Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis zapis besed

zapis besed

živjo!

Mene pa zanima zakaj se pravilo napiše
1.(drevesnih) DEBEL in ne debl
2.(kurilnih) CISTERN in ne cisterEn

zanima pa me še katere so sporazumevalne zmožnosti?

Hvala za odgovor 😉

Gre za neobstojni samoglasnik, v imenovalniku je beseda deblo, v rodilniku množine pa debel.
Ti obstojni/neobstojni samoglasniki so vezani na etimološki razvoj/nastanek besede. Zakaj je temu tako, je težko reči. Dandanes samo proučujemo raznovrstne glasovne pojave.

Pri sporazumevalnih zmožnostih pa gre predvsem za zmožnosti tvorjenja, sprejemanja in posredovanja besedil. Sporazumevalne zmožnosti vključujejo govorjena in zapisana besedila.

Pri tem gre za poznavanje:
a) poimenovalnih enot jezika – to so besede in besedne zveze (imenovana poimenovalna ali slovarska zmožnost),
b) tvorjenja stavkov in povedi (imenovana skladenjska ali slovnična zmožnost),
c) osnovnih pravil izgovarjave (pravorečna zmožnost) – pravorečje je vezano na govorjeno besedilo,
č) osnovnih pravil zapisa stavkov in povedi (pravopisna zmožnost) – pravopis je vezan na zapisano besedilo,
d) osnovnih pravil tvorjenja besedil (slogovna ali pragmatična zmožnost.

Sporazumevalne zmožnosti se posameznik nauči ob sporazumevalnih dejavnostih, se pravi ob poslušanju, branju, govorjenju (navadno prosto pripravljenega ali nepripravljenega besedila) in pisanja.

Na kratko: vse te sporazumevalne zmožnosti dokazujejo poznavanje jezika, torej pravorečja (pravilen izgovor) in pravopisa (pravilen zapis) ter njegovih leksikalnih (slovarskih) enot: besed in besednih zvez.

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | info@lektorica.si Prosim, uporabljajte iskalnik!

Najlepša hvala za odgovor.

Imam pa še nekaj vprašanj.
1. Zanima me kako kako se sklanjata imeni ŽIGA in FRANJO.
2. Kako se deli beseda ENAJST, ali je sploh deljiva?

Imeni se sklanjata tako:
Žiga
Žige
Žigi
Žigo
pri Žigi
z Žigo,
lahko tudi
Žiga
Žiga
Žigu
Žiga
pri Žigu
z Žigom

in pa
Franjo
Franja
Franju
Franja
pri Franju
s Franjem

Pri besedi enajst deljenja ne priporočam, načeloma je mogoče e- najst, vendar je to zelo nerodna delitev.

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | info@lektorica.si Prosim, uporabljajte iskalnik!

Zato, ker jezikovna pravila postavljajo Ljubljančani, ki ne znajo ali nočejo izgovoriti debl, cistern, film, wimbldon – v pisavi pa to uveljavljajo POLOVIČNO. Samo malo še manjka, da bodo pisali in govorili smert in čmerlj.

Hvala za odgovore.

Imam še eno vprašanje v zvezi z naglaševanjem. V besedi SONČEK je naglašen E, vendar nevem ali je polglasnik ali široki e.

Hvala za odgovor 😉

Mogoče kdo ve zakaj se napiše knjižni in ne knjižnji?

Najlepša hvala za odgovor.

Pravzaprav je naglašen o, ta pa je dolg in ozek.

Pridevnik knjižni v besedni zvezi npr. knjižni molj je nastal iz besede knjiga, jedro besede je tako knjig-, končnica je -a. Tako torej ni razloga za drugi j, saj ga ni niti v podstavi knjig-.

Hvala za odgovore.

Zanima me ali za zapis besede CISTERN velja enako pravilo kot za besedo DEBEL.Torej zanima me zakaj se pravino napiše cistern in ne cisteren.

Lep dan še naprej 😉

vprašal bi kako se napiše:s sanitarno ali z sanitarno vodo

s

New Report

Close