Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Zala prosila za kifelcke

Zala prosila za kifelcke

Hej,recept je tudi za druge!

Zala,da bi ti videla ta sosedin krasni zvezek z recepti,prakticnimi nasveti in se cim.Ob vsakem receptu pripombe in kje ga je dobila.
Ze vidim Maso in Tino,sosedini vnukinji,kako bosta cez leta obe zeleli to bakino dragocenost.

V oci so mi padli ti nasveti:
Ko kuhas kremo na pari z vodo v drugi vecji posodi,daj na dno kljuc,ki bo enakomerno porazdelil segrevanje vode po celem volumnu. Tako se bo krema enakomerno segrevala in lepse ucvrstila.

Prezganje-Nikoli ne daj moke v segreto mascobo,vedno v hladno in skupaj segrevaj. Juhe,omake bodo okusnejse.
Sicer jaz prezganje redkokdaj naredim,je pa koristen nasvet.

Kadar pripravljamo cokoladno kremo,ne pozabimo dodati scepca soli,zaradi katere bo postal okus cokolade se bolj intenziven. !!!!

Majhna kolicina soli izboljsa okus vsem sladkim pecivom ,kolacem,narastkom,biskvitom…

Rumenjak,s katerim bomo namazali povrsino nekega peciva,bo dobil lepo
rumeno barvo,ce ga zmesamo s scepcem soli ali sladkorja.

Ce zelimo,da bi bil karamel elasticen in mehak,dodajmo nekaj kapljic limoninega soka cim dobi zeleno barvo (stresica na z ).L.sok prepreci,da bi se karamel prehitro spet kristaliziral.

Ce potrosis povrsino pudinga s tanko plastjo sladkorja,ne dobi skorjice.

Limono moramo namiliti in sprati,ce hocemo odstraniti skropiva,ker niso vodotopna.

Zdaj pa recept,ki ga bos verjetno razpolovila,ker iz teh kolicin dobis 96 kifelckov( 12 x 8 ).

Testo:
1 kg presejane moke
1/4 l olja
(srbsko je to zejtin – ce bos kje zasledila,bos vedela;jaz previc nisem imela pojma o cem je govora)
1/4 l mleka ( lahko pa 1/2 l mleka brez jajck)
2 jajcki
kvas( kot za dober rahel kruh- ni omenjeno koliko)
sol ( v receptu ga ni,mislim pa ,da sem ga jaz malenkost dala)

Nadev:
150 g margarine ali masla
250 do 300g skute(bolj suhe ali cez noc odcejene)
1 jajcek

Postopek za nadev:
Najprej penasto umesamo mascobo,dodamo jajcek in skuto.Vse lepo zmesamo. Tudi tu ni v receptu soli.Verjetno je skuta -sir v Srbiji ze soljen.Jaz sem jo malo dala,ne pretiravala.
Nadev das v skledico in z nozem nakazi cetrtine;vsaka cetrtina mora zadostovati za tri plosce,oziroma za 24 kifelckov,ce delas iz 1 kg moke.
(sama matematika)

Postopek za testo:
Umesimo kvaseno testo in ga pustimo vzhajati kot obicajno.
Ga pregnetemo in razdelimo na 12 delov. Vsak del razvaljamo v okroglo
plosco(premer 30 do 32 cm).Razrezemo na osmine in dobimo 8 trikotnikov.
Na vsak trikotnik damo ob stranico(ki je tvorila obod) zlicko nadeva in zavijemo priti sticiscu vseh stranic,k spicki.Oba konca malo zapognemo v obliko kifelcka. Premazemo z rastepenim rumenjakom in specemo pri 200
stopinjah.

Jaz sem jih takrat naredila res 96.Bilo je vroce in pecivo je sproti vzhajalo.
V casu,ko sem zavijala in pekla prvo rundo,so ostali deli spet vzhajali in tako naprej.
Upam,da ti bo uspelo.

Je bilo danes pri jeziku vse OK? Lep pozdrav Babi

Babi, pozdravljena !

Mene zanima, če mora testo vzhajati 1x ali 2x in če morajo kifeljčki tudi vzhajati ? Hvala za odgovor in lepo nedeljo.

lp Majuška

Hej!
Testo vzhaja prvic,nato prgnetes in razdelis na dele. V toplem prostoru razvaljas prvi del in ze nalagas skuto na osem trikotnikov. Videla bos,da bodo ostali deli ta cas ze vzhajali. Prvo rundo kifelckov sem pustila v protvanju samo nekaj minut, preden sem dala v pecico.Ostalih ne bo niti treba,ker narastejo v casu,ko se eni ze pecejo. Pripravi si dva velika pekaca,da lahko v enega nalagas,ko se prvi ze pecejo.
Daj na peki papir ali namasti in pomokaj pekac.Koliko casa se pecejo?Ne dolgo;enega poskusi,pa bos najbolje vedela. Lepo mora zarumeneti zgoraj in spodaj. Upam,da sem bila dovolj nazorna z navodili.
Lep pozdrav Babi

Babi, navodila so zelo nazorna. Verjetno jih bom poskusila speči še ta teden, seveda le v primeru, da prideta starša kaj k meni. Hvala še enkrat za odgovor.

lp Majuška

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close