Najdi forum

Splash › Forum › Starševski čvek › Zakaj tako slabo znanje nemščine v Slo?

Zakaj tako slabo znanje nemščine v Slo?

Odgovor na objavo uporabnika
yram, 18.01.2022 ob 18:34

Nemscine ne znam. Nimam pojma. Mi ni bila nikoli vsec. Govorim anglesko, bosansko, hebrejscino, ladino in spanscino.

Kako pa to, da si se naučil-a hebrejsko? Mi zveni zanimivo.

Me zanima, kako je kaj povojna generacija znala ruščino, ki so jo vsilili po l. 1945?

Ob pozornem poslušanju posnetka, ki prikazuje Titov obisk Velike Britanije, leta 1953, je v njegovi angleščini mogoče zaznati primesi ruščine. V njegovem govoru besedo people (ljudstvo, op. p.) namesto “pipl” izgovarja “piplj”.

https://www.regionalobala.si/novica/video-do-sedaj-se-neobjavljeno-tako-je-tito-govoril-anglesko

Vesel oče, 18.01.2022 ob 18:43

Me zanima, kako je kaj povojna generacija znala ruščino, ki so jo vsilili po l. 1945?

Ob pozornem poslušanju posnetka, ki prikazuje Titov obisk Velike Britanije, leta 1953, je v njegovi angleščini mogoče zaznati primesi ruščine. V njegovem govoru besedo people (ljudstvo, op. p.) namesto “pipl” izgovarja “piplj”.

https://www.regionalobala.si/novica/video-do-sedaj-se-neobjavljeno-tako-je-tito-govoril-anglesko

Ja, zanimivo, moj oče jo je dobro obvladal, še leta zatem, a govoriti ni hotel. Res so sovražili ruščino.

Pri nas na faksu isto. Vsi končali gimnazijo, kar pomeni, da imeli vsaj 2 tuja jezika, a vendar skoraj nihče ni znal nemško, francosko. Angleško ja, kaj več pa ne.

Ladino? Jezik Ladincev?

Ja, za tuje jezike so učitelji pogosto slabi. Leta in leta učijo otroke, naučijo pa nič. Dobijo pa fajn plačo.

A zna kdo od vas, poliglotov, napisat nekaj pravilnih stavkov v angleščini ali katerem drugem jeziku, ki ga tako obvladate? Kolikor opažam, vam tudi slovenščina dela težave.

Nemščina je najgrši jezik na tem svetu.

razlog, 18.01.2022 ob 19:07

Nemščina je najgrši jezik na tem svetu.

Ha, ha, ker si butasta in ne znaš nekega jezika, ga označiš za grdega? Ali še lahko bolje kažeš svojo zabitost?

Ja, samo tile, ki vreščijo kako je nek jezik grd, so pa res male adijo pamet.

Vprašaš zakaj velik del Slovencev, ki ji imel dva tuja jezik v SŠ, ne zna nemško ali pa francosko… oni pa vpijejo, da je nemščina grd jezik. Dokaz funkcionalne nepismenosti :).

Povprečen Slovenec zna samo srbohrvaško pa za silo razume angleško. Pa angleško starejši tudi švoh znajo.

Pa saj vidite, da ne zmorejo drugam kot na Hrvaško na dopust, ker se preprosto ne znajo v kakem drugem tujem jeziku menit.

Ni šla, 18.01.2022 ob 18:42

Kako pa to, da si se naučil-a hebrejsko? Mi zveni zanimivo.

Familija.

Ja srbohrvaščina pa mi res ni nikoli prav prišla. Pa so nas v šoli sili z njo.

Največ pride prav, vsaj meni, angleščina pa nemščina. Zelo prav bi mi prišla tudi italijanščina, francoščina. Tudi kak drug slovanski jezik, recimo ruski, češki, bi mi prav prišel, ker V Evropa bolj švoh zna angleško, nemško. Rusko pa še kar.

Na dopustu pa srbohrvaščine sploh ne rabim.

Vesel oče, 18.01.2022 ob 19:06

Ladino? Jezik Ladincev?

Jezik sefardov.

Najbolj uporabni jeziki v Evropi so angleščina, nemščina.Nemščina je pri nas zelo uporabna, ker ima Slovenija največ gospodarskih vezi z Nemčijo in Avstrijo. Je pa res, da delodajalci zelo težko najdejo koga, ki govori nemško za kaj več kot A2.

Angleščina je tudi v svetu najbolj uporabna.

Ni slabo znati tudi francosko, špansko. Špansko sploh, če kaj po J in Sr. Ameriki hodiš.

Zgrešen učni model, sedaj je bolje imajo več govoronih nastopov, pri nas je bil poudarek na pravilih, pa ko si kaj narobe povedal je učiteljica živčnega dobila.

Mushroom, 18.01.2022 ob 19:34

Zgrešen učni model, sedaj je bolje imajo več govoronih nastopov, pri nas je bil poudarek na pravilih, pa ko si kaj narobe povedal je učiteljica živčnega dobila.

Ja, govorjenja pa res nismo imeli kaj prida. Če odštejem, da smo se morali kake sestavke bolj kot ne na pamet učiti.

Sem hodila pred kratkim na tečaj nemščine pa tečaj italijanščine pa smo v kratkem tečaju dosti odnesli. 4 leta nemščine v SŠ in 4 leta angleščine v OŠ pa taka žalost, da peče glava.

Pa zgleda, da je kar veliko učiteljev nemščine, vsaj v mojih časih, imelo zelo napačen pristop.

Naš omenjeni učitelj angleščine pa še sedaj seje s svojimi dijaki super uspehe na raznih tekmovanjih. Pa ne znam opisat kaj je bilo tako super v njegovem pristopu. Vem pa, da je bilo treba kar delati. Spomnim se, da nam je dajal tekste iz National Geographica, pobelil posamezne besede pa smo deali slovnične vaje. Nemščina pa nič takega. Še učbenikov nismo obdelali.

Seveda bi mi pa nemščina zelo, zelo prav prišla glede službe. Večkrat sem izgubila možnosti za ok službo, ker nisem obvladala nemščine. Sedaj se pa učim.

Sem jo vzela za maturo, izbirni predmet. Dobila 5. Ampak danes komaj kaj spackam skupaj. Berem še, razumem še, govorim pa ko holcar, enostavno nimam dovolj stika z jezikom. Enako francoščina, imam še nekaj knjig in brat mi ni problem, napisat eno stran teksta bi bilo pa že težko. Pozabiš.

Angleško pač bolj vzdržujemo, več stika, več govorjenja, ta mi še laufa.

Replika54g1, 18.01.2022 ob 19:49

Sem jo vzela za maturo, izbirni predmet. Dobila 5. Ampak danes komaj kaj spackam skupaj. Berem še, razumem še, govorim pa ko holcar, enostavno nimam dovolj stika z jezikom. Enako francoščina, imam še nekaj knjig in brat mi ni problem, napisat eno stran teksta bi bilo pa že težko. Pozabiš.

Angleško pač bolj vzdržujemo, več stika, več govorjenja, ta mi še laufa.

No ja, če si dobila 5, si vsaj takrat fajn znala.

Jaz sem sicer bila v maturitetni skupini za nemščino, ampak nisem je imela pa na maturi. Torej vseeno 5 ur nemščine na teden v 4. letniku. Pa nula od znanja.

Zdaj se učim in gledam kaj vse bi morali znati za maturo. Imam tudi tiste stare učbenike. Velik del snovi, ki bi jo morali zanti za maturo, sploh skoz nismo šli. Ne vem kako so kaj znali tisti, ki so imeli nemščin0 na maturi. Očitno so morali vso tisto snov sami obdelati. Zdaj, ko se učim, kar verjeti ne morem, da bi to morali takrat obdelat.

Tako, da če si dobila 5, si takrat sigurno fajn znala :).

Je pa res, če ne uporabljaš, znanje gre. To vidim zdaj pri angleščini. Se tudi učim. Samo tu mi je vsaj jasno, da sem to že nekoč znala.

nič naučili, 18.01.2022 ob 20:00

No ja, če si dobila 5, si vsaj takrat fajn znala.

Jaz sem sicer bila v maturitetni skupini za nemščino, ampak nisem je imela pa na maturi. Torej vseeno 5 ur nemščine na teden v 4. letniku. Pa nula od znanja.

Zdaj se učim in gledam kaj vse bi morali znati za maturo. Imam tudi tiste stare učbenike. Velik del snovi, ki bi jo morali zanti za maturo, sploh skoz nismo šli. Ne vem kako so kaj znali tisti, ki so imeli nemščin0 na maturi. Očitno so morali vso tisto snov sami obdelati. Zdaj, ko se učim, kar verjeti ne morem, da bi to morali takrat obdelat.

Tako, da če si dobila 5, si takrat sigurno fajn znala :).

Je pa res, če ne uporabljaš, znanje gre. To vidim zdaj pri angleščini. Se tudi učim. Samo tu mi je vsaj jasno, da sem to že nekoč znala.

Mah po mojem drugi (in tretji) jezik enostavno ne moreš tako obvladati, kot recimo anglo, ki jo drajsaš deset let. Sploh ne v gimnaziji, ko imaš toliko predmetov, to je bolj za dobiti ene osnove, ki jih potem ali nadgradiš , ali pozabiš. Ne, ne znam. Sem znala takrat, za kratek čas napiflana, profesorca je bla dobra, ampak jezik moraš govoriti, drugače gre.

Bi pa verjetno hitro not prišla, če bi me vrgel med nemško ali francosko govoreče in bi morala plavat?

Nemščino je učni sistem namenoma zatrl, da jim ne bi pobegnili v AT, DE…

Res je, 18.01.2022 ob 20:30

Nemščino je učni sistem namenoma zatrl, da jim ne bi pobegnili v AT, DE…

Pa vseeno bežimo. Samo hudič je, ker zaradi slabega znanja nemščine težko kako ok službo najdeš. Ampak gre.

Angleščino vam je sistem vzpodbujal, pa vseeno niste zbrisali v angleško govoreče države, ker pojma nimate.

Desperadodajka, 18.01.2022 ob 20:58

Angleščino vam je sistem vzpodbujal, pa vseeno niste zbrisali v angleško govoreče države, ker pojma nimate.

Daj ne klati neumnosti no. Je pa malce drugače it v Avstrijo, ki je sosednja država kot v angleško govoreče države. V EU je itak samo Irska in Malta angleško govoreča, oboje daleč stran. Pa oboje drugačna kultura. Da ne omenjam recimo Avstralije, ZDA… daleč stran.

Avstrija je pa blizu, podobna kultura, podobna narava, podobni običaji in je bistveno lažje se odseliti. Ja, moja nemščina je bila čisto zanič, angleščina dosti boljša pa sem šla v Avstrijo, ne v ZDA, Avstralijo, Irsko, …

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close