Zakaj tako slabo znanje nemščine v Slo?
nič naučili, 19.01.2022 ob 22:05
TisaR007, 19.01.2022 ob 21:09
nič naučili, 19.01.2022 ob 19:54
TisaR007, 19.01.2022 ob 19:51
Mi smo imeli izjemno slabe učbenike. Totalno neuporabne. Še zdaj mi ni jasno, kdo je sestavil tisto skrpucalo ter kje so imeli glavo tisti, ki so učbenik odobrili. Če imaš še slabega učitelja, si pečen.
Taka je moja izkušnja. Imeli smo lepe ocene, ker smo se na pamet napiflali dialoge iz učbenika, čeprav sploh nismo razumeli vseh besed in samostojno skoraj nihče ni znal sestaviti niti enega malo bolj kompleksnega stavka.
Izguba časa. Kdor se ni sam pobrigal in se jezika začel učiti sam s pomočjo drugih virov ali na kakšnem tečaju, še danes ne zna nemško.
Katere učbenike ste pa imeli?
Mi smo imeli Deutsch Aktiv Neu 1a, 1b, 1c. Vsakič učbenik + delovni zvezek. Samo 1c nismo nič kaj obdelali.
Pa ravno tako k0t pri vas: neko piflanje na pamet. Učiteljica je na ure zamujala, med uro pa se ji nič ni dalo.
Imeli smo Stufen International. Delovni zvezek je bil OK, učbenik porazen.
Mi ni poznan.
Za naše učbenike težko rečem ali so bili ok ali ne. Gre bolj za učiteljico, ki ji ni bilo mar, da bi nam jezik ok predstavila.
Se pa sedaj učim, samo ne iz SŠ učbenikov, čeprav jih še imam. Mi ne sedejo, ampak od takrat je minilo že četrt stoletja in so verjetno malce zastareli :).
Tudi jaz se sedaj učim :). Katere knjige uporabljaš? Ti je katera od njih tako zelo všeč, da jo priporočaš?
Več knjig imam od Hueber. Najboljši sta mi tisti za Wortschat pa Grammatik – ne vem točnih naslovov.
Imajo pa znotraj te založbe še veliko drugih. Recimo knjigo, ki je namenjena vadbi der, die, das…pa vadnico za predloge pa vsadnico za slovnico…
Pa na netu je ena trgovina z rabljenimi knjigami, tam marsikaj kupim. Mislim, da se reče Rebuy (v Nemčiji).
nič naučili, 19.01.2022 ob 22:56
Več knjig imam od Hueber. Najboljši sta mi tisti za Wortschat pa Grammatik – ne vem točnih naslovov.
Imajo pa znotraj te založbe še veliko drugih. Recimo knjigo, ki je namenjena vadbi der, die, das…pa vadnico za predloge pa vsadnico za slovnico…
Pa na netu je ena trgovina z rabljenimi knjigami, tam marsikaj kupim. Mislim, da se reče Rebuy (v Nemčiji).
Poznam založbo. Ogledovala sem si njihovo knjigo “Wortschatz”, ampak sem se namesto nje odločila za “Sag’s besser!” in sem z njo zelo zadovoljna. Si moram ogledati še njihovo Grammatik, ki jo omenjaš. Hvala za priporočilo.
Grda je, 18.01.2022 ob 17:52
Halo…jaz pravim da se nisem z nemscino nikoli nasla, ker mi je grda. Ne da ne znam nobenega jezika, beri zenska.
Anglescino obvladam dovolj za kar jo rabim, italijanscino pa bistveno bolje, pa se je nisem nikoli uradno ucila. Ker sedeta ze v uho drugace.
In ja se enkrat: nemscina je grd jezik. Trd. Uporaben za kaksna navodila kako zamenjati filter na golfu….to je pa vse.
se strinjam, tudi meni nemščina ne gre v uho. Grd, trd jezik. Špančina mi je na primer pa zelo lep jezik, hitro se ga da naučiti, gladko teče. Nemščine v privat življenju do sedaj nisem nikoli rabla
znam nemško, imela sem jo v srednji šoli, že od malega sem bila v stiku, ker smo imeli gor sorodnike..V srednji sem imela še francoščino, ki jo tudi kar znam, sicer manj, za jezike moraš bit tudi malo talenta..Drugače pa nemščina ni ne grda, ne težka ogromno je logike, ko poštekaš, gre..Besed je veliko sestavljenih in v bistvu je precej simpl..mogoče členi, moški, srednji, ženski za besede, ja se je treba naučit, ampak pride v uho in tudi tu je veliko skupin, tako da veš, kakm spada določena beseda oziroma kakšne člen ima..Ni vse kar nekaj random..
dikakasa, 20.01.2022 ob 11:25
znam nemško, imela sem jo v srednji šoli, že od malega sem bila v stiku, ker smo imeli gor sorodnike..V srednji sem imela še francoščino, ki jo tudi kar znam, sicer manj, za jezike moraš bit tudi malo talenta..Drugače pa nemščina ni ne grda, ne težka ogromno je logike, ko poštekaš, gre..Besed je veliko sestavljenih in v bistvu je precej simpl..mogoče členi, moški, srednji, ženski za besede, ja se je treba naučit, ampak pride v uho in tudi tu je veliko skupin, tako da veš, kakm spada določena beseda oziroma kakšne člen ima..Ni vse kar nekaj random..
Praviš, da nemščina ni grd jezik. Mnogo tujcem se ne zdi melodična, jim ne gre v uho, se jim ne zdi lepa, zdi se jim trd jezik. To je dejstvo. Tu ne gre za ekspresivnost, funkcionalnost, gramatiko, bogastvo jezika in vse ostale lastnosti jezika, ampak samo za to, kako jezik zveni tistim, ki ga ne govorijo.
Institut für Deutsche Sprache je celo naredil analizo tega fenomena. Če malo poguglaš, lahko hitro najdeš cel seznam značilnosti govrjenega nemškega jezika, ki pri tujcih vzbudijo občutek trdosti (veliko soglasnikov, zaporedja večih soglasnikov brez vmesnega samoglasnika, določeni “grleni”glasovi – [x] in izgovorjava črke r, “glottal stop”, način izgovorjave stavkov (vsaka beseda posebej, ne povezano), monotonost, in tako dalje in tako naprej).
Skratka dejstvo je, da ima nemški jezik določene značilnosti, ki povprečnemu človeškemu ušesu zvenijo trdo.
Seveda je ogromno odvisno od barve glasu in načina govora govorca ter od izbire besed. Ampak če besed ne izbiraš glede na njihov zven in imaš povprečnega govorca, nemščina zveni trše, bolj odsekano in manj tekoče od romanskih jezikov.
nič naučili, 19.01.2022 ob 21:08
Tisti, ki tako pametujete, kako so tuji jeziki nepotrebni, kako nekoristna je nemščina:
Jaz v službi ogromno rabim nemščino. Pa ja, večkrat sem imela šanso za ok službo, če bi dovolj dobro znala nemško pa mi je to znanje manjkalo oz. mi še manjka.
Pa zadnje čase bi mi prav prišla tudi italijanščina. Občasno tudi ruščina. Žal ne znam ne enega, ne drugega jezika.
Ja, v turizmu je vedno dobro vedeti še kakšen jezik POLEG angleškega.
Turizem verjetno, 21.01.2022 ob 05:58
Ja, v turizmu je vedno dobro vedeti še kakšen jezik POLEG angleškega.
V turizmu je v Sloveniji zelo pomembno, da znaš nemško. Največ gostov imamo ravno iz Avstrije in Nemčije. Pa verjetno zahodni del tudi veliko Italijanov.
Pa ni samo turizem. Ogromno naših firm dela za Avstrijo, Nemčijo. Ti dve državi sta največji gospodarski partnerici Slovenije. No, če delaš v neki proizvodnji ne rabiš nemščine. Za kaka boljša delovna mesta pa je fajn znati.
Molo za šalo: https://youtu.be/NcxvQI88JRY
tudi v gospodarstv, 21.01.2022 ob 08:04
V turizmu je v Sloveniji zelo pomembno, da znaš nemško. Največ gostov imamo ravno iz Avstrije in Nemčije. Pa verjetno zahodni del tudi veliko Italijanov.
Pa ni samo turizem. Ogromno naših firm dela za Avstrijo, Nemčijo. Ti dve državi sta največji gospodarski partnerici Slovenije. No, če delaš v neki proizvodnji ne rabiš nemščine. Za kaka boljša delovna mesta pa je fajn znati.
Vse resne firme, ki delujejo mednarodno imajo angleško govoreče ljudi in nemške tu niso izjema.
Pa ne vem če te kje v turizmu vzamejo brez znanja angleščine, medtem ko te brez znanja nemščine še lahko.
Meni se zdi dobra nemška knjiga Spektrum Deutsch od založbe Schubert Verlag. Od B2 naprej pa njihova Erkundungen. Ad konca A2 naprej pomaga branje preprostih knjig, oziroma knjig za otroke in obnavljanje prebranega. Ker če samo bereš, pridobiš pasivni besedni zaklad, govoriti pa vseeno ne znaš. Ob B2 pa knjige za odrasle. Za slušno razumevanje se mi zdijo radijski programi boljši kot filmi, ker ni slike, s katero bi si pomagal in moraš zato bolj napeti ušesa.
Nemška slovnica je bolj enostavna od slovenske. Kdor obvlada slovensko slovnico, z nemško ne bi smel imeti problemov. Do težav pride, ker ljudje ne obvladajo slovenske slovnice.
BTDT nepr., 18.01.2022 ob 17:00
Gabrova amerikanizacija šolstva in njegova podelitev preveč pravic neodgovorni mulariji.
Poleg vsega pa nemščina izgublja svoj primat kot tehnični jezik v EU.
…pa jezik je treba aktivno uporabljat, če želiš znanje ohraniti.
Ti si cudak BDT, otroci niso komandirali katere nemske ucbenike bodo ucitelji imeli!
Forum je zaprt za komentiranje.