Zamrzovanje sladic
Moja hči ima alergijo na pšenico, zato ji vse delam večinoma s pirino, včasih tudi z rženo moko. Pa me zanima, katere vrste peciva bi se dale zamrznit, ker včasih potrebuje pecivo samo ona, v trgovini pa se ga jasno ne da kupiti.
Ali je že kdo zamrzoval biskvit in kakšen je bil po odmrznitvi? Ali ste ga zmrznili skupaj z marmelado ali kakšno kremo ali samega?
In seveda bi bila tudi zelo vesela kakšnega novega recepta za pecivo, ki ne vsebuje pšenične moke.
LP
Lena
Lena, nisem čisto sigurna, da je pira čisto brez glutena, čeprav jo večina bolnikov s celiakijo v zmernih količinah bojda tolerira. Ne vem. Vsekakor imajo piškotke iz pire in take primerne za bolnike s celiakijo v Ljubljani v pokritem delu tržnice in na eko tržnici – ob petkih.
Sem pa včeraj za mojega malčka naredila juhico iz prosa in koruze. Prišlo je zelo kremasto in mu je bilo zelo všeč, zato sem hitro probala še puding narediti. Slišala sem namreč že, da je proso dobro za pudinge in pite, pa se mi ni zdelo logično, sploh ker nisem marala prosa. Včeraj sem se odločila, da ga maram:))
Na mleku sem skuhala proso (razmerje 3:1), da se je čisto razkuhalo. Dodala sem malo kokosove moke (samo zato, ker jo imam zelo rada, drugače ni potrebno), eno zelo zrelo banano (bolj kot je zrela bolj je sladka – lahko pa dodaš tudi sladkor po okusu) in vse skupaj čisto zmiksala – multipraktik (dodaš še malo mleka, če se ti zdi pregosto). Iz prosenih zrnc tako pride škrob in nastane zelo kremasta zmes in meni osebno zelo dober puding. Moj je bil čisto rahlo zrnate strukture zaradi kokosove moke, pa ni bilo moteče. Lahko bi se mogoče naredilo tudi s kokosovim mlekom. Isto se da narediti z rižem in ni potrebno zgoščevati s škrobom ali pšenično moko. Mogoče ideja za precej hitro pripravljeno brezglutensko sladico.
LP Barb
Barb!
Moja hči ni alergična na gluten, ampak najverjetneje na eno beljakovino, ki v pšenici je, v piri pa je ni.
Sem iz Maribora, tako da pirine piškote kupujem na eko tržnici pri nas. Včasih imajo tudi kakšno pecivo. Ampak ker rada pečem sama, delam večino peciva kar doma. V splošnem se da kar fino delati iz pirine moke, dobila sem pa tudi belo rženo moko, da pecivo ni tako zbito.
Se opravičujem, sem prehitro sklepala. No, če je samo pšenica, potem je pa to precej manjši problem, čeprav vem, da večina izdelkov na policah v trgovini odpade. Kar pa tudi ni nujno slabo, če rada sama pečete, vsaj veste kaj hčerka dejansko je. Še nam kdaj zaupajte kakšen recept s pirino moko, jaz bom pa prilepila kakšnega brez pšenične. Pri nas radi eksperimentiramo. Moja strast sta kemija in hrana:)) Discovery je imel dobro oddajo Kemija v kuhinji. Sem jih kar posnela.
Lep dan vam želim:)
LP Barb
Tudi jaz sem gledala kar nekaj oddaj Kemija v kuhinji – super so!
A tvoj otrok pa je alergičen na gluten? Koliko je star?
S pirino moko sicer pečem palačinke, kruh (dodam še malo koruzne moke), kakšne mafine, kjer belo moko enostavno zamenjam za pirino – če se le da, za peciva uporabljam polbelo pirino moko, da ni tako zelo zbito.
Najraje spečem ajdovo rulado:
Sestavine:
5 jajc
4 jedilne žlice vroče vode
ščepec soli
14 dag drobnega kristalnega sladkorja
10 dag ajdove moke
10 dag naribane čokolade za kuhanje
ribezova marmelada
sok polovice limone
šilce ruma
sladkor v prahu za posip
Rumenjake penasto zmešamo z vročo vodo, soljo in tretjino sladkorja.
Beljake stepemo v čvrst sneg, dodamo preostali sladkor ter vmešamo v
rumenjakovo zmes. Nato vmešamo še moko in naribano čokolado.
Pekač obložimo s papirjem za peko. Pečico segrejemo na 200 C. Maso
enakomerno namažemo na papir in pečemo v prej ogreti pečici cca 15 minut.
Na začetku pečenja pustimo pečico nekoliko odprto, da bo para lahko
uhajala. Pečen ajdov biskvit zvrnemo na papir, ki smo ga potresli s
sladkorjem v prahu in z biskvita odstranimo papir za peko. Biskvit skupaj s
papirjem zvijemo in pustimo, da se ohladi. Marmelado zavremo z limoninim
sokom in rumom. Rulado razvijemo in premažemo z marmelado, nato pa zavijemo
v papir in pustimo počivati eno uro. Nato papir odstranimo, rulado
potresemo s sladkorjem v prahu in razrežemo na rezine.
Če pa kaj praznujemo, pa spečem torto, s tem da drobtine nadomestim s pirino moko.
PANAMA TORTA
7 rumenjakov
15 dag sladkorja
1 vanili
15 dag spraženih naribanih lešnikov, orehov ali mandljev
3 žlice drobtin
1 pecilni
7 dag naribane jedilne čokolade
7 beljakov – sneg
Krema:
150 g masla
130 g sladkorja v prahu
7 dag naribane čokolade
2 jajci
LP
Lena
Moja dva na srečo zaenkrat nista na nič alergična. Trudim se le, da jemo čimbolj raznoliko prehrano, po starem pravilu Vsakega po malem. In rada sama kuham, da vem kaj imam na krožniku. Hvala za recepte. Sliši se dobro. Ob prvi priliki izprobam:)) Zanima me samo, kakšne drobtine pa uporabiš glede na to, da najbrž ne pšeničnega kruha. Kar od kakšnih piškotov??
LP Barb
PS Mimogrede, imam kuharico Hestona Blumenthala, avtorja Kemije v kuhinji.
Barb, nisem si mogla kaj, da ne bi kar takoj probala tvoj recept za puding… In me je navdušil (tudi Gašper je ful pohvalil :))!! Res super stvar. Hvala za takšne recepte! Prej sem našla en recept za rižev puding, če te zanima:
3 skodelice mleka
1/3 skodelice sladkorja
1/2 skodelice riža
1/4 skodelice rozin (po želji)
1 skodelica vanilijevega jogurta
1/2 čajne žličke cimeta
Mleku dodaš sladkor in rozine ter zavreš. Nato dodaš riž in mešaš eno minuto pri najvišji temperaturi. Nato posodo pokriješ in zmanjšaš temperaturo – kuhaš 20 minut, s tem,d a vsakih nekaj minut premešaš. Nato odstraniš pokrov in še nekaj minut kuhaš ob stalnem mešanju. Odstaviš z ognja, dodaš cimet, premešaš in pustiš 30 minut pokrito. Potem dodaš jogurt, premešaš, natošič v posodice in shraniš v hladilniku.
Sicer pa bi tudi v ta recept super pasala kakšna banana.
LP, Staša
Ja, Staša, banance je treba papat, ker jim v roku 10 let grozi izginotje, če ne bodo genetiki kaj ukrenili. Potem bodo pa genetsko spremenjene. Izbira ni ravno rožnata, tako da pri nas doma se jih bomo najedl, dokler še gre:)))
Juhica pa ni nobena umetnost. V vodo sem vsipala proso (razmerje 3:1), zraven vrgla pest koruze (recimo, da je bilo razmerje med koruzo in prosom nekako 1:2 v nekuhani obliki) in skuhala do nerazpoznavnosti. Zmiksala v multipraktiku in svojo porcija malo solila (lahko tud malo jušne kocke po okusu). Pa je bla taka prima kremna koruzna juha. Še mene je presenetla z okusom, moj mulc je je pa zmazal celo sklečko, kar se do sedaj še ni zgodilo, pa se že 2 meseca trudim z gosto hrano:)) Zato sem bla tud tolk navdušena!
Lena, še tebi dolgujem kak nepšenični recept. Bom držala obljubo in ga prilepim proti večeru. Trenutno si je moja pikica prilastila računalnik. Tole piše ona po nareku:))
LP Barb
Lena, brskam po svojih receptih, kaj bi ti prišlo bolj prav: kaj piškotnega, na žlico, mogoče čokoladnega??? Staša je malo nazaj predstavila nekaj sladkih skutnih receptov, kjer so nekateri tudi brez pšenične moke, ker precej uporablja ovsene kosmiče. Reci. Heston ima en recept samo s čokolado in vodo, a si ga še nisem upala preizkusit:))
LP Barb
Lena,
ravnokar sem nekaj sprobala, pa je kar dobro ratalo. Mišljeno je bilo kot nekakšne kocke iz kuharice za bebice, pa sem kar v muffin papirčke nadevala in dala v ta velik pekač, da ni bilo treba večkrat pečt.
100g masla
2 žlici meda
malo vanilijevega ekstrakta
1/2 žličke jedilne sode
1 žlica rjavega sladkorja
90g ovsenih kosmičev
40g kokosove moke
25g rozin
Maslo raztopiš, vmešaš med, vanilijev ekstrakt in sodo. Posebej zmešaš suhe sestavine in jih vsipaš k tekočim, dobro premešaš in pečeš pri 180st, 30min.
Firbec kot sem, sem morala takoj malo eksperimentirat in sem dala namesto masla 100g jogurta, vanilijevega ekstrakta pa nimam. Po zvrhano žlico sem dala v muffin papirčke, pekla malo manj kot 30 min in moram priznat, da ni slabo. Ah ja, pa namesto ovsenih sem dala ječmenove kosmiče, ker drugih trenutno nimam doma.
LP Barb
Lena, še en recept, ki ne vsebuje pšenične moke.
Ovseni poljubcki
Sestavine:
140 g ovsenih kosmicev
140 g sladkorja
50 g zmletih lesnikov
malo soli
3 zlice olja (jaz dam malo masla)
3 beljaki
Kosmice sprazi na olju z zlico sladkorjazlato rumeno in ohladi. Napravi trd sneg, dodaj sladkor, sol, lesnike in kosmice. Na namazan pekac polagaj kepice in jih peci pri 150 stopinj celzija dokler niso suhi tudi na sredini.
LP, Staša
Forum je zaprt za komentiranje.