Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Zakonitost odpovedi

Zakonitost odpovedi

ZDR-1
200. člen, 3. točka:
Ugotovitev nezakonitosti odpovedi pogodbe o zaposlitvi, drugih načinov prenehanja veljavnosti pogodbe o zaposlitvi ali odločitev o disciplinski odgovornosti delavca lahko delavec zahteva v roku 30 dni od dneva vročitve oziroma od dneva, ko je zvedel za kršitev pravice, pred pristojnim delovnim sodiščem

Kaj pomeni ta del stavka ?

Primer :

Zaposlenemu je bila vročena odpoved delovnega razmerja 1.1
zaposleni NI do 31.1 vložil zahtevka,
je pa recimo 15.3 zvedel da je odpoved bila nezakonita ?

Ali lahko naknadno še vloži zahtevek ?

Ne moreš vložiti tožbe, oz. pravilno, jo lahko, vendar bi jo sodišče po uradni dolžnosti zavrglo.

Če prejmeš odpoved pogodbe, moraš ukrepati v 30 dneh. Kadar pa odpovedi ne prejmeš, potem pa velja 30 dni od dneva, ko si izvedel za kršitev, recimo, ko si izvedel, da so te odjavili iz obveznih zavarovanj ali pa ko si izvedel, da ti pogodbe o zaposlitvi za določen čas niso podaljšali, tj, najkasneje s potekom pogodbe o zaposlitvi za določen čas.

Spoštovani.Zaradi hude finančne stiske je moja družina zašla v dolgove in posledično se srečujem z rubežniki od hojsa.Te ljudje so precej nesramni in grdo izsiljujejo ljudi,ki nimamo niti za preživetje.
Zanima me,ali imajo sodno odredbo pri vsakem obisku? Ali s pravnega stališča lahko nasilno vstopijo v stanovanje in ti rubijo stvari tudi takrat,ko te ni doma.Če se to zgodi,kam se lahko obrnem,ker grožnje so hude….Grozijo in pritiskajo,da si moraš na vsak način izposodit denar,nič jih ne briga,da ga nimaš.Če nimaš dovolj,se na koncu zadovoljijo s 300 eur,ki jih moraš rodit-stvorit,da si pokrijejo “svoje stroške”.
Ali lahko tako delajo?Ali smo čisto brez vsake pravice?Svoje dolgove bi rada sproti poravnavala,ampak ,ker smo v hudi finančni stiski( dostikrat tudi za jesti nimamo,jaz sem invalid 3. kategorije,mož je tudi brez posla) to zaenkrat ne gre.
Kaj mi svetujete?
Lepa hvala že v naprej in lp
Bibalka

Pozdravljeni,

Zakon določa rok 30 dni od dneva vročitve oziroma od dneva, ko ste izvedeli za kršitev pravice.
Če pa gre za denarne terjatve velja splošni zastaralni rok 5 let (glede uveljavljanja neposredno pred pristojnim delovnim sodiščem).

Lep pozdrav,
info@legas-kranj.si

[/quote]

oziroma od dneva, ko ste izvedeli za kršitev pravice velja to tudi za nezakonito odpoved ali pa je tako kot je rogi69 malo višje zapisal ?*

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close