Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti zakon za UJF in dolg do ZZZS

zakon za UJF in dolg do ZZZS

Pozdravljeni,

Iz naslova “plačevanje prispevkov za zdravstveno zavarovanje za lastnike podjetij” mi je nastal dolg v višini par tisoč EUR. Ta dolg je nastal v času, ko je podjetje obstajalo le papirnato in v njemu ni bilo nikakršnega prometa niti ni imelo nobenega zaposlenega. DURS mi je pred parimi meseci javil, da moram za prejšnja leta (pred prodajo podjetja) izpolnit obrazce za zgoraj omenjene prispevke in posledično so mi par tednov kasneje javili, da sem dolžan poravnat cca 4000 eur.

– Na DURS-u se za to postavko ne da zaprositi za odpis dolga, ker oni le izvajajo izterjavo za ZZZS.
– Na ZZZS se prav tako ne da več zaprositi za odpis dolga, ker te opcije s sprejetjem zakona za uravnoteženje javnih financ ni več.

– Sem nezaposlen, brez prihodkov, brez premoženja in brez prihrankov in tega zneska niti približno ne morem poravnati. Po pravilniku, ki je veljal pred sprejetjem zakona o UJF, bi mi ta dolg odpisali, ker izpolnjujem vse navedene pogoje.

Ali mi lahko prosim svetujete, kako (če sploh lahko) naj rešim ta nastali dolg?

Spoštovani!

Glede na to, da nimate nobenega premoženja, tudi izvršba ne bo uspešna, vendar pa bo upnik z njo vztrajal vse do absolutnega zastaranja (10 let od dneva, ko je prvič začelo teči).
Obstaja tudi možnost osebnega stečaja. Ker ste popolnoma brez premoženja lahko v tem primeru zaprosite tudi za brezplačno pravno pomoč, s katero boste lahko pokrili stroške predujma za postopek.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana info@koprivsek-op.com http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Kako je lahko nekdo po ZUJF dolžan tak znesek …če je sočasno uvedena blokada kartice zdravstvenega zavarovanja zaradi neplačila nad 41 € … sočasno se ustavi … zakon 78a – Zavarovancem iz 4., 5., 6., 7., 8., 11., 12., 13., 14. in 20. točke prvega odstavka 15. člena tega zakona ter njihovim družinskim članom se v času, ko nimajo poravnanih obveznosti plačevanja prispevkov, zadržijo njihove pravice do zdravstvenih storitev in denarnih dajatev iz naslova obveznega zdravstvenega zavarovanja. Do takrat lahko uveljavljajo na račun obveznega zdravstvenega zavarovanja le nujno zdravljenje.

Obseg pravic do nujnega zdravljenja iz prejšnjega odstavka določi zavod v svojih aktih. . Iz tega se da razbrat da če se ustavijo pravice se ustavijo tudi plačila mesečnih prispevkov .oz po domače kako lahko nekdo dolguje za česar nima ??

Če mi lahko utemeljite ker ne razumem

Spoštovani,

z vašim stališčem se strinjamo tudi mi, vendar pa sodna praksa govori drugače.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana info@koprivsek-op.com http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close