zaposlitev-če ne izpolnjujete pogojev
Sem iskalka zaposlitve(nezaposlena po domače) in prijavljam se na različne oglase. Na tiste, kjer izpolnjujem pogoje glede izobrazbe in delovnih izkušenj in nekaj tudi na tiste, kjer jih ne. Glede na to, da tudi tam, kjer izpolnjujem pogoje (in sem takorekoč idealna kandidatka ) ne pridem zraven bi rada vedela vaše izkušnje: kolikokrat ste bile povabljene ali celo sprejete na delovno mesto, kjer niste izpolnjevale pogojev – ali glede izobrazbe ali glede izkušenj oz. neizkušenj iz določenega področja. Recimo če ste vsa leta delale kot podrejene se prijavljate na vodilna mesta oz. kako je to sprejeto pri delodajalcih. Če vam je določeno novo področje zanimivo pa nimate izkušenj? Ste kdaj uspele kje kot “laik”? Me zanima, kako gre to pri vas? Meni nekako ne rata. Še kakšen dober nasvet?
Pa še to. Želela sem prevajati, pa me je potencialni delodajalec postavil na realna tla. Od podjetja, kamor sem poslala ponudbo, sem dobila zelo prijeten, čeprav po vsebini negativen mail, da ne ustrezam vsem pogojem. Res nisem bila razočarana. Sem pač poskusila. Nisem pa ponudbe ali pa prijave poslala še nikoli kam, kjer absolutno vem, da nimam pojma.
jaz moram povedat, da smo dali že nekaj razpisov, da zaposlimo sodelavca v službi, kjer sem jaz vodja. kandidatov brez ustrezne izobrazbe, dokazil o znanju in potrdil nismo niti vabili na razgovor. zavrnili smo celo kandidata, ki je ustrezal po profilu a se je zataknilo pri razgovoru, kjer je za moje pojme pogrnil na polni črti (prevelike zahteve, dosti preveč ambicij, oklevanje ko smo mu povedali za nekatera dela, ki bi jih moral opravljat…). ni prav lahko dobiti službo, nam se pa trenutno dogaja, da ni prav lahko dobiti delavca. res pa smo zelo zahtevni, ker iščemo nekoga, ki bo delo zaštartal takoj, ne pa nekoga, ki bi ga morali izobraziti, saj smo takih izobrazili v zadnjih 10 letih kar 8 in jih takratni “poglavar” ni hotel zaposliti (delali so pogodbeno in so vsi zbežali), sedaj pa razpisujemo za nedoločen čas.
Kar poskusi, se splača. Sem se prijavila na razpis čisto mimo moje izobraazbe, ker bi me pač delo veselilo. V prijavi nisem nič olepševala, sem pa poslala zraven še svoj Cv, iz katerega se da videti kaj vse sem zadnjih 20 let počela. Sem komaj verjela, ko sem bila vabljena na razgovor. Mi je kasneje direktor povedal, da ga je vloga pritegnila ker je bila tako “mimo” in si je vzel čas, da se je prebil skozi CV. Ponudili so mi zaposlitev, ne tisto za katero sem se potegovala, še boljšo. Zato poskusi.
prijatelj s končano gimnazijo dela na področju računalništva. Je pa res da stvari obvlada in to dandanes šteje.
Meni je namreč zelo mimo ko je nekdo bil postavljen silom prilike za vodstvenega delavca, to delo opravlja 20 let in ga pozna v nulo. Zdaj pa na njegovo delavno mesto sprejmejo zelenca, ki formalno izobrazbo ima o ostalem pa nima pojma. Vse se ga mora učit, popravljat napake, kontrolirat – ima pa višjo plačo in perje na glavi.
Pred časom sem se prijavila za vodjo podružnice. Pri svojem delu še uradnega naziva vodja nisem imela (vsaj ne dolgi čas, sem menjala firmo, ko sem videla kako sranje imajo napram državnim organom), v razpisu na katerega sem se prijavila, so bile striktno zahtevane izkušnje iz vodenja. Sem prišla do najožjega izbora, hodila 4x na razgovor, od tega 2x v tujino na matično firmo… Na koncu mi je zmanjkalo tistih par cm v hlačah… manjkal mi je lulek 🙁 Nadzorni svet je iskal moškega, potencialni direktni nadrejeni pa žensko… Nauk? Prijavljam se na zanimive razpise, pa četudi ne izpolnjujem vseh pogojev kot so navedeni. Na razgovoru pa vedno tudi direktno to povem in da sem prez pogojevanja pripravljena se izobraževati in max. truditi. Tudi reference mojega nadrejenega pri tem pomagajo. Mnogokrat se zgodi, da delodajalci pokličejo delodajalca pri katerem si zaposlen in se pozanimajo o potencialnem kandidatu… Tako da: kar pogumno naprej.
kot bodoča dipl. ekonomije, z izobrazbo in izkušnjami v popolnoma drugih sferah, ki zahtevajo strokovna, specialna znanja, sem se prijavila na razpis ki je zahteval splošno srednješolsko izobrazbo, enostavno iz radovednosti in želje da še pred dipl. zajadram v druge sfere. šlo pa je za uradniško delo, potrebno je bilo podat izjavo da boš v tem določenem času po zaposlitvi nardil še izpit iz upravnega postopka in to je bilo to. bila sem vabljena na razgovor in dobila že ob prihodu servirano, da sem bila vabljena ker izpolnjujem vse pogoje, tako v ozadju pa mi je bilo jasno da če ne bo koga ki ima vsaj splošno izobrazbo (gimnazijski maturant) imam 1% možnosti. no izbrana nisem bila. sme pa presenetila sebe in njih z svojim poznavanjem podorčja dela. napaka ki sme jo nardila pa je bila ta da sem vse gledala skozi oči ekonomista in ne nekega uprvanega delavca.
tako da ja imaš možnost dokler se ne prijavljaš na delovna mesta ki zahetavjo specifična znanja in izkušnje iz podorčja stroke. po domače povedano dokler se ne prijavljaš za dela strokovnjakov pa nimš potrebnega znanja. enostavno, če si trgovka se ne moreš prijavit za frizerko.
Forum je zaprt za komentiranje.