Žalost
Dragi moji Molji!
Umrl je nekdo, ki mi je bil zelo blizu. Popolnoma iznenada in resnično mnogo prekmalu. Žalost preplavlja dušo in srce.
Zelo bi mi pomagali s kakšnim naslovom leposlovja, ki bi mi morda vsaj malo pomagalo prebroditi ta težek čas. V mislih imam knjige, ki se dotikajo problematike prebolevanja smrti. Sama sem našla le Banvillovo Morje. Hvala!
Enka, moje sožalje.
Fynn: Gospod Bog, tukaj Ana (založba Ognjišče)
Nisem verna, knjiga je pa zakon. Postavi stvari v perspektivo.
Sožalje, Enka. Meni leposlovje ni pomagalo. Šla sem v knjižnico in s težavo izdavila knjižničarki, naj mi do naslednjega dne pripravi nekaj, kar mi bo pomagalo žalovati. Izbrala mi je dve knjigi, ki sta ju o tej temi napisala dva psihologa in eno, ki jo je napisala ženska, ko ji je umrl mož. To sem vsaj lahko brala. Drugo me ni zanimalo. V dar sem dobila v tistem času še par knjižic s kratkimi žalostnimi resničnimi zgodbami, npr. Karel Gržan: Na pragu večnosti.
Leposlovja še danes, po štirih mesecih, ne morem brati. Me sploh ne pritegne prav. Šla sem na forum Bolečina ob izgubi ljubljene osebe in tam so pisali, da je v tolažbo pisatelj James van Praagh. Prebrala sem njegovo Zdravljenje žalosti. Bolj ko sem brala, bolj se mi je zdelo trapasto. Instant ameriška pomoč. Še vedno hodim v knjižnico in si sposojam, preberem kakšno poglavje in vrnem.
Upam, da bo kdo napisal še kak naslov, bo tudi meni prav prišel.
Nastjaa, sem videla na forumu, da žaluješ tudi ti. Iskreno sožalje!
Veš, nisem niti mislila, da bi me leposlovje lahko res potolažilo. A ker imam težave s spanjem, rabim nekaj, kar bi sploh lahko brala v tistih tihih trenutkih, kar bi malo pomirilo živce in morda srce. In kot ugotavljaš tudi sama: psiholoških knjig o žalovanju ne bi brala, Van Praaghovo Zdravljenje žalosti sem ravno včeraj dokončno odložila, “navadne” leposlovne vsebine pa se mi, vse po vrsti, spričo veličine žalosti pač zdijo nekako majhne in nepomembne. Po malem berem poezijo Mile Kačič, a so njene pesmi skorajda preveč pretresljive…
Sem pa iz knjižnice (ponovno) prinesla Pet oseb, ki jih srečaš v nebesih in z njo bom poizkusila najprej.