Zapis številk
Prosim za pomoč oz. za strokovne smernice, kako je z zapisom številk 0, 1 in 2 v strokovnih (znanstvenih) prispevkih.
Mentorica mi namreč pravi, da se 0, 1 in 2 v slovenščini izpisujejo z besedo.
“Posluh” mi govori takole:
– Imeli smo eno poskusno skupino. Imeli smo 17 poskusnih skupin.
– Kadar številu sledi določena merska enota, mi je logično, da števila ne izpisuješ:
Hitrost je bila 1 km/h… in ne en km/h.
Zdaj pa tisto, kar me malo bega:
1. Ali lahko v istem stavku uporabljaš zapis z besedo in številko:
npr. Imeli smo eno poskusno skupino, v kateri je bilo 6 (šest?) živali.
2. Kako je z zapisom pred “%”: 1 % ali en %?
3. 1 min, 1 minuta, ena minuta?
Hvala!
Načeloma številke do 10 izpisujemo, seveda pa so tudi izjeme. Decimalke navadno pišemo s številkami, naj gre za 1,3 ali pa za 114,2; v stavku je tako: lahko številke do 10 izpišeš z besedo, višje od tega pa s številko, lahko pa se odločiš za enoten zapis s številko. V tem primeru ne bo nič narobe.
Ne gre za to, da je zapis 1 napačen proti ena oziroma obratno, gre za to, da poskušamo besedilo narediti čim bolj berljivo, tekoče. Če pa je v besedilu veliko številk ali pa samo ena, npr. štiriindvajset, je seveda pametneje to zapisati s številko. Pustimo ob strani primere, ko je nujen zapis z besedo (na čeku, poštni nakaznici itd.).
Tvoj prvi primer bi bil torej zapisan takole: Imeli smo eno poskusno skupino s šestimi živalmi.
Znake za odstotek navadno raje izpišemo. Zelo zelo redki so primeri, ko je zaradi zares velike množice teh znakov besedilo preveč kračastno, prezahtevno za branje, navadno raje izpis z besedo kot pa zapis z znakom. Še to: še je v skupini pet/5 odstotkov primerkov, ti pa tvorijo 3,2-odstotni delež, bomo zapisali, da jih je 3,4 odstotka. Pusti številke, samo karikiram, da pokažem, kako je treba pravilno pisati besede odstotek, odstoten, decimalka + odstotek, delež ipd.
V nasprotju s tem pa ohranjamo % npr. v tabelah, grafih, saj bi tam preprosto zakompliciralo vse, če se zapis v celici razteza v 5 vrsticah. Če torej pišeš tabelo ali rišeš graf, napišeš: Delež vzorcev (v %).
Enako kot pri odstotkih je z minutami. Krajšava min ni najboljša rešitev, raje izpišemo minute. Drugače je seveda, če pišeš kako enačbo, tam se uporabljajo krajšave/znakci: 3 t × 5 min = 34 %.