Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti Žaljenje in širjenje slabega imena

Žaljenje in širjenje slabega imena

Lep pozdrav

Prosim za nasvet za ukrepanje.
Nazadnje sem delala v nekem podetju prek svojega s.p. v svojem domačem kraju, kjer je prišlo do plačilne nediscipline (ostali so mi dolžni par tisoč €), zato sem z delom pri njih prenehala, jih pa sedaj terjam preko sodišča.

Ker pa ta delodajalec in njegova družina širijo o meni v mojem domačem mestu takšne grozne laži, ki nimajo ne repa ne glave, ljudje, željni slabih govoric pa po njih samo hlastajo, bi vas prosila za nasvet, kako to ustaviti.Govorice so o tem, da mi podjetje ni plačalo ker sem jim kradla (kar ni res, trditve o krajah so se pričele, ko nisem več želela prit delat zaradi neplačila in ko sem začela groziti z inšpekcijo in sodiščem, so mi začeli groziti da me bodo prijavili na policijo zaradi kraje!), govorice o tem, da so zaradi mojih kraj ostali nepoplačani še 3 delavci, ki jim je delodajalec napisal, da naj mene terjajo za denar, ker ga on nima, ker sem mu kradla denar in jim zaradi tega ne morejo plačati.Takšne laži škodijo mojemu poslovnemu ugledu kot s.p., v domačem kraju težko dobiš zaposlitev, če se pogovarjajo o tebi da si kradel, najhuje pa je, da je vse to laž, namreč vzela nisem nikoli nič! In sem pripravljena tudi to dokazovat.Včeraj so prišle govorice do moža, češ kaj ima tako žensko, ko krade in zarad nje ljudje ne dobijo plačano, da naj me pusti, da kaj bo z takšno žensko – in vse to se dogaja zaradi bivšega delodajalca in zaradi tega sploh več ne hodim ven iz hiše :(. Nekateri ljudje, ki so poznali situacijo, mi seveda verjamejo, ampak problem je moj ugled, ugled moje družine in zaposlitvene možnosti!

Delodajalec se ne prestraši nikakor, zagrozila sem mu že, da naj preneha z takšnimi lažmi, naj me prijavi na policijo in bomo rešili, kdo je kradel, da naj pa ne širi laži! A to počnejo še naprej.

Ali lahko kako ukrepam po sodni poti in kaj bi morala dokazovati?
Glede na to, da naj bi delodajalecu kradla denar, do katerega sploh nisem imela dostop, me dokazovanja ni strah, ampak rada bi vedela, kako naj ukrepam? Delodajalec mi ni nikoli pisno ali ustno povedal, da naj bi mu manjkal kakšen denar, dokler nisem nehala delati pri njemu (takrat pa je on ugotovil, da mu izpred 2eh mesecev manjka par tisoč eur). Kako hitro gredo takšni postopki?

Prosim za čimveč informacij…

Spoštovani!

Iz opisa dejanskega stanja, ki ste ga podali, sumimo na obstoj predpostavk kaznivega dejanja žaljive obdolžitve. Kaznivo dejanje žaljive obdolžitve pa stori oseba, ki o kom trdi ali raznaša kaj, kar lahko škoduje njegovi časti ali dobremu imenu. Kaznuje se z denarno kaznijo ali z zaporom do 6 mesecev, v določenih primerih do enega leta. To kaznivo dejanje se preganja na predlog oškodovanca (vas).
Za kaznivo dejanje, za katero se storilec preganja na predlog ali na zasebno tožbo, je treba predlog podati oziroma zasebno tožbo vložiti v treh mesecih od dneva, ko je upravičenec zvedel za kaznivo dejanje in storilca. Predlog se poda pristojnemu državnemu tožilcu, lahko pa tudi na Policiji.
Kolikor vam je bil kot pravni osebi okrnjen ugled in dobro ime, prisodi sodišče, v skladu s pravili obligacijskega zakonika (v nadaljevanju OZ), tudi če premoženjska škoda ni nastala (če je, jo morate dokazovati), pravni osebi pravično denarno odškodnino, neodvisno od obstoja premoženjske škode, če okoliščine primera to opravičujejo. Določba 183. člena OZ kot pravno priznano škodo določa kršitev ugleda in dobrega imena pravne osebe. Gre za varstvo vrednosti, ki jo ima pravna oseba v družbi. Civilni predpisi pojma ugleda in dobrega imena ne opredeljujejo, zato si sodna praksa pomaga s kazenskopravnim pojmovanjem teh terminov. Treba pa je poudariti, da je civilna odgovornost strožja od kazenske in da civilno sodišče ni vezano na morebitno oprostilno sodbo kazenskega sodišča. Za opredelitev protipravnega ravnanja, kot enega od elementov civilnega delikta, ni treba, da so podani vsi znaki točno določenega kaznivega dejanja. Zadostuje ugotovitev, da gre za dejanje, ki zmanjšuje vrednost in položaj, ki ga ima pravna oseba v določenem družbenem okolju. To dejstvo boste lahko dokazovali s pričami, ki bodo iz prve roke izpovedale kaj o vas kot samostojni podjetnici širi prejšnji delodajalec.
Predlagamo, da zoper bivšega delodajalca vložite odškodninski zahtevek v katerem pa boste morali dokazati škodo (npr. da zaradi govoric nimate naročil, da so vam drastično upadla, …), protipravnost ravnanja odgovorne osebe in vzročno zvezo, povzročitelj pa se odgovornosti razbremeni, če dokaže, da za nastalo škodo ni kriv, da ni ravnal niti naklepno niti iz malomarnosti, torej, da je ravnal z dolžno skrbnostjo, to je tisto skrbnostjo, ki se od njega v danih razmerah pričakuje. Glede na to, da je zadeva kompleksna, svetujemo, da se obrnete na odvetnika po vaši izbiri, ki vam bo pomagal izpeljati postopke zoper bivšega delodajalca.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana info@koprivsek-op.com http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close