ZAPOSLITEV IN PREZAPOSLITEV
Zaposlen sem za nedeločen čas.Delodajalec želi, da bi delal za njega preko sp, v nasprotnem primeru bi me dal na borzo,da bi imel z mano manjše stroške,kakšne so moje pravice in obveznosti in njegove??
Skrbi me pa,če delam za njega preko s.p., pa mi ne plačuje oz mi po mesecu ali dveh reče, da me več ne potrebuje,ali lahko grem na borzo in ,če mi pripada denarno nadomestilo.
Pri tem delodajalcu sem 2 leti,skupne delovne dobe pa imam 25 let.
Tudi kot s.p. greš lahko na borzo, in če si zadnje leto posloval z izgubo, se smatra, da si dejavnosti zaprl iz poslovnih razlogov, zato si upravičen do nadomestila. Ampak to tudi pomeni biti nekaj časa brez dohodkov, tako da ni za računat na to, da boš pa kar zaprl. Če greš v nek posel, greš vsaj z namenom, da bo firma delala neomejeno časa.
Kako pa je z možnostmi, da bi kot s.p. delal še za koga drugega, ne samo za tega delodajalca? Jaz ti odsvetujem biti kot s.p. odvisen samo od ene stranke oziroma enega odjemalca tvojih storitev. Če on propade, avtomatično propadeš tudi ti.
Joj, samo ne v s.p.!
Delodajalci,ki predlagajo s.p. samo hočejo znižat svoje stroške. Potem mu ni treba plačevat bolniških,dopustov, pa pogodbo prekine z vami brez vseh obveznosti. Lahko tudi, da vam posla ne da, ko boste s.p. odprli in seveda prej sami dali odpoved. Vse to so že slišane zgodbe.
S.p. se odpre,ko imaš kako poslovno idejo, tveganja razpršena in nisi odvisen le od enega.
Na to temo (+ in -) je bilo na tem forumu že kar nekaj napisano. Poskusi z iskalnikom.
Se popolnoma strinjam z reko in only me… preden se podate v s.p. temeljite preračunajte koliko boste okvirno zaslužili na mesec in koliko vam bo na mesec ostajalo od tega zaslužka (vkalkulirajte vse, tudi potencialno zamujanja plačila, če bi se recimo zgodila in kaj bi vam to pomenila… predvsem pa ne hodit v s.p. za eno samo stranko, če veste, da se lahko vir prihodka enkrat tukaj zapre).
V kolikor pristanete na tem, da začnete delati zanj preko s.p.-ja, nikakor podpisovat sporazumne odpovedi ali česa podobnega. Naj vam da odpoved iz poslovnih razlogov (s tem vam pripada tudi odpravnina).
Predlagam vam, da se pozanimate kako je s tem, če imate s.p. in kaj vse morate predložiti in urediti, da lahko grete na zavod in zaprosite za nadomestilo. Zadeva ni tako enostavna.
Glede na to, da si v drugi temi spraševal glede viličarskega izpita in kako je z odpravnino pri odpovedi DR (manj kot leto dela, ki ti seveda v skladu z ZDR ne pripada), ti svetujem, da nikakor ne greš v te vode, če bo to tvoja edina “stranka”…
iz vsega napisanega opažam, da ima podjetje probleme s plačili oz. mora korenito zmanjšati stroške, da bo še nekako delovalo. Na dolgi rok to lahko sicer pomeni, da se bo spravilo iz težav, če odpravi odveč stroške in naredi temeljno reorganizacijo, vendar večina slovenskih podjetij trenutno še temu ni kos, ker v vodstvih velikokrat gledajo preveč ozko in si redko priznajo lastne napake (predvsem pa krivijo situacijo zunaj podjetja in to je kot obliž na nerazkuženo rano).
Veliko podjetij ponuja možnost zaposlitve s sklepanjem pogodb z bivšimi delavci kot s.p.-ji, kar je dvorezna zadeva, a je zadnje čase v Sloveniji že nekakšen trend.
Tukaj je res odvisno od primera do primera, enim uspe, drugi propadejo in se na veliko zadolžijo.
Mislim, da se mora vsak preden gre v te vode korenito zamisliti, preračunati in seveda izračunati koliko mesečno mora dobiti plačano (poudarek na plačano, ne izstavljeno), da bo imel enak ali večji dohodek kot ga je imel sedaj (seveda da si pokrije vse mesečne stroške in obveznosti v s.p.-ju). Če tega ni, se to sploh ne izplača.
Za info. veliko ljudi je vzeto teh 4tisočakov od države, da jim je pomagalo pri zagonu s.p.-ja in je veliko teh, ki so propadli in se zašili na celi črti. Če nimaš dobrih strank in dovolj dela, si hitro na robu preživetja kot s.p..
Forum je zaprt za komentiranje.