Zaposlitev delavcev iz Bosne – postopek
Če si se odločil za sezonske delavce, potem jih lahko zaposliš le toliko, kolikor si imel zaposlenih delavcev v zadnjem polletju.
Lahko pa zaposliš delavce tako, da jim urediš delovna dovoljenja na podlagi diplome oziroma končane šole v Bosni.
Sporoči za katero varianto si se odločil, pa ti napišem kaj vse je potrebno. Delam namreč na tem področju: ( pridobitev delovnih dovoljenj, viz na Upravni enoti, odpiranje d.o.o., s.p. – vse za tujce)
Najlepša hvala za vašo pripravljenost pomagati!
Trenutno imam na voljo za zaposlitev nekaj delavcev iz Bosne, ki že imajo delovno dovoljenje v Sloveniji, vendar jim marca poteče in jim ga zdajšnji delodajalec ne želi več podaljšati (=jih ne rabi več, ker zanje nima dela, pri nas pa imamo dela več kot dovolj, vendar nobene slovenske delovne sile na Zavodu na voljo…:)
Torej, zanima me postopek za podaljšanje delovnega dovoljenja za tuje državljavljane + tudi pridobitev tega dovoljenja na novo (npr. če kdo pride direktno iz Bosne in prej v Slo. še ni bil zaposlen)
Danes sem se oglasil tudi na Zavodu, kjer niso vedeli o tem kaj dosti (so me napotili na svojo centralo), dobil pa sem na ogled vzorčni obrazec – ‘Prošnjo za podaljšanje dovoljenja za zaposlitev, po 4 mesecih’.
Zanima me praktično, kdaj bodo delavci lahko pričeli delati pri meni, če so do marca zaposleni pri drugem delodajalcu in jim takrat poteče tudi del.viza/dovoljenje.
Jih lahko sam marca zaposlim…in je potem treba čakati na podaljšanje..? Koliko časa približno?
Najlepša hvala še enkrat!
Lp
V tem primeru je pomembno vedeti, če so ta delovna dovoljenja, ki jih imajo delavci zdaj sezonska ali ne. Če so sezonska, potem moraš delavce napotiti na opravljenje NPK v Celju ali pa v Ljubljani. Če pa niso sezonska potem, pa moraš izpolniti vlogo (tisto, ki so ti jo dali na zavodu) in zraven priložiti vse potrebne priloge: Sklep sodišča, Ajpes, Potrdilo DURS-a o plačanih davkih in prispevkih, pogodba o zaposlitvi, potrdilo o vplačilu takse, 2 izjava delavca in delodajalca, fotokopija potnega lista, potrdilo o prijavi dela pri prejšnjem delodajalcu skupaj s kopijo nalepke v potnem listu, kopijo obrazca M1/M2, potrjen PD obrazec, potrdilo, kjer tvojemu podjetju vodijo poslovne knjige, da imaš zadostne mesečne prilive. Upam, da nisem kaj pozabila. Na podaljšanje delovnega dovoljenja boš čakal približno dober mesec
Sem pozabila napisati, da delavci lahko delajo pri tebi tudi pred iztekom njihovih delovnih dovoljenj le na črno oziroma uradno, če jih ima prejšnji delodajalec še prijavljene v zavarovanju in potem delajo pri tebi na podlagi pogodbe (kooperanti). Ti jih pa ne moreš uradno zaposliti, dokler nimajo delovnih dovoljenj na tvojo firmo. Ko jih prijaviš na ZZZS zahtevajo na vpogled original delovno dovoljenje, potrdilo o prebivanju ter pogodbo o zaposlitvi.
Jaz sem za našega zaposlenega s tistim obrazcem za podaljšanje delovnega dovoljenja in seveda z vsemi potrebnimi prilogami in plačilom takse, brez problemov podaljšala delovno dovoljenje v dveh tednih, ampak gre za delo pri istem delodajalcu… Vprašaj, če lahko v vlogo samo napišeš novega delodajalca in priložiš podpisan predlog pogodbe o zaposlitvi za tvojo firmo… Vsaj jaz mislim, da bi tako šlo…
Ali je lahko tuj državljan npr. iz BIH, ki je zaposlen pri slovenskem delodajalcu, napoten na delo v tujino (Avstrijo, Italijo)?
Kako je z zavarovanjem, delovnim dovoljenjem?
Slovenci ne potrebujemo “extra” delovnih dovoljenj – slovensko velja v ostalih EU državah.
Ali delavcu iz BIH velja slovensko delovno dovoljenje oz mora delodajalec pridobiti dodatno delovno dovoljenje, izključno za delo v Avstriji?
Ključno vprašanje je ali je mogoče/potrebno tujcu pridobiti delovno dovoljenje za delo v Avstriji?
Ima s tem kdo praktične izkušnje – panoga je gradbeništvo.
Hvala
Kadra, ki ga iščem, v Sloveniji primanjkuje, z Zavoda pa so mi poslali kup neresnih ljudi, ki so mi že vnaprej povedali, da ne mislijo delat, ampak da so prišli na razgovor samo zato, ker zavod od njih to zahteva.
Resnih in pridnih delavcev na Zavodu ni, taki imajo vsi delo.
Drugače pa ni moj namen tu delate reklame, temveč sem prosil za nasvet..brez zamere. Lp
Pozdravljeni!
Iščem delo za sorodnika iz Bosne, ki je državljan Bosne in Hercegovine. Kar se tiče prebivališča ni problem, saj bi lahko stanoval pri nas v Krškem. Pripravljen je delati kakršno koli delo in se temu tudi prilagajati.
Lepo prosim za pomoč in se vnaprej zahvaljujem.
jz mam tud strica iz Bosne, ki je pripravljen sprejeti kakršno koli delo.
Kontakt: panic_9@hotmail.com
hvala vnaprej
Pozdravljeni prosim naj mi se jawi sini2 ali hanica1 na email lira9009@hotmail.com nujno!!
Prosim za pomo zaposlitve 2 delavcev iz bosne… kako pridobim viso za njiju da bosta zaposlena v slovenskem spju delala pa v Nemciji… prosim na info@netel.si
Forum je zaprt za komentiranje.