zaljubljenost:moski vs zenske
Hecen si mi ti, model Matkič. Cel čas se tukaj rukaš s folkom, da živijo v iluziji in poudarjaš, da v reali ni tako, potem pa mi ponujaš črno-bel scenarij iz teorije 😀
Tipa, ki bi mutil na polno (pustimo začasno delo na črno, kjer obenem še iščeš redni job), manipuliral ipd, ne rabim. Tak bo prej ali slej stopil na mino in prišel na kant. Bohvari, da bi še imela otroka, kaj mi bo tak tepec, ki hvata krivine?! Si lahko prepričan, da je tak tudi na drugih področjih, ne samo “v službi”.
Ampak, šment, teb tud ta odgovor ne sede, ker si prepričan, da smo ženske puhoglave tepke, ki padamo na pleh, debelo denarnico in lepega tipa. Your loss.
Se strinjam, da to ni nič novega. Vendar pa v tem primeru govorimo o razlogih za takšne odločitve in “izbiro”. Vsak poskuša biti srečen s tem, kar je, če mu pa to ne uspeva, pa prilagodi svoj način življenja, ne pa svoja prepričanja. Do spremembe prepričanj in analiziranje razlogov ter dela na sebi, pride šele potem, ko se človek znajde v stiski in ko več ne ve, kako bi prilagodil ali spremenil svoje življenje, da bi bil zadovoljen s tem, kar je.
Omejevanje odnosov in stikov ter ustvarjanje nekih površinskih odnosov, je zato le posledica tega, da nekdo ni sposoben ustvariti pristen odnos, ki temelji na bližini in v tem odnosu biti srečen.
Zato so razni površinski odnosi, le prilagoditve ali kompromisi, kot posledica nezavednih prepričanj, zaradi katerih nekomu bližina predstavlja težave. Ker pa se ne zavedamo nezavednih vzorcev in ne vemo kako vplivajo na nas (kar je možno ugotoviti šele skozi psihoanalizo), pa si vsak domišlja, da je to (kompromisna veza) njegova zavestna izbira.
Se strinjam, da to ni nič novega. Vendar pa v tem primeru govorimo o razlogih za takšne odločitve in “izbiro”. Vsak poskuša biti srečen s tem, kar je, če mu pa to ne uspeva, pa prilagodi svoj način življenja, ne pa svoja prepričanja. Do spremembe prepričanj in analiziranje razlogov ter dela na sebi, pride šele potem, ko se človek znajde v stiski in ko več ne ve, kako bi prilagodil ali spremenil svoje življenje, da bi bil zadovoljen s tem, kar je.
Omejevanje odnosov in stikov ter ustvarjanje nekih površinskih odnosov, je zato le posledica tega, da nekdo ni sposoben ustvariti pristen odnos, ki temelji na bližini in v tem odnosu biti srečen.
Zato so razni površinski odnosi, le prilagoditve ali kompromisi, kot posledica nezavednih prepričanj, zaradi katerih nekomu bližina predstavlja težave. Ker pa se ne zavedamo nezavednih vzorcev in ne vemo kako vplivajo na nas (kar je možno ugotoviti šele skozi psihoanalizo), pa si vsak domišlja, da je to (kompromisna veza) njegova zavestna izbira.[/quote]
Ti misliš, da ”vse” nalaga naš nezavedni vzorec… pa to seveda ni res… izkušnje gradijo tak vzorec, izkušnje pa so lahko zavedne, zato je tudi vzorec ZAVEDN del človeka, čeravno se tako morda ne zdi na prvi pogled…..
Če gre človek v vojsko in vojno, pa pride nazaj z drugačnimi nezavednimi vzorci ki so posledica njegove zavestne odločitve to potem niso nezavedni vzorci, ker jih je on sprožil ZAVEDNO….
Ne pozabi, vse je v naši glavi, tako bolečina, kot vzburjenje in z zavestjo lahko delaš čudeže!
Se čist strinjam. Nobena pametna ne bi izbrala tipa z mutnimi posli.[/quote]
Ne strinjam se, tipa z mutnimi posli vzama ravno tista ta pametna, bistvo je da ima denar in da se zaradi njega ne kaže več po svetu sama. Z nekom, ki jo ima rad (in nima nič), se ne bo, ker jo je sram biti z nekom ki nima denarja, statusa, številnih luksuznih materialnih dobrin. Tako je bilo, je in bo.
Zato so razni površinski odnosi, le prilagoditve ali kompromisi, kot posledica nezavednih prepričanj, zaradi katerih nekomu bližina predstavlja težave. Ker pa se ne zavedamo nezavednih vzorcev in ne vemo kako vplivajo na nas (kar je možno ugotoviti šele skozi psihoanalizo), pa si vsak domišlja, da je to (kompromisna veza) njegova zavestna izbira.[/quote]
Ne vem zakaj eni ne zmorate razumeti, da ne stremimo vsi k enemu partnerju. Da tega ne vidimo kot alfo in omega zivljenja. Niti je za to “kriva” nasa ne zmoznost za tako zvezo, niti nam blizina predvstavlja problem. Lahko gre za cisto zavestno odlocitev. In skozi zivljenje lahko svoje mnenje spreminjamo. Vedi, da niso samo nase izkusnje iz otrostva, ki nas oblikujejo. Izkusnje nabiramo vse zivljenje. 😉
Nekaj je živeti v iluziji, drugo pa je hipotetičen primer naret za luščenje bistva v realnem pristopu in odločitvah ženske (ali moškega)…… 🙂
Tudi če ti dam primer iz dejanskega lajfa, boš iskala neke druge vzorce in vedenja in razlike med 2 moškima (ali ženskama)
Bistvo mojega vprašanja je, da če bi ultimativno morala zbrati, kaj bi raje izbrala, to pove potem dosti o tvoji lastni filozofiji in vrednotenju človeka, to je bistvo, drugo je samo tam, ker pač more bit.
Bistveno pri mojem vprašanju je ali bi raje izbrala človeka ki bi ga skorajda morala podpirat (vsaj delno) finančno ampak je po duši dober človek, ali bi raje izbrala človeka ki ga ne bi rabla podpirat finančno, ampak bi prihajal do denarja na način kot ga ti sama ne podpiraš oz. se ga ne bi posluževala….
To je bistvo vprašanja, in ko se odločiš (ker se teoretično moreš) potem poveš, kaj ti je več vredno 🙂
Seveda izkušnje nabiramo vse življenje. A to ne pomeni, da tistih prvih in osnovnih izkušenj več ni, ampak so nove izkušnje le kot nadgradnja prejšnjih izkušenj.
Od kje pa potem razlog, da si ne želiš enega partnerja ?
Če ne poznaš razlogov, potem ne moreš vedeti, kaj je ustvarilo takšno “izbiro”.[/quote]
Torej ti trdiš, da nekatere izkušnje ki pridejo naknadno ne morejo izrinit starih izkušenj ki so potem oropane vsakega vpliva na tvojo zavest?
Včasih je kaj tudi samo matematično Robi, tako kot od kje ti potem razlog, da ne kupiš novega avta, lahko je pač razlog zelo preprost in nima nobenega nezavednega vzorca…
Ker pač nimaš denarja, narediš izračun in ne znese, in se ne odločiš za avto.
Enako je lahko v partnerstvu in vsem ostalem.
Se čist strinjam. Nobena pametna ne bi izbrala tipa z mutnimi posli.[/quote]
Ne strinjam se, tipa z mutnimi posli vzama ravno tista ta pametna, bistvo je da ima denar in da se zaradi njega ne kaže več po svetu sama. Z nekom, ki jo ima rad (in nima nič), se ne bo, ker jo je sram biti z nekom ki nima denarja, statusa, številnih luksuznih materialnih dobrin. Tako je bilo, je in bo.[/quote]
Meni to pač ni pametno, ker lahko gre marsikaj narobe in na koncu ostaneš brez vsega zaradi takega človeka. Že videno. Nikoli ne veš, kako dolgo bo luksuz trajal. 😛
Če ni kemije, ni filozofije. Zraven seveda spada tudi seks. Pa če še stokrat napišejo, kar so pač napisali. Je pa fajn pogledati tudi moško dobro rit in noge. Če moški še tega niste slišali iz ženske strani. Če ste pa slučajno kaj pomanjkljivi kot ženske, nič hudega, vse gre v rok.
Ker imate druga posla, prepustim debato naprej.
Saj sem ti odgovorila in očitno ti tudi moj primer moje kolegice ni dovolj jasen.
Tudi če imam brezposelnega tipa, še ne pomeni, da sem njegov financ minister. Še vedno se mora sam preživljat, če ne, je to parazitski odnos. V zvezo vstopata dve celi osebi, ne dve polovički :)[/quote]+ še mal ga moraš met rada, a ne? 🙂
Saj sem ti odgovorila in očitno ti tudi moj primer moje kolegice ni dovolj jasen.
Tudi če imam brezposelnega tipa, še ne pomeni, da sem njegov financ minister. Še vedno se mora sam preživljat, če ne, je to parazitski odnos. V zvezo vstopata dve celi osebi, ne dve polovički :)[/quote]
Saj točno o tem pravim, da se ljubezen konča pri denarju…. kaj pa če tip zgubi službo pa v teh časih več ne najde službe. oz bi se moral zaradi službe preselit 700km daleč? al pa 1000km?
In če bi šla skup bi morala ti pustit službo…..
Ljubezen splava po vodi, ko je denarnica prazna z ženske strani, to je dobro poznano 🙂
Tudi če imam brezposelnega tipa, še ne pomeni, da sem njegov financ minister. Še vedno se mora sam preživljat, če ne, je to parazitski odnos. V zvezo vstopata dve celi osebi, ne dve polovički :)[/quote]
Kaj bi pa morali mi razumeti, če ti ne in to celo tretiraš kot parazita? Izstopi, kdo ti sploh brani? Kdo bi v oklepajih sploh moral razumeti razna dela na črno, ki jih morda ti izvajaš? In bi bila potrebna inšekcija? Zajebano res.
Lahko vsi solimo, kako ste fejst, da boste imeli več volje! Želim vam dobtike v vaš plus.
Očitno bom sama morala preplezati še veliko mon za “znanja”.
Dober človek je tisto najplemenitejše, kar se lahko zgodi med ljudmi. Dober človek, ki je resnično Dober. Če bo dobrota, se bomo lahko dogovorili vse. To velja tudi za partnerski odnos. Če je človek resnično dober, potem se bo potrudil, da bo prispeval nekaj v odnos. In tisti, ki je dober, ve, da parazitizem in kakršno koli manipuliranje v partnerskem odnosu ni v redu.
Luksuz, materialne dobrine, “visoka” družba … itd. Zunanja embalaža. Tu ni vsebine. Z veliko verjetnostjo trdim tudi, da tu ni pristnih iskrenih medčloveških odnosov. So zgolj interesi. Kaj nam bodo interesi, če je vsak na svojem bregu? Če že nista fizično oddaljena drug od drugega, sta pa psihično nedvomno.
Navijam za Dobrega človeka, pa čeprav veliko manj sposobnega, ali manj inteligentnega in zato bolj počasnega. Ker mu zaupam in se lahko nanj zanesem. Ker se lahko z njim pogovarjam kot človek s človekom.
“Dobrota je sirota” je rek, katerega pravega pomena v bistvu ne dojamemo vsi. Vsaj jaz ga ne. Zakaj bi bila dobrota sirota? Prava dobrota nikoli ne more biti sirota. To, da nekdo brezglavo razda takšne ali drugačne dobrine, je res nespametno. Pa vendar, bolje takšna nespametna dobrota kot pa kakršna koli hudobija, ali z lepšo besedo rečeno – pretkanost.
Ja, res je. Dobrota je sirota. Dva dobra človeka se najverjetneje ne bosta vozila v luksuznih avtomobilih in stanovala v luksuzni četrti ter se gibala v visokih krogih. Najverjetneje bosta živela bolj skromno.
Čeprav bosta marsikomu kaj podaria in sama imela zato manj, bosta imela čisto vest. In miren spanec. Kar pa zelo verjetno ne velja za tiste pretkane. Če pa le-ti nimajo vesti … joj, potem pa res hudo za njih. Popolnoma so nasitili svoje telo, a uničili svojo dušo.
Lepo napisano. Jaz podobno gledam tudi na zenske.
Zal pa je problem naslednje:
Cloveka tezko na hitro pravilno ocenis. Nisem se zasledil autobiografije bogatega clovega, ki bi priznal, da je karkoli dosegel na neceden nacin. Se vecja utopija pa je to pricakovati med zacetnim spoznavanjem dveh potencijalnih partnerjev.
Niti je tako enostavno vedeti, da je nekdo dober. Sploh pa je tudi dobrota sila raztegljiv pojem. Imas moske in zenske, ki vecino zasluzenega namenijo za podporo ostarelih bolnih starsev, sami pa bolj kot ne zivotarijo. Recimo, da izberes takega. V kriticnem trenutku utegne pomoc pricakovati tudi od partnerja, ki je ze sicer glavni financer v zvezi. In… koliko bi nas z navdusenjem sprejelo takega dobrotnika za partnerja? Moski bi ze marsikateri. Ampak, zenske, egoisticna bitja kot ste, bi takega dobrotnika v kali odkatale. Pa dobrota gor ali dol. 😉
Tudi životarjenje je širok pojem. Kar je za nekoga životarjenje, je za drugega lahko srečno življenje. Zato je treba vedno gledati skozi oči tistega, ki ga opisujemo in ne skozi svoje.
Izvrstno razmišljanje (toda bojim se, da ne obstaja zaman rek “dobrota je sirota”).[/quote]
Res ni zaman, saj prevladuje sebičnost in dobrega človeka lahko hitro najdejo ljudje, ki se okoriščajo z njegovo dobroto. Zato je za dobrega človeka še kako pomembna inteligentnost, da njegova dejanja ne preidejo v naivnost.
Se pa strinjam, da je dobrota primeren temelj na katerem se gradi prijeten odnos. Seveda, če sta oba dobra in prispevata v sam odnos.
Forum je zaprt za komentiranje.