zamudnina v knjižnici
sem že pisala pod ta naslov….se gre za zamudnino v knjižnici.imam namreč knjige že ogromno časa doma,opominov nisem dobijala,jaz sem na te knjige pa čisto pozabila…odgovarjali ste mi,naj jih vrnem na dan odprtih vrat ali kaj podobnega,da bi se izognila visoki zamudnini (3 leta so te knjige cc.pri meni)kdaj je takšen primeren datum? hvala! povejte še vi,če je to res izvedljivo,prosim.
Dan odprtih vrat je običajno dan Prešernovega rojstva. Na ta dan knjižnice bralcem ne zaračunavajo zamudnine, kar pa ne pomeni, da se zamudnina izbriše! Plačati jo moraš pač naslednjič.
Kar se tiče tvojega konkretnega problema, se mogoče lahko o vračilu dogovoriš z ravnateljem knjižnice. V nasprotnem primeru knjige vrni na dan odprtih vrat ali pa (če ti je nerodno) jih magari pošlji v knjižnico po pošti. V tem primeru seveda raje ne več razmišljat o obiskovanju te knjižnice. Nadaljnji postopek je pa odvisen od vsake knjižnice posebej, ali gre stvar na sodišče ali ne, če knijge vrneš, bodo po vsej verjetnosti veseli, da so jih dobili nazaj in si ne bodo delali dodatnih stroškov s pravnim postopkom. Skratka, brez panike.
V vsakem primeru pa se mi zdi lepo, da knjige ob prvi priložnosti vrneš.
vsaka knjiznica ima drugacne fore kar se tega tice. Sem pa prepricana (delam v knjiznici), da ce jih imas tri leta ze doma, da ne bo nic hujsega, saj so ocitno ze obupali in so knjige odpisali. Saj ce bi te hoteli terjati, bi te ze. Mi bi ti poslali izterjevalca…. kar pogumno. mogoce res najbolje, da gres do ravnateljice…
Uf, poznam ta občutek. Jaz sem zabluzila zadnjič na otroški – 13 knjig, po 1. opominu sem imela že tako slabo vest in kamen v želodcu,da sem odlašala iz dneva v dan … po kakih 4 mesecih pa sem le zbrala pogum in … plačala 29.000 SIT. Koza, kokoš…vse sem si rekla (veš, da bi lahko že nekaj otroških knjigic kupila za ta denar).
Če pa imaš že 3 leta, pa mislim, da bodo le veseli, da si jih našla in vrnila. (Lahko pa pokličeš in vprašaš, če imajo letos v planu kak dan brez zamudnin).
Spoštovana “zamudnica” – zdaj pa res ne odlašajte še naslednja tri leta. V knjižnici lahko vprašate, kdaj imajo t. i. dan odprtih vrat, in če takrat dejansko odpisujejo zamudnine. Še bolje pa je, da se pisno obrnite na vodjo knjižnice (vse potrebne podatke o knjižnicah najdete v sistemu COBISS), pojasnite svojo “zadrego” in prosite, da lahko vrnete knjige brez zamudnine (poravnate pa stroške poslanih opominov, če ste jih prejeli). Ali pa pojdite že vendar na najbližjo pošto, knjigam priložite vljudno pisemce in se ne “skrivajte” dalje. Pomembno je, da se knjige vrnejo in so na voljo še drugim bralcem! Če pa boste kot dar priložili mogoče še kakšno zanimivo knjigo, ki je ne potrebujete več, vam bo pa knjižnica (in zlasti bralci) hvaležna.
Lep pozdrav,
Marija