Najdi forum

Zamrzovanje

Drage moje,
vem, da ste dosti bolj izkušene in da veste, toda jaz resnično ne vem. Koliko časa lahko imaš zamrznjeno meso, pa zelenjavo, sadje, obare…

Moja mama pravi, da samo pol leta, slišala pa sem tudi, da je rok neomejen, dokler ne odtališ zadeve…

Hvala vsem.

Pozdravljeni,
tudi jaz se pridružujem vprašanju. Predvsem me pa še zanima, kako in katere jedi lahko zamrznemo (že pripravljene) in katere jedi so najbolj primerne za zamrzovanje? Ali lahko zamrznemo peciva? Je bolje, da jih zamrznemo že pečena in ohlajena, ali samo pripravljena, pa potem spečeš? In ali damo v zamzovalnik že popolnoma ohlajeno jed ali še mlačno? Kako se pa odmrzuje(na sobni temperaturi ali v pečici)?

Še glede shranjevanja sveže zelenjave, ali jo zamzujete surovo ali prekuhano?

Vem, veliko vprašanj, ampak res ne znam in ne vem. Pač še ni veliko izkušenj v kuhinji. Glede na skorajšnji konec porodniške bi se zelo rada tega navadila, da bi si kdaj kakšno jed tudi v naprej pripravila.

Iskrena hvala za vse ideje in nasvete.

Lepo sončno popoldne in miren večer. Maja

Hej,jaz sem imela majhno knjizico z navodili za posamezna zivila,surova in
kuhana,oziroma,kako jih predpripravimo.Dobila sem jo ob nakupu prvega zamrzovalnika,potem nikoli vec.
Ker sem jo nekam zalozila,delam pac po tem,kolikor sem si zapomnila in do sedaj sem se vedno lahko vso hrano koristno porabila.

Nekaj pravil,ki se jih drzim:

Ne zamrzujem velikih kolicin.Meso kvecjemu za en mesec ali se manj.
Mislim,da brez skode pol leta.
Najvec zamrznem sadja,ki ga predpripravim po navodilih in namenu uporabe.V glavnem ga povaljam v sladkorju,da se ne prijema,nekatero razkoscicim,drugo ne.
Zelenjavo zblansiram(samo zavre),da zavzame manj povrsine,pa tudi priporocajo tako.Vcasih,priznam,vtaknem kaj tudi kar tako,ocisceno,oprano in v vrecko.
Suhe mesnine recimo tudi mesec ali dva.Smo majhna druzina in ne nabavljam za veliko v naprej.
Sir,maslo tudi zamrznem v vrecki.
Vsa kuhana hrana je primerna za zamrzovanje.(v porcijah)
Prav tako peciva,struklji,cmoki,torte,potica,kruh in kruhki.Vedno pazim,da naredim primerne porcije.
Struklje raje zamrznem se ne kuhane;je v redu tudi,ce kaj ostane in zamrznes ze kuhano.
kruh in potico zamrznem se malo mlacno.
Kuhano hrano popolnoma ohladim.Priporocam tiste posode prav za zamrzovanje kuhane hrane s pokrovi(alufolija).

Nimam mikrovalovne pecice.Odtajam pri sobni temperaturi preko noci(meso,
kruh,potico…).
Ce se mi mudi,ze kuhano hrano dam v posodo z vroco vodo,da se malo odtaja,potem pa na plosco na blago toploto(minestra,golaz…)

Sadje se hitro odtaja in pusti kar veliko soka.Zato ga ne tajaj v nedogled,raje uporabi se malo trdo.Razlicno od namena uporabe.
Sicer jaz nekaj sadja vedno predpripravim tako,da ga dam v posodo,v kateri je malo lim,soka,vina in sladkorja.Pustim,da hitro zavre in dam rezine
breskev,marelic, majhne hruske v to tekocino,pustim,da malo karamelizira in ohajeno zlagam v skatle po plasteh,vmes celofan in ko rabim,vzamem
doloceno kolicino.Krasno z jesti kar tako,za na pudinge in tudi sadne pogace.Tak nacin shranjevanja imam najraje,ker ne spusca soka.Delam v siroki posodi,da hitro evaporira.

Imam pa crno plosco(pred leti je bila reklama na TV shop),ki je vsk dan v uporabi.Nanjo dam zemlje ali meso in se zelo hitro odtaja,pa se meso ima potem enako barvo kot pred zamrznitvijo. najbolj se vidi pri mletem mesu.Kupcek se enakomerno odtali in ne spusca vode.
Kupila sem jo tudi hcerki,ki je prej odtajevala v mikrovalovki in je imelo potem meso cudno barvo.

Ze kuhane struklje narezem na rezine in zamrznem.Ko rabim,jih dam v posodo z malo masla in vtaknem v drugo posodo z vodo,pokrijem in odtajam s pomocjo pare kasnih 20 minut.lepo spet naraste in je zelo dobro.
Pecene peciva ( zavitke in podobno,ne kremasta) zavijem v alufolijo in v pecico,da se lepo pocasi odtaja in pogreje(se ne izsusi).

Joj,koliko sem napisala.Ce misli in dela kdo drugace,naj popravi.Moje izkusnje so take.Tiste,ki uporabljajo mikrovalovko,ti bodo dale svoje nasvete.
Poskusi najti kaksno brosuro o zamrzovanju.Jaz se na take stvari najbolj zanesem. Sigurno bos dobila.

Ce sem ti kako pomagala,sem vesela.Sicer pa lahko se vprasas o bolj konkretni stvari. Izkusnje bos pa tudi ti hitro dobila.
jaz vidim veliko pomoc ravno pri zamrzovanju ze narejene hrane:golaz,jota,minestre,zelje,zelenjavne prikuhe… vedno naredim se za enkrat in kako prav pride. Krompirja praviloma ne zmrzujem,razen v joti.Minestre zamrznem brez krompirja,nato ga dodam,ko rabim.

Lep pozdrav Babi

Babi, hvala ti, tisočkrat. Tudi jaz vidim veliko prednost v zamrzovanju v tem norem času, ko ni več pravega časa. Veš, rada bi bila čim več z otročkom tudi potem, ko bom šla nazaj v službo. Zato bi se rada naučila to čimbolj uporabljati, da si pridobim kakšno popoldansko urico. Zaenkrat res hvala za vse nasvete, ko bo pa kakšno konkretno vprašanje, bi se pa še rada obrnila nate, a prav?

En lep večer še naprej in lep pozdrav, Maja

Babi, zlata vreden nasvet. Upam, da bova podrobneje predelali na srečanju, ne?

Meni se pravzaprav dogaja, da obe mami jeseni kar tiščita vso zelenjavo, pa tudi zajčke in še kaj, kadar so koline. Zato sprašujem.

Lep večer želim.

Delam enako kot Babi. Zamrzujem v glavnem za sproti – že pripravljene jedi; meso za naslednjih nekaj kosil; tudi zelenjavo. Edino sadje pustim nekaj dlje – jagode in maline imam še za čez zimo. Se mi zdi, da se zamrznjena hrana sčasoma navleče vonjev in tudi, če ni pokvarjena, je neokusna.

Mogoče še to: lepo se zamrzneta zelen peteršilj in drobnjak. Nasekljam oz. drobno narežem in shranim v majhne plastične posodice. Ko rabim, vzamem iz posodice žlico zmrznjenega zelenja in preostanek hitro vrnem v skrinjo.

Gob ne blanširam, ampak jih prepražim na zelo malo olja, da izpari tekočina. Hitro ohladim (v hladilniku), naložim v plastično vrečko in stisnem, da se vsebina splošči. To zmrznjeno ploščo potem lahko porabim celo, lahko pa samo odlomim kak košček za v juho. In, zmrznjene gobe dam vedno naravnost v kozico v vročo juho ali omako. Nikoli jih ne odmrzujem na sobni temperaturi, ker se prej pokvarijo, kot odmrznejo. Aja… v skrinji jih pa pustim kvečjemu en mesec, rajši še manj.

Na enak način kot gobe, torej v ploščah, zamrzujem tudi mleto meso. Se hitreje odtaja, kot če je v kepi.

Zmrznjenega korenja ne maram. Uporabim ga samo v skrajni sili.

Zamrznila sem tudi že celo torto, s kremo vred. Vse je bilo v redu, napaka je bila samo v sladkornem prelivu, ki se je pri odtajanju preveč navlažil.

Gotove jedi zamrznem brez prežganja ali podmeta. To dodam, ko ponovno segrevam.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close