Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Zaposlitev invalida III. kategorije

Zaposlitev invalida III. kategorije

Pozdravljeni,

zanima me, kaj je z nami, ki imamo priznano III. kategorijo invalidnosti narobe, da nas nihče noče zaposliti.

Že par let neuspešno pisem vloge za zaposlitev na objavljena prosta delovna mesta, ki jih lahko po odločbi ZPIZ-a lahko opravljam.

Naj se predstavim. Imam malo čez 40 let, kar nekaj delovne dobe. Pred približno 20 leti sem zbolela za bolezen, katero so zdravniki trdili, da je poklicna bolezen, priznane pa nimam. Svojo poklicno pot sem začela v kovinsko – predelovalni industriji; ob pripravniški sem odločila, da sem sposobna veliko več, kot pa vrtati luknje, vrezovati navoje, gravirati. Po pripravniški sem se vpisala v srednjo strojno šolo in jo tudi uspešno zaključila z nazivom strojni tehnik. Ob delu na normo sem zbolela. Sledili so meseci, ko so mi zdravniki odkrili par diagnoz, po preiskavah na polikliniki, pa povedali, da nikoli več ne bom smela oz. mogla opravljati poklica, ki me veseli.
Ko so mi dokončno potrdili diagnozo, prestala sem operacijo, je sledila še ocena delazmoznosti na IK ZPIZ-a. Še ne pri 25 letih sem v roke dobila odločbo, ki se je glasila : priznana invalidnost III. kategorije, s tem, da se prizna prekvalifikacija na višji šoli. Po uspešno dokončani prekvalifikaciji lahko delam polni delovni čas, z omejitvami ne smejo biti preobremenjena zapestja rok.Dela z računalnikom lahko opravljam. Ko sem uspešno naredila prekvalifikacijo, so se zamenjali študijski programi. Ni bilo več višje in visoke, po novem pa visoka strokovna in univetzitetna izobrazba. Ni mi ostalo drugega, kot da sem vpisala še na univerzitetno in jo tudi končala – diplomirala z nazivom “univerzitetna diplomirana organizatorka” smer organizacijska informatika.

Že od leta 2008 iščem primerno delo. Dobila sem nekaj razgovorov, samo noben delodajalec ni pripravljen čakati mesec ali več, da dobim pozitivno mnenje IK ZPIZ-a in me potem zaposli;
oz.oddati obrazec DD1 na IK na ZPIZ, če je opis delovnega mesta ustreza odločbi ZPIZ-a. To pomeni, da uspešno opravim zdravniški pregled, pred nastopm službe.
Ne razumem več tega, da mojo zaposlitev dobi subvencijo in pa še dobi kvoto, ki jo morajo imeti delodajalci z več kot 20 zaposlenimi.
Iščem delo na področju, kjer sta potrebna znanje strojništva in pa organizacija dela.

Pred dobro uro sem dobila pismo, delodajalca, na katerega razpis za prosto delovno mesto sem se prijavila.
Odgovor je bil kot običajno NEGATIVEN.
Vesela bi bila, še kakšnega odgovora na forumu.

Namenoma nisem prej napisala mail-a nujno.delo233@gmail.com.

Danes sem bila na ZPIZ-u, ker sem hotela dobiti informacije, kako je z podjemno pogodbo. Za nas, ki imamo nadomestilo za čas čakanja na ustrezno delo velja enaki pogoji naj si bo, če sklenemo podjemno pogodbo ali pa se zaposlimo.

Upam, da se me bo kdo zaposlil. Glede subvencije ne bi bilo problema.

Erax, prosim za razjasnitev: invalid 3. kategorije, ki je brezposelen, in dobiva nadomestilo za čas čakanja na ustrezno zaposlitev: kako in koliko lahko dela preko podjemne?? Če sploh?

Pa še vprašanje, ali se od nadomestila odteguje akontacija dohodnine, ali ne? Ali potem konec leta doplačaš, ali je tako kot pri penziji, da ni dohodnine?

In še, kako ste vi dognali, ali je v tem času smiselno plačevati zavarovanje za penzijo ()za ožji ali širši obseg)??? Ali je bolj smiselno vleči nadomestilo vse do starostne penzije (ker je konec koncev morda celo višje, kot bo penzija). Je pa res, da se od nadomestila ne da preživet.

In še: vse take invalide (imam ga tudi v familiji, pravkar pristal na zpizu), ki jih poznam, ne dobijo službe, leta in leta in leta…vse do penzije.

Pa še to, iz zakona ne morem izluščiti: ali bodo ti invalidi od zpiza konec julija dobili letni dodatek v znesku 160 € ali ne? Bi nam zelo prav prišlo poleg tistega malega nadoemstila.

Ejgaa
Ali me lahko pošlješ mail na zgornji mail.

Erax, prosim za razjasnitev: invalid 3. kategorije, ki je brezposelen, in dobiva nadomestilo za čas čakanja na ustrezno zaposlitev: kako in koliko lahko dela preko podjemne?? Če sploh?

Nisem Erax, pa vseeno odgovor. Ko sem vlagala pri SPIZ-u za nadomestilo, sem morala podpisati na obrazcu, da nisem zaposlena, da nimam firme oz. da nisem direktor( nekaj takega) in tudi, da z raznimi deli ne zaslužim več kot je minimalna plača. Torej lahko prek pogodb zaslužiš do zneska minimalne plače. In tudi na SPIZ-u so mi preprosto razložili. Pogoj, da pri nas prejemate, da vas Zavod za zaposlovanje ne izbriše. 😉

Naj odgovorim na vprašenje Pomladni1:
Že kar nekaj časa nazaj sem zasledila razpise za prosta delovna mesta, kjer je bi pogoj, da izbrani kandidat dela po podjemni pogodbi ali ima lasten s.p. .
Če bi se odločila in oddala Vlogo za zaposlitev, in bi bila izbrana, bi morala delati po podjemni pogodbi s tem, da bi morala opis delovenga mesta predložiti na IK ZPIZ, da ustreza omejitvam, ki jih imam na odločbi. Za čas, ki bi ga delala po podjemni pogodbi, bi mi mirovalo nadomestilo za čas čakanja na ustrezno delo, po koncu, pa bi morala ponovno zaprositi za nadomestilo.
Če imaš sklenjeno podjemno pogodbo, ne glede na znesek, ti ne pripada nobeno nadomestilo.
Tako pojasnilo sem dobila v petek na ZPIZ-u.

Jaz nisem nobene stvari podpisovala, ker mi je nadomestilo priznalo Delovno sodišče preko tožbe ZPIZ-a, ker moj bivši delodajalec ni uredil na ZPIZ-u, kar bi moral, jaz pa sploh nisem vedela zato. Tajnica je pozabila poslati izpoljnen DD1 obrazec; vse dokumente sem predložila pred nastopom službe cca 2 tedna prej.

Tak odgovor pa sem danes dobila oo ZPIZ:
V zvezi z vašim vprašanjem glede izplačevanja nadomestila za čas čakanja na ustrezno zaposlitev v primeru sklenitve podjemne pogodbe vam pojasnjujemo sledeče:

Po 446. členu Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (Uradni list RS, št. 106/99, 72/00, 124/00, 109/01, 108/02, 135/03 in 72/05, v nadaljevanju: ZPIZ-1 s spremembami) in po 188. členu Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (Uradni list RS, št. 12/92, 5/94, 7/96, 54/98) se nadomestilo plače za čas čakanja na razporeditev oziroma na zaposlitev na drugem ustreznem delu izplačuje do dneva nastopa dela na drugem ustreznem delu, oziroma do dneva pričetka dela z delovnim časom, ki ustreza zavarovančevi preostali delovni zmožnosti. Nadomestilo se nezaposlenemu invalidu izplačuje za mesece, v katerih se je redno javljal zavodu za zaposlovanje, in za mesece, v katerih se ni mogel javiti iz opravičljivih razlogov.

Nadomestilo za čas čakanja na ustrezno zaposlitev se vam bo izplačevalo vse do tedaj, dokler bo pristojna enota Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje potrjevala vašo nezaposlenost, omejitve glede višine prihodkov po predpisih s področja pokojninskega in invalidskega zavarovanja ni.

Tolmačenje, ali je sklenitev podjemne pogodbe temelj za izbris iz evidence brezposelnih oseb pa sodi v pristojnost Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje.

V zvezi s pravicami na podlagi poklicne rehabilitacije pa vam še pojasnjujemo, da po uspešno končani poklicni rehabilitaciji pridobi zavarovanec pravico do zaposlitve na ustreznem delu v skladu z njegovo preostalo delovno zmožnostjo oziroma usposobljenostjo s poklicno rehabilitacijo. Vsak delovni invalid, najsi je pridobil pravico do zaposlitve oziroma premestitve kot delovni invalid III. kategorije invalidnosti ali na podlagi uspešno končane poklicne rehabilitacije, se lahko samozaposli, če le izpolnjuje vse zakonsko predpisane pogoje za opravljanje obrti ali dejavnosti na podlagi katere se želi samozaposliti.

Halo, nismo pravniki.

Jaz razumem tako: pri ZPIZu ni omejitev glede tvojih prejemkov npr. po podjemni pogodbi. Njihov zakon govori, da dokler si vpisan v evidenco brezposelnih, potem ti tudi ZPIZ izplačuje nadomestilo.

Problem nastane pri ZRSZ (zavod za zaposlovanje), saj je morda (torej je potrebno preveriti še pri ZRSZ) zakonodaja, ki pokriva to področje napisana tako, da te, če zaslužiš kot brezposelen, čez določeno mejo, da te izbrišejo iz seznama brezposelnih, kar potegne za sabo tudi to, da ti potem ZPIZ ne izplačuje več, ker te ni v bazi brezposelnih…

Vsak tolmači zakon po svoje. Zaprosila sem še uradno pojasnilo iz Zavoda: svetovalka mi je rekla, da jo ne moti, če kaj delam itak nimam nadomestila z Zavoda. Počakajmo na odgovor, če ne bom šla naprej, dokler ne dobim zadovoljivega odgovora.

Upam, da bom odgovor dobila v naslednjem tednu. Dopis ZPIZ-a si vsak razlaga po svoje. Ejgaa poglej na svoj mail.

Tole čudo sem dobila danes. Razlaga, da te kap

Zavod RS za zaposlovanje ni pristojen za tolmačenje njihove zakonodaje. V zvezi s 4 .odstavkom njihovega pisma – ali je sklenitev podjemne pogodbe temelj za izbris iz evidence brezposelnih oseb, pa je naš odgovor sledeč: lahko sklenete podjemno pogodbo za čas čakanja na ustrezno zaposlitev. Z delom po podjemni pogodbi seznanite svojo svetovalko in ji dostavite kopijo le-te.

V času dela po podjemni pogodbi ste še naprej aktivna iskalka zaposlitve, kar pomeni, da realizirate aktivnosti zaposlitvenega načrta, ki sta ga dogovorili z vašo svetovalko.

Pozdravljeni,

če Vas v zvezi s “čudom” kot mu pravite sami še kaj zanima, prosim, na dan z vprašanji.

Hvala in lep pozdrav,

Daša Modic Gorjup

Moderatorki bi rada zastavila naslednja vprašanja:
– po dopisu ZPIZ-a razumem, da lahko sklenem podjemno pogodbo ne glede na vrsto delo in da mi ni potrebno nič vlagati v ocenitev na IK ZPIZ-a
– po obeh dopisih sklepam, da ni nobenih omejitev glede zaslužka, ki bi ga prejela za delo po podjemni pogodbi.

Prosim za pojasnilo.

Pozdravljeni!!

Jaz bi tudi imela eno vprašanje..sem invalid III. kategorije 8 le..odločbo Zpiza imam 8 urni delavni čas z omejitvami..prijavljena sem tudi na zavodu za zaposlovanje.
sedaj bi pa rada izvedela če je možno postati SP..oziroma nejeti okrepčavalnico v najem in v njej delat??ali mi invalidi to lahko storimo ?
lepo prosim za mnenja odgovore nasvete..zelo vam bom hvaležna
lp

Od moderatorke sem pričakovala odgovor, pa ga žal ni.

Osebe, ki imamo priznano III. kategorijo invalidnosti in prejemamo nadomestilo za čas čakanja na ustezno delo, ki pomeni živitarjenje, smo dobesedno diskriminirani povsod.

Moderatorka se opravičuje za pozen odgovor. Bila je odsotna. :-))))

Sedaj vam je na voljo…

Na prvo in drugo vprašanje je odgovor DA.

Hvala in lep pozdrav,

Daša Modic Gorjup

Pozdravljeni,

hvala za odgovora.

Še vedno me zanima, zakaj delodajalci nočejo zaposliti težje zaposljivih oseb, čeprav jim država nudi precejšnje olajšave – subvencije.
Jaz lahko delo za katerega sem usposobljena opravljam popolnoma enako kot “zdrav” delavec,
pa se vedno kdo spotakne ob kategorijo. Ali so vzrok samo pravila ZPIZ-a iz ranke juge, ali pa
neosveščenost delodajlacev.

Sem invalid 3kategorije z omejitvami sedaj pa mi delodajalec hoče prekiniti delovno razmerje.
Zanima me če mi lahko delodajalec da odpoved čeprav ima tudi invalidsko podjetje.
Vpodjetju mora biti 50%zdravih in 50% invalidov meni pa hočejo dati kar odpoved.
Ali lahko to storojo.
Hvala.

Ali mogoče kdo ve, kaj naj bi prinesel nov zakon o delovnih razmerjih glede zaposlovanja težje zaposljivih oseb (invalidov) in kaj zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. Včeraj na tiskovni konferenci je minister Vizjak pojasnil samo to, kdo bo po novem delavec, ki ga zaradi starosti ne bo mogoče več odpustiti.

Pozdravljeni,

predlagam, da počakamo na uradno objavo spremembe.

Daša Modic Gorjup

Zanima me, ali lahko rehabilitacijska svetovalka z Zavoda napotuje invalida na drugo področje dela, kot ga ima v zaposlitvenem načrtu. Tega dela nisem opravljala cca 9 let, moje znanje je zastarelo… . in že večkrat sem povedala, da jaz za to delo nisem.

Pozdravljeni,
Prosim za nekaj odgovorov:
Moj brat (50 let) je že 4 leta brezposeln, prijavljen je na zavodu kot iskalec zaposlitve, torej ne prejema nikakršne denarne pomoči. Pred enim mesecem je preživel srčni infarkt, ugotovljena je zelo huda in napredovala ateroskleroza, tako da ima v eni koronarki že 3 stente, v eni vratni arteriji enega, čez en mesec dobi enega še v drugo vratno arterijo, nato pa sledijo bypasi na koronarkah. Glede na to da dela ne bo dobil in ga še dolgo niti ne bi mogel opravljati, če sploh kdaj, me zanima kako država poskrbi za tako bolne nezaposlene? Ali je edina možnost poskus pridobitve statusa invalida….lepo vas prosim za pomoč!
Najlepša hvala za vaš odgovor!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close