zamenjana ključavnica
Z možem sva zgradila hišo, na parceli, ki jo je on dobil , po svoji pokojni teti. Lastništvo parcele in hiše je vpisano na njegovo ime ( vem moja napaka ). Po nesreči na železnici se je upokojil in začel veliko piti. Postal je fizično in verbalno zelo nasilen. Imava eno hčer , ki še študira. Imava tudi eno majhno stanovanje v katerem trenutno prebivamo vsi trije ( vsaj, do sedaj smo ), zaradi večje dostopnosti do zdravnikov. Stanovanje je vpisano na hči,80 % in 20 % na me .Med prazniki, ko je imel ponovno svoj alkoholno- verbalni nastop, sem odšla v stanovanje. Hči je bila pri fantu in sva bila sama, imel je moč.Po dveh dneh sem se odpeljala do hiše in ugotovila, da je zamenjal vse tri ključavnice, nisem mogla v hišo. Na telefon se mi noče oglasiti, če pa že, mi pove, da tam nimam kaj iskati. Zanima me , kaj sedaj jaz lahko naredim ? Če imam sploh kakšne pravice do hiše ? Prosim, za nasvet in še kaj več, ker trenutno nisem sposobna normalnega razmišljanja.Hvala !
Spoštovani!
Kolikor partner nad vami izvaja katerokoli obliko nasilja predlagamo, da to čim prej prijavite na Policiji. Svetujemo vam, da se obrnete na pristojni Center za socialno delo, kjer so vam dolžni posredovati informacije o nadaljnjih postopkih, izdajo pa tudi oceno ogroženosti, katera vam je v pomoč pri zahtevi za izdajo začasnih odredb in pridobitvi brezplačne pravne pomoči za te postopke. Če vas je kakorkoli poškodoval (tudi z izvajanjem psihičnega nasilja) pa se obrnite tudi na zdravnika, saj vam lahko zapisi v zdravstveni kartoteki olajšajo dokazovanje v kasnejših postopkih.
V skladu z Zakonom o zakonski zvezi in družinskih razmerjih premoženja, ki ga zakonca pridobita v času trajanja zakonske zveze, pripada obema zakoncema po enakih delih. Glede na navedeno imate pravico do uporabe hiše v enaki meri kot on. Predlagamo, da o njegovem početju obvestite CSD in policijo, sicer pa imate na voljo tožbo s katero lahko zahtevate odpravo motnje vaše posesti (pazite na 30-dnevni rok)oziroma lastninske pravice.
S spoštovanjem!
Forum je zaprt za komentiranje.