Najdi forum

Splash › Forum › Starševski čvek › Zakaj tako slabo znanje nemščine v Slo?

Zakaj tako slabo znanje nemščine v Slo?

Dve leti nemščine v srednji. Začeli smo direkt s težko slovnico, ko nismo znali niti šteti in poznali barv. Seveda nismo nič odnesli.

Odgovor na objavo uporabnika
ne seri, 18.01.2022 ob 21:17

smo znani po tem, 18.01.2022 ob 17:29

Slovenci smo znani po tem, da nismo ravno pismeni, brihtni, razgledani, sposobni. Tako, da pričakovat, da bi znali nemško ali pa francosko? Ha, ha, ha. Angleško za silo pa še to bolj malo ljudi. Redko kdo zna ok angleško pa je tam okrog 40 star. Da ne govorimo o starejših.

Izjemno redki so tisti, da znajo dva jezika. Nemščina je itak porazna pri nas. Francoščina še bolj. Primorci pa pogosto znajo italijansko. To jih pa moram pohvalit.

Potem pa vidiš, da lepijo povsod srbohrvaške članke kot vir informacij. Hja, ker je to edin tuj jezik, ki ga razumejo. Pa zato jim je Hrčkarija edin pravi dopust.

Moja angleščina je na nivoju native speakerja, brez težav pesnim tudi pogodbe ipd. Italijansko se zmenim vse, berem časopis, edino TV in radio voditeljem težje sledim, ker govorijo nenormalno hitro. Dejansko sem pa največ aktivno vložila v nemščino, kjer je moje znanje slovnice na nivoju C1 (saj vem, da ne razumeš kvalifikacije), govorno pa se, iskreno povedano, raje zatečem k angleščini, čeprav je to potuha. Ja, nemščina je težek jezik, poln pravil in še več izjem k tem pravilom, in ne gre v uho. Aja, pa še srbo / hrvaško / bosansko se tudi vse zmenim.

Tako da govori prosim zase.

When pigs fly.

Če ne uporabljaš jezika aktivno oz. nimaš veliko stika z njim, se ga ne naučiš najbolje. Pri nemščini je po mojem najbolj problem pri besedišču. 🙂

Slovnico sem si zapomnila, besedišče sem se pozneje še sama naučila, ker mislim, da je dobro obvladati nemško. :p

Hej, sem se spomnila še enga tipa na TedX-u, je za moje pojme super povedal kaj je pomembno pri učenju tujega jezika. Če te zanima si poglej, se splača. Ni treba da se strinjaš z vsem kar pravi, ampak v celoti da nekaj res dobrih izhodišč kaj je pomembno pri učenju in kaj sploh je znanje nekega drugega jezika. Lahko ga mal poiščeš, dejansko v večih jezikih dela intervjuje z nativ speaker-ji.

.https://www.youtube.com/watch?v=d0yGdNEWdn0

Ker je nekoristen jezik s težko slovnico. Za mednarodno sporazumevanje imaš angleščino.

Zakaj le, 19.01.2022 ob 18:21

Ker je nekoristen jezik s težko slovnico. Za mednarodno sporazumevanje imaš angleščino.

Zakaj razlgašaš po monu, da si butasta?

Koga briga mnenje marginalnih nemškutarjev? Če nisi ravno gasterbajter nimaš nobenega praktičnega razloga za učenje nemščine. Tudi v poslovnem svetu nemci govorijo angleško, saj drugače ne bi mogli poslovati na mednarodnih trgih. Zakaj? Ker so se vsi raje naučili veliko lažje angleščine.

He, he, kako butast moraš biti, da človeka, ki zna nemško, označiš za nemškutarja?

Res, eni ste pa tako zabiti, da ni čudno, da se svet Sloveniji posmehuje.

Aja, to so tisti, ki med tuje jezike, ki jih znajo naštejejo: srbsko, hrvaško, bosansko…

Mi smo imeli izjemno slabe učbenike. Totalno neuporabne. Še zdaj mi ni jasno, kdo je sestavil tisto skrpucalo ter kje so imeli glavo tisti, ki so učbenik odobrili. Če imaš še slabega učitelja, si pečen.

Taka je moja izkušnja. Imeli smo lepe ocene, ker smo se na pamet napiflali dialoge iz učbenika, čeprav sploh nismo razumeli vseh besed in samostojno skoraj nihče ni znal sestaviti niti enega malo bolj kompleksnega stavka.

Izguba časa. Kdor se ni sam pobrigal in se jezika začel učiti sam s pomočjo drugih virov ali na kakšnem tečaju, še danes ne zna nemško.

TisaR007, 19.01.2022 ob 19:51

Mi smo imeli izjemno slabe učbenike. Totalno neuporabne. Še zdaj mi ni jasno, kdo je sestavil tisto skrpucalo ter kje so imeli glavo tisti, ki so učbenik odobrili. Če imaš še slabega učitelja, si pečen.

Taka je moja izkušnja. Imeli smo lepe ocene, ker smo se na pamet napiflali dialoge iz učbenika, čeprav sploh nismo razumeli vseh besed in samostojno skoraj nihče ni znal sestaviti niti enega malo bolj kompleksnega stavka.

Izguba časa. Kdor se ni sam pobrigal in se jezika začel učiti sam s pomočjo drugih virov ali na kakšnem tečaju, še danes ne zna nemško.

Katere učbenike ste pa imeli?

Mi smo imeli Deutsch Aktiv Neu 1a, 1b, 1c. Vsakič učbenik + delovni zvezek. Samo 1c nismo nič kaj obdelali.

Pa ravno tako k0t pri vas: neko piflanje na pamet. Učiteljica je na ure zamujala, med uro pa se ji nič ni dalo.

razglašaš kako, 19.01.2022 ob 18:57

He, he, kako butast moraš biti, da človeka, ki zna nemško, označiš za nemškutarja?

Res, eni ste pa tako zabiti, da ni čudno, da se svet Sloveniji posmehuje.

Aja, to so tisti, ki med tuje jezike, ki jih znajo naštejejo: srbsko, hrvaško, bosansko…

Ker se te na daleč voha. Če ti nekdo poda jasen razlog zakaj nihče ne zna nemško, ti pa takoj užaljeno označiš človeka za butastega.

Ker se ti vidi, 19.01.2022 ob 20:08

Ker se te na daleč voha. Če ti nekdo poda jasen razlog zakaj nihče ne zna nemško, ti pa takoj užaljeno označiš človeka za butastega.

Veš tisti, ki znanje zaničuje (v tem primeru znanje nemškega jezika), sigurno nima kaj veliko pameti v glavi.

Znanje je nekaterim vrednota, butastim pač ne.

In ja, vsa čast ljudem, ki govorijo več tujih jezikov. Je pa v tej temi veliko butastih, ki dajejo v nič znanje drugih ljudi.

razglašaš kako, 19.01.2022 ob 20:32

Veš tisti, ki znanje zaničuje (v tem primeru znanje nemškega jezika), sigurno nima kaj veliko pameti v glavi.

Znanje je nekaterim vrednota, butastim pač ne.

In ja, vsa čast ljudem, ki govorijo več tujih jezikov. Je pa v tej temi veliko butastih, ki dajejo v nič znanje drugih ljudi.

Še dobro potem, da ne zaničujem znanja ampak le tebe.

Nemškutarica raus, 19.01.2022 ob 20:41

Še dobro potem, da ne zaničujem znanja ampak le tebe.

Ja, z lepim se hvališ. Povej, da si nesposbna se učiti tujih jezikov, zato pa tako sovraštvo do ljudi, ki znajo tuje jezike.

No pa saj sigurno znaš srbohrvaško, a ne da? Mednarodni tuji jeziki ti pač ne ležijo, mogoče ti vsaj jugo jeziki ležijo.

Redki Slovenci znajo govoriti dva tuja jezika. Če ne štejemo sem srbohrvaščine.

Veliko jih razume angleško, nekateri tudi govorijo in pišejo angleško. AMpak teh drugih je že bolj malo.

Nemško, francosko… to pa zelo, zelo redko.

Tisti, ki znajo tri tuje jezike ali več so pa še toliko bolj redki.

Pač večina nima glav za tuje jezike.

razglašaš kako, 19.01.2022 ob 20:45

Ja, z lepim se hvališ. Povej, da si nesposbna se učiti tujih jezikov, zato pa tako sovraštvo do ljudi, ki znajo tuje jezike.

No pa saj sigurno znaš srbohrvaško, a ne da? Mednarodni tuji jeziki ti pač ne ležijo, mogoče ti vsaj jugo jeziki ležijo.

Let’s have a conversation in English then. You can use any idioms or slang you like, I don’t even care about grammatical correctness.

Ajde, 19.01.2022 ob 20:50

Let’s have a conversation in English then. You can use any idioms or slang you like, I don’t even care about grammatical correctness.

O čem bi se pa ti pogovarjala? A ti si tista, ki zgoraj zmerja tiste, ki znajo nemško, da so nemškutarji in podobno? A o tem bi se rada pogovarjala?

Ojej, kako ste eni zoprni.

Sprašujem zakaj tako slabo znate drugi tuj jezik, ki ste se ga učili v šoli. Tisti, ki ste se pač učili. Pa se tema sprevrže v nacionalistične izpade.

razglašaš kako, 19.01.2022 ob 20:53

O čem bi se pa ti pogovarjala? A ti si tista, ki zgoraj zmerja tiste, ki znajo nemško, da so nemškutarji in podobno? A o tem bi se rada pogovarjala?

Ne, ne tiste ki znajo nemško. TEBE, ki užaljeno povesiš nos ko ti nekdo pove zakaj večina ne govori nemško.

Nauči se brati, 19.01.2022 ob 20:56

Ne, ne tiste ki znajo nemško. TEBE, ki užaljeno povesiš nos ko ti nekdo pove zakaj večina ne govori nemško.

Hm, užaljeno? Od kje ti ideja, da sem užaljena? Jaz se posmehujem tebi. Posmeh pa ni užaljenost. Posmeh je nekaj, kar je namenjeno izjemno butastim izjavam kot si jih recimo ti sproducirala.

Tisti, ki tako pametujete, kako so tuji jeziki nepotrebni, kako nekoristna je nemščina:

Jaz v službi ogromno rabim nemščino. Pa ja, večkrat sem imela šanso za ok službo, če bi dovolj dobro znala nemško pa mi je to znanje manjkalo oz. mi še manjka.

Pa zadnje čase bi mi prav prišla tudi italijanščina. Občasno tudi ruščina. Žal ne znam ne enega, ne drugega jezika.

nič naučili, 19.01.2022 ob 19:54

Katere učbenike ste pa imeli?

Mi smo imeli Deutsch Aktiv Neu 1a, 1b, 1c. Vsakič učbenik + delovni zvezek. Samo 1c nismo nič kaj obdelali.

Pa ravno tako k0t pri vas: neko piflanje na pamet. Učiteljica je na ure zamujala, med uro pa se ji nič ni dalo.

Imeli smo Stufen International. Delovni zvezek je bil OK, učbenik porazen.

razglašaš kako, 19.01.2022 ob 21:02

Hm, užaljeno? Od kje ti ideja, da sem užaljena? Jaz se posmehujem tebi. Posmeh pa ni užaljenost. Posmeh je nekaj, kar je namenjeno izjemno butastim izjavam kot si jih recimo ti sproducirala.

Ja, zato takoj napadeš nekoga, ki nima interesa za nemščino 😀

Italijani, Francozi, Nemci – nula od tujih jezikov. Ko že tako šinfate slovensko znanje tujega jezika. Z Italijani se angleško ne zmeniš skoraj nič. Če ne znaš italijansko, ti preostane samo pantomima. Pa se tudi oni učijo angleško v šolah. Francozi niti nočejo znati. Pri Nemcih sem bila pa najbolj šokirana. Pogovarjala sem se s študentoma mojih let, v 20ih. Angleško nula, komaj smo se zmenli osnovne stvari. Da bi kaj klepetali ni bilo šans, ker sta komaj kaj razumela. Pri nas zna vsak 20 letnik z maturo angleško vsaj za silo. Je pa res, da te v šoli bore malo naučijo kateregakoli jezika. Naučiš se z rabo, branjem v tujem jeziku, tudi s filmi.

TisaR007, 19.01.2022 ob 21:09

Imeli smo Stufen International. Delovni zvezek je bil OK, učbenik porazen.

Mi ni poznan.

Za naše učbenike težko rečem ali so bili ok ali ne. Gre bolj za učiteljico, ki ji ni bilo mar, da bi nam jezik ok predstavila.

Se pa sedaj učim, samo ne iz SŠ učbenikov, čeprav jih še imam. Mi ne sedejo, ampak od takrat je minilo že četrt stoletja in so verjetno malce zastareli :).

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close