zamrzovanje
Jaz zamrzujem skoraj vse (edino kar res ne bi zamrznila je krompir). Pitulice, strudli, bureki, proja, srbska pita,… Vse zamrznem ze peceno, odmrzujem v mikrovalovni.
Kar se tice tort tudi ni problema – razne skutne, cokoladne, jogurtove,… Se ne spomnim, da bi za kaksno ugotovila, da ji je zmrzovanje skodilo (vsaj med tistimi, ki sem jih preizkusila). Torte zamrznem po kosckih na pladnju, zamrznjene dam v vrecko. Odmznem ponavadi v hladilniku (ali pa kar na sobni temp.), smo pa ze bili tudi zelo neucakani in odmrznili cokoladno torto v mikrovalovki. Malo je stekla, a bila je vseeno zelo dobra :-))
Razni kolaci – ni problema. Odmrzujem kot kruh – na sobni temperaturi, se pogosteje v mikrovalovni.
Tudi potica se lepo zamrzne (in odmrzne) – to prakticirata moji mami in babi (jaz je ne delam, ker ni kandidatov za jesti).
Testo za pico ponavadi ne delam, ampak kupim zmrznjeno…
LP!
Hm, težka bo, namreč zamrzuje se lahko eno in drugo, pečeno in surovo… Bolj je odvisno od tvojih potreb in velikosti zamrzovalnika. Če imaš veliko skrinjo, lahko daš noter cel pladenj s surovimi narezanimi pitulicami, cel pekač surove lazanje ali zavitka:-))
Odvisno je tudi od tega, kaj boš počela potem. Če je že pečeno, lahko na hitro odtališ, mogoče samo malo pogreješ in je na krožniku. Drugače je seveda potrebno prišteti čas peke.
Mislim, da se več zamrzuje že pečenih stvari, tj. pitulic, žemljic, burekov… Tudi bolj ekonomično je, da spečeš vse hkrati. Včasih samo 2 ali 3 kosi ostanejo, pa jih raje vtaknem v zamrzovalnik, kot da bi se med sabo silili, kdo jih bo že sit pojedel. Meni bolj prav pride tudi zaradi tega, ker lahko vzamem ven samo nekaj kosov, ne vse hkrati. In sploh pri pitulicah mi prav pride, ker lahko zvečer vzamem ven samo 3 ali 4 kose, jih vtaknem v torbico, do jutra oz. malice v službi se tako odtalijo, ni jih pa nujno pogreti, tudi mrzle so dobre.
Če pogrevaš zamrznjene stvari, jih je dobro pokriti z alu folijo ali jih zaviti v žepke iz folije, tako se ne izsušijo.
Testo za pico, vlečeno testo lahko zamrzneš surovo, ko se odtali, delaš naprej normalno.
Potice, kolače, torte, bombice ipd. se zamrzuje pečeno. Odtaliti pustiš počasi, da se ne pregreje. Razen če si tako spretna s svojo mikrovalovno kot jaz :-))
Veselo kuhanje, Mimi
Forum je zaprt za komentiranje.