisana v evidenco nezaposljivih.
Kaj storiti če bi slučajno dobila zaposlitev za 4 ure.

Hvala za odgovor in lp

Nalica
po moje ima vaš brat pravico do bolniške saj v tem času ne more iskati delo. Sicer kako mu jo bodo izračunali ne vem…vendar jaz bi šla po bolniško. Edino tako boste lahko v primeru, če zdravljenje ne bo uspešno po enem letu peljali invaidsko upokojitev.

Glasna najlepša hvala za namig a bojim se da če nisi zaposlen bolniška ni možna….žalostno da država pusti tako bolne ljudi brez prebite pare…..zdravnica bo oddala vlogo za invalidsko in molim da uspemo….sedaj njemu in jegovi družini pomagamo kolikor lahko tudi najina 77-letna mama z ubogo pokojnino…hvala bogu za družino!!!

Spoštovani,
danes sem dobila odločbo za bolniško.In sicer sem z dnem 18.1.2013 pravnomočno dobila odločbo o invalidnosti III.kategorije.Zdravljenje pa še nimam zaključeno.In sicer naj bi z dnem 27.03.2013 začela z polovičnim delovnim časom ( 4 ure ).Z dnem 21.03.2013 pa začnem uradno z fizioterapijo v UKC-ju na Inštitutu za medicinsko rehabilitacijo.
Naj pojasnim,da sem imela 16.01.2013 artroskopijo gležnja.In sem dobila datum za razgibavanje komaj 21.03.2013 dalje. Kaj naj storim? Vsekakor vem,da moram napisati pritožbo na to odločbo.Ampak zanima me,kako je potem z delovnim mestom ,ki ga opravljam v vrtcu , zaposlena sem za nedoločen čas ,kot kuharica dietne prehrane.Torej je delo stoječe in z veliko obremenitvijo.Delodajalec mi do sedaj ni našel delovnega mesta.
Sprašujem in zanima me ,če bo zadostovala pritožba na odločbo? In če mi bo po le tem še naprej odobrena bolniška? Seveda se zavedam,da je vse odvisno od komisije.Ampak opravljati delo in se voziti 50 km na dan ,na terapije pa tudi ne gre skupaj.
Kaj naj storim?
Že v naprej se vam zahvaljujem za prioritetni odgovor.
Lep dan vam želim, Teja.

Vsak odgovor bo dobrodošel na naslednji mejl ; teja.bregar@gmail.com

koliko časa pa imate razgibavanje? sicer pa ni pomembno. 27.3. greste delat – seveda je potrebno upoštevat omejitve, ki jih nalaga odločba, z 28.3. vas da vaša zdravnica na bolniško dokler imate razgibavanja. morda vas bo pa delodajalec dal na čakanje na delo, če za vas nima ustreznega dela. ste že klicali v službo kakšna je situacija?

lp

Pozdravljeni,

naše podjetje ima težave pri dobivanju kandidatov s priznano invalidnostjo 3. kategorije.
Iščemo na področjih proizvodnje (Galvanika, Plast, Livarna, Strugarstvo).
Zato predlagam vsem zainteresiranim, da pošljejo prošnjo na spodnji e-mail ali spodnji naslov, ter priložijo zraven še odločbo o invalidnosti.
Več informacij lahko najdete na naši spletni strani: http://www.iskra-isd.si/

Lepo pozdravljeni!

ISKRA ISD – STORITVE d.o.o.
Savska loka 4
4000 Kranj

e-mail: eva.gasperlin@iskra-isd.si

UFFF
Da bi bilo še več takih oglasov,kot je ta od Iskre,tudi v Mariboru.Neverjetno,da za Maribor od 1.1.2013,kaj sledim ni bilo več kot 2 oglasa za zaposlitev invalida.Pozna kdi v Mariboru kakšno podjetje,ki bi vendarle zaposlilo invalida 3.kategorije????
LP

Spoštovani!

Zakaj,kot delavni invalid 3 kategorije ne morem dobiti službe,ker mi delodajalci rečejo da z takimi omejitvami nebom dobil službe nikjer v Sloveniji.Sem med dvema ognjema med Zpizom in delodajalci.Zpiz se sklicuje na svojo odločbo, delodajalec pa na svoje pogoje in zakone,jaz sem pa že 4 leta brez zaposlitve zaradi Zpiza in delodajalca in sem že dolžan desettisoč euro,ke ne morem plačevat polžnic in drugih izdatkov.

Prosim za odgovor.

Lep pozdrav

Ko zaslediš tak zapis in veš, da si pri tisti mali blokadi v tem podjetju prispeval ključne korake, da so v svojo sredo začeli načrtno vabiti sodelavce z omejitvami. Naša ekipa Jazon d.o.o in Razvojna zadruga eTRI smo v nekaj mesecih dokazali, da se to da. Res je, da je to neverjetno topel kolektiv na vseh nivojih in je naše sodelovanje obrodilo rezultate, ki imajo še sedaj pozitivne učinke….Je pa pri zaposlocanju inalidov kar veliko problemov na strani invalidov, ker ne razumejo, da so enakovredni sodelavci in ne da morajo ostali. es čas paziti na njih in jim odnašati rit. Mnogi so tudi izredno težki, zagrenjeni in pričakovati, da te bo kdo takega prenašal ni realno. In mnogi še vedno iščejo zaposlitev in ne delo in so nezanesljivi…za vsako malenkost gredo na bolniško. In seveda to, da je med delovnimi invalidi kar nekaj lenuharjev in tistih, ki iz ene omejitve naredijo 100 omejitev ni čudno, da se delodajalci brez strokovne pomoči, ki jo na primer nudimo mi tega področja ne lotijo. še posebej, če imajo na izbiro na drugi strani delavca brez omejitev, brez posebnega varstva in manjše verjetnosti za bolniški stalež. Pri nas smo razvili način karierne rehabilitacije…to ni ne poklicna in ne zaposlitvena ampak to, da se človeku pomaga, da sebe vidi v pravi luči in da se zna postaviti na trgu dela in si povečati možnost zaposlitve ali celo obstati v kolektivu, kjer je zaposlen. V tem razvojnem obdobju te metode smo naredili res dobre primere. Eden od teh je tudi to podjejte, ki je rabilo zelo malo, da je postavilo pri sebi standard in zaposlilo kar nekaj invalidov iz svoje okolice…in to je tista prava družbena odgovornost.

Pred dobrima dvema letoma se odprla to temo, sedaj pa jo skoraj ne pregledujem več.
1. Oglas ISKRA ISD – STORITVE d.o.o. že dolgo ne velja več.
2. Večinoma bolj izobraženih delovni invalidov se ne brani delati, ampak nam naša država s svojimi zakoni iz rajnke Juge onemogoči, da bi se lahko enakovredno zaposliti z zdravi iskalci zaposlitve. Rajši nam izplačuje Nadomestila za čas čakanja na ustrezno delo, kot pa bi na omogočila opravljanje dela, katerega lahko opravljamo brez omejitev. Posledično smo dolgotrajno brezposelne osebe.
3.eTRI prosim, če me kontaktira na ZM

Spoštovani zanima me oz. imam eno vprašanje. Ker vse kaže, da bom zaradi invalidnosti izgubila službo in verjetno pristala na zavodu, me zanima, če sem na zavodu ali lahko delam (če je sploh še možno) kratkotrajno delo, kot pomoč družinskega člana sinu pri njegovem s.p. ju in obenem dobivam podporo od zavoda. ker oboje skupaj ne bo za minimalno plačo, toliko da preživim.
Hvala s spoštovanjem

1.Izkoristi nadomestilo, ki ti pripada na Zavodu za zaposlovanje. Če boš delala po Podjemni pogodbi vedi, da se ti bo določen znesek odštel od nadomestila; kolikšen je ta znesek ne vem.
2. Ko ti poteče nadomestilo na Zavodu vloži na pristojni enoti ZPIZ-a Nadomestilo za čas čakanja na delo, na Zavod za zaposlovanje pa kopijo Podjemne pogodbe. Od tu naprej te ne bo nihče spraševal, koliko zaslužiš po Podjemni pogodbi. Prijavljena moraš biti na Zavodu, kot aktiven iskalec zaposlitve.

Malo skomplicirano, ampak iskrena hvala

Če delate po podjemni ali avtorski pogodbi ali katerikoli pogodbi, za katero prejmete plačilo, morate to v 3 dneh javiti zavodu in priložiti pogodbo – odšteje se kar je nad 200 € in tisto na polovico – če bi npr. zaslužila 300 €, se odšteje 50 € od nadomestila, ker je to polovica od 100 €

Če opravljate kratkotrajno delo, ki pa je brezplačno, pa ni panike za nadomestilo za brezposlenost

Vedeti morate tudi, da se nadomestilo, ki ste ga prejemali za III. kategorijo invalidnosti zaradi premestitve na ustrezno delovno mesto, ne všteva v osnovo za denarno nadomestilo – šteje se vam samo povprečje zadnjih 8 plač, potem pa tri mesece 80 % od tega, nadaljnjih 9 mesecev 60 %, po dvanajstih mesecih pa samo 50 %.

Lahko se zasluži do 239 EUR in se denarno nadomestil ne zniža, kot to določa 1. in 4. odstavek 67. člena ZUTD. Je pa obvezno in pravočasno to potrebno sporočiti zavodu. Sicer čez čas terjajo povračilo izplačanega nadomestila.

Hvala vsem

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close