Zaporedje nesrečnih prigod
Tole mi leži na duši in moram dat iz sebe, čeprav gre “samo” za otroško literaturo.
Presenečena sem bila že nad tem, da založba preostalih knjig iz zbirke Zaporedje nesrečnih prigod ne bo izdajala zaradi preslabe prodaje. A to sem nekako slutila, saj so knjige, ki niso prav stare, že lep čas znižane v vseh knjigarnah. Ko pa sem včeraj nekaj šarila po Cobissu, mi je padlo na pamet, da pogledam, koliko se pa ta zbirka kaj izposoja…in sem padla na rit (no, bi, če ne bi za računalnikom seveda sedela :-)). Tudi izposoje skorajda ni.
Resda so knjige malo drugačne, da gre za neke vrste črni humor na otrokom prilagojeni ravni, ampak vsaj po mojem ravno zaradi tega ne bi smele manjkati na spisku prebranih knjig povprečnega 10 letnika (izjema so morda res izrazito nežne dušice). Ker so DRUGAČNE. In ker gre, vsaj po moji oceni, za res izvrsten primerek literature tudi v smislu načina pisanja, izbora besed,… Poleg tega so knjige polne “vmesnih odmikov”, enih takšnih zgodbic, s katerimi avtor podkrepi dejanja literarnih junakov. Za pokušino (grobo po spominu) le ena od njih.
Avtor začne poglavje z ugotovitvijo, da smo verjetno vsi brali zgodbo Peter in volk. In ker je pri nas doma pač nismo, otrokoma lepo po predpisih razložim zgodbo in seveda tudi njen nauk. Potem nadaljujem z branjem in, glej ga zlomka, pisatelj skoraj dobesedno ponovi moj maloprej na široko obrazloženi nauk zgodbe, češ, in verjetno so vam starši ob tej zgodbi pripovedovali tole. Ampak, pravi dalje, starši nimajo prav. Včasih je laž bolj koristna od resnice…ter začne dalje napletati zgodbo junakov, v kateri je prišlo do situacije, v kateri se je eden od njih zlagal. Priznam, da sem najprej kar globoko zajela sapo. Potem sta otroka, z njima pa tudi jaz, padla v smeh, češ mami, zdajle te je pa dobro zafrknil. Sledila je dolga debata o tem, kdaj pa se morda res lahko zlažemo, komu, kako, kaj vse je treba upoštevati, skratka, zadeva je bila silno koristna. Seveda, literarni junak bi se lahko preprosto in brez tega dolgega uvoda enostavno zlagal. Iz same zgodbe je bilo itak jasno, da je šlo za “koristno” laž, saj se je zlagal hudobcu. Ampak, nihče od nas treh o tem verjetno ne bi kaj dosti razmišljal, tako pa še vedno vsake toliko med nami pade debata o kakšni situaciji in o tem, ali bi se bilo v njej morda boljše zlagati ali povedati po pravici. In takšnih zgodbic za razmišljanje in tudi za smeh je v knjigah ogromno.
Skratka, tisti molji, ki imate otroke primerne starosti, res jim velja priporočiti/prebrati navedeno zbirko!
Enka, po tvojih merilih sem tudi jaz izrazito nežna dušica, pa si blago mislim, da nisem. Ampak od te zbirke nisem mogla prebrati niti prvih nekaj poglavij prve knjige. Brrrr.
Kitty
Ma, knjiga je res temačna, ampak to je samo krinka za posrečeno duhovito zadevščino :-). Moja dva sta jo vsekakor po prvih šokih vzela tako. In če še rečem, da naša deklica ni prav daleč od nežne dušice, si res upam trditi, da je knjiga primerna za skoraj vse. In za moje pojme tudi priporočljiva prav zaradi svoje drugačnosti. Saj veš, otrokom je treba ponuditi vse :-). Je pa seveda pomembno, da so otroci dovolj stari oziroma zreli, da zadevo prav razumejo. Saj pravim, kljub temačnosti smo se mi ob knjigah imenitno zabavali, parkrat fino podebatirali. Je pa res, da je pri nas verjetno smisel za morbidno družinsko prirojen :-).
Sem vesela, da tekne. Tudi mi smo začeli branje serije s 4. delom in se je šele nato lotili po vrstnem redu. Ni nič tragičnega :-).
Še en namigec: v videoteki na Grbi se dobi tudi film Zaporedje nesrečnih dogodkov (narejen po prvih 3 delih, s solidno igralsko zasedbo: J. carrey, M. Streep). Jaz sem bila malo mešanih občutkov, otroka pa navdušena tudi nad filmom.
@Enka: zaenkrat kaže, da se smrklji sploh nočeta več vrniti domov s počitnic, tako da sem Zaporedje odložil, ker – če bo publika zadovoljna – želim v branju uživati vsaj toliko, kot pamži.
Hvala za nasvete, se priporočam 🙂