Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Zapis številk

Zapis številk

Prosim za pomoč oz. za strokovne smernice, kako je z zapisom številk 0, 1 in 2 v strokovnih (znanstvenih) prispevkih.

Mentorica mi namreč pravi, da se 0, 1 in 2 v slovenščini izpisujejo z besedo.

“Posluh” mi govori takole:
– Imeli smo eno poskusno skupino. Imeli smo 17 poskusnih skupin.

– Kadar številu sledi določena merska enota, mi je logično, da števila ne izpisuješ:
Hitrost je bila 1 km/h… in ne en km/h.

Zdaj pa tisto, kar me malo bega:
1. Ali lahko v istem stavku uporabljaš zapis z besedo in številko:
npr. Imeli smo eno poskusno skupino, v kateri je bilo 6 (šest?) živali.
2. Kako je z zapisom pred “%”: 1 % ali en %?
3. 1 min, 1 minuta, ena minuta?

Hvala!

Načeloma številke do 10 izpisujemo, seveda pa so tudi izjeme. Decimalke navadno pišemo s številkami, naj gre za 1,3 ali pa za 114,2; v stavku je tako: lahko številke do 10 izpišeš z besedo, višje od tega pa s številko, lahko pa se odločiš za enoten zapis s številko. V tem primeru ne bo nič narobe.

Ne gre za to, da je zapis 1 napačen proti ena oziroma obratno, gre za to, da poskušamo besedilo narediti čim bolj berljivo, tekoče. Če pa je v besedilu veliko številk ali pa samo ena, npr. štiriindvajset, je seveda pametneje to zapisati s številko. Pustimo ob strani primere, ko je nujen zapis z besedo (na čeku, poštni nakaznici itd.).

Tvoj prvi primer bi bil torej zapisan takole: Imeli smo eno poskusno skupino s šestimi živalmi.

Znake za odstotek navadno raje izpišemo. Zelo zelo redki so primeri, ko je zaradi zares velike množice teh znakov besedilo preveč kračastno, prezahtevno za branje, navadno raje izpis z besedo kot pa zapis z znakom. Še to: še je v skupini pet/5 odstotkov primerkov, ti pa tvorijo 3,2-odstotni delež, bomo zapisali, da jih je 3,4 odstotka. Pusti številke, samo karikiram, da pokažem, kako je treba pravilno pisati besede odstotek, odstoten, decimalka + odstotek, delež ipd.
V nasprotju s tem pa ohranjamo % npr. v tabelah, grafih, saj bi tam preprosto zakompliciralo vse, če se zapis v celici razteza v 5 vrsticah. Če torej pišeš tabelo ali rišeš graf, napišeš: Delež vzorcev (v %).

Enako kot pri odstotkih je z minutami. Krajšava min ni najboljša rešitev, raje izpišemo minute. Drugače je seveda, če pišeš kako enačbo, tam se uporabljajo krajšave/znakci: 3 t × 5 min = 34 %.

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | info@lektorica.si Prosim, uporabljajte iskalnik!

Nataša, hvala za odgovor!

Se mi zdi prav zanimivo, da ko se neko pisanje začne “zares”, koliko “novih” pravil in podrobnostmi kar naenkrat odkriješ glede zapisovanja stvari, na katere v vsakodnevnem branju in pisanju sploh nisi pozoren.

Zato pa obstajamo Vesele Lektor’ce!!

New Report

Close