Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Založba – izmikanje plačilu

Založba – izmikanje plačilu

Se vam je kdaj zgodilo, da vam založba kljub pogodbi, izdanemu računu in opominom ni izplačala honorarja? V mojem primeru gre za oćitno premišljen nateg, saj je založba z mano sklenila pogodbo, na kateri pa ni navedeno ime založbe, ki je knjigo izdala, temveč ime drugega podjetja na istem naslovu. Računovodja tega podjetja, ki vsake toliko obljubi, da bodo plačali “ko bodo lahko”, ima enak elektronski naslov kot direktorica založbe. Dodatno podjetje so, tako se zdi, ustanovili prav zaradi prelivanja denarja iz levega v desni žep, zato se bojim, da z izvršbo ne bom dosegla ničesar. Sicer vem, da ste na forumu prevajalci in uredniki, ampak morda vendarle kdo ve, če se da zahtevati izvršbo pri založbi na podlagi e-poštnega naslova računovodje in direktorice, morda izdane knjige? Ali doseči prepoved prodaje?

Predlagam ti, da se v tvojem priemru obrneš na Avtorsko agencijo (poglej na internetu za kontakte). Ti ti bodo pomagali in oni namesto tebe izvršili izvržbo ali tožbo. Obrni se na njih, še prej pa založbi lahko mirno zagroziš, kaj boš naredila, ker jih bo to pa morda le prestrašilo in ti bodo izplačali denar.

Take reči so se mi dokaj pogosto dogajale še pred leti, v zadnjih letih pa se mi zdi, da je bolje in nimam več izkušenj s pretiranim zavlačevanjem. Kakorkoli, plačniki so takrat odlašali in odlašali. Mama mi je dala preprost, psihološko naravnan nasvet, ki pa se je izkazal za presenetljivo učinkovit: ČISTO VSAK DAN pokličeš teto v računovodstvu, ji z najslajšim glasom zaželiš dober dan, spregovoriš besedico ali dve o vremenu, jo povprašaš po počutju, potem pa jo – enako ali še bolj prijazno – pobaraš o svojem honorarju.
Navadno trajalo teden, deset dni, da me je bila teta do grla sita in mi nakazala keš (ali pa prepričala nadrejenega).

New Report

Close