Zakon o prevozu na delo in regres
Pozdravljeni,
Od septembra naprej sem zaposlena pri privatniku v gostinstvu. Nakazano dobim minimalno plačo in to je vse. Da pridem na delo prevozim cca 50km, in toliko nazaj, to je v enem dnevu 100 km. Torej moje vrašanje; Koliko mi po zakonu pripada za prevoz? In ali mi po zakonu pripada tudi kaj regresa?
Hvala za hiter odgovor.
LP
http://www.uradni-list.si/1/content?id=107004
Tu imate kolektivno pogodbo. Stroški za prevoz se povrnejo v višini 100% najcenejšega javnega prevoznega sredstva. Pripada vam tudi prehrana, če jo ne dobite, znaša 3,93 EUR na dan.
Minimalna plača znaša bruto od 1.1.2013 dalje 783,66 EUR, to je neto pač različno, odvisno od tega katero splošno davčno olajšavo izbereš, morebitni vzdrževani člani, ipd., pa recimo da je tam cca. 560 EUR.
Pripada vam še regres za letni dopust v višini najmanj 850 EUR bruto.
Pa nadure morajo biti posebej plačane, pa če se je delodajalec slučajno zmotil in napisal pod osnovno plačo minimalno plačo, potem dobite še vse dodatke (delovna doba, izmensko delo, ipd.) na to minimalno plačo.
Pogodbo vam mora dati, rečte mu enkrat, dvakrat, potem mu pa povejte, da je dost zajebancije, če jo ne da, ga boste prijavili na Inšpekcijo za delo.
Ja, najboljš na direktorja, na koga pa. Zagroziš mu lahko tudi z inšpekcijo. Če pa ne bo hotu nič plačat, potem boš pač rabila odvetnika, da ti zadeve uredi oz. po potrebi vloži tožbo na delovno sodišče. Zastaralni rok je 5 let, se pravi lahko terjaš za nazaj za 5 let. No, lahko terjaš za nazaj tudi za več kot 5 let in če ne ugovarjajo zastaranja, zmagaš, da se ne bi kdo zdej v to vtikal.
Situacija je taka, da sem danes klicala šefa in mu povedala, da sem dobila podaljšano bolniško. On mi pa reče, da sem imela pogodbo tako za določen čas in to do konca januarja. Odjavil me pa še ni.
Kaj lahko zdaj storim, glede na to, da niti nimam izvoda pogodbe.
Mi lahko to naredi? Me lahko odpusti glede na to, da sem bila s hčerko še tri leta ne staro 14 dni v bolnici in za ta čas ne dobim bolniške.
Imam sploh kakršnekoli pravice?
hvala za odgovor
Ja, če si imela pogodbo do konca januarja, potem jasno, da ti je prenehalo delovno razmerje. Odjaviti te mora v 8 dneh, tako da ima še čas.
Če pa bo zaposlil novega delavca, pa lahko najkasneje do konca februarja vložiš tožbo, češ, da ni bilo razloga za zaposlitev za določen čas, če si bila zaposlena za določen čas zaradi povečanega obsega dela.
Pa pogodbo zahtevaj, to itak. Pa na Inšpektorat RS za delo se obrni.
Mene pa zanima, sledeče: ali nisi dobila prevoza, ker si bila na bolniški? če ja potem je to do tukaj vse ok. Ali nisi dobila prevoza izplačanega že od septembra? Drugače ti po zakonu pripada vsaj 70% javnega najcenejšega prevoza in ne 100%.
Ni mi jasno, kako od septembra še nisi prejela svojega izvoda pogodbe o zaposlitvi? Podpisala predvidevam, da si jo?
Če je bil iztek pogodbe, seveda te lahko odjavi, ne glede na vzrok – v tvojem primeru bolniška.
še glede regresa.
za leto 2012 in 2013 ti seveda pripada sorazmerni del regresa, prav tako dopust. Minimalni regres, ki se izplačuje v Slo je v višini minimalne plače – za leto 2012 je to 763,06€ in za leto 783,66€. Če si bila v letu 2012 pred to zaposlitvijo že zaposlena in si prejela celotni regres, ti ga on ni dolžal izplačati. Če nisi bila, potem ti mora izplačati samo sorazmerni del, za polne mesec zaposlitve.
Forum je zaprt za komentiranje.