Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek zakaj smo dobili ventolin??

zakaj smo dobili ventolin??

Po štirih dneh rahlo zvišane temperature in nekem čudnem kašlju sva se z petletnim sinom oglasila pri zdravnici. Ugotovila je, da ima pordelo grlo, pordela sluhovoda in ne čisto čista pljuča. Dobila sva Ospen sirup, pa Ventolin sirup. Za ventolin sem jo razumela, da je za izkašljevanje…
Ko pa sem doma prebirala navodila, pa je govora samo o neki astmi….
Me je kar streslo, sin je le enkrat do sedaj prebolel vnetje ušes, sicer je zdrav….
Kaj naj zdaj s tem Ventolinom?? Nisem ravno pristaš jemanja zdravil za vsak slučaj…
Še za Ospen bi jaz raje, da mu pregleda kri, pa je bila taka gužva, da nisem hotela komlicirati…

L

Zdaj ga kar vsevprek predpisujejo. V naših časih so ga imeli le astmatiki. Zakaj, pa tudi mene zanima.

Ventolin razširi dihalne poti. Poleg astme se ga daje včasih pri infekcijah dihal, da olajša dihanje in izkašljevanje.

Če je nekaj slišala na pljučah, je verjetno kar čas za antibiotik, tudi če ni krvi pogledala. Saj pregledovanje krvi je praksa takrat, ko ni znakov za bakterijsko okužbo, traja pa predolgo za virozo. Npr., če prideš s fino zagnojenim grlom, ni dvoma, da rabiš antibiotik.

Jaz zase dobim Ventolin, pa nisem astmatik. Dostikrat dobim spastični bronhitis, vse imam stisnjeno v pljučih, Ventolin vse skupaj krasno odpre in se bistveno lažje izkašljam, tudi tiščanje se zmanjša. Ali je to za vas dobro ali ne žal ne vem, ker nisem strokovnjak, povem pa zato, da vidite mnenje odraslega uporabnika (otrok pač ne zna povedat).

****************************************** Izgubljen je dan, ko se nisi smejal.

ni samo za astmatike, pač pa olajša dihanje oz. preprečuje krč dihalne muskulature

Verjetno je zdravnica ocenila, da otrok slabše diha (ugrezanje nadključničnih jamic, dihanje s trebuhom, slabša barva sluznice ust…)

Ali mu je izmerila saturacijo (“kljukica” na prstek), ki pokaže odstotek kisika oz. nasičensot krvi s kisikom?

Stranski učinek Ventolina, ki hitro mine: tahikardija (oz. preštej število utripov srca / minuto). Ne sme presegati 90 oz. 100.

Na žalost ga je pregledala tako na hitro, da ne vem, če je kaj opazila v zvezi z slabim dihanjem…

Zdravnica je verjetno poleg pokov nad pljuči slišala tudi piskanje v izdihu, kar pomeni, da je prišlo do zožanja dihalnih poti. Ventolin dihalne poti širi in tako malček lažje diha. Želim vam čim hitrejše okrevanje!
LP Punček

predpisujejo ga vsevprek. mi smo ga dobili, ker naše zdravnice ni bilo in mu (sin 8 let) ga je zdravnica predpisala, ko sva se vrnila čez par dni, je dobil antibiotik in je rekla njegova zdravnica, da ventolin in tudi flexotide ne bi bil potreben a ker ga je začel jemati naj ga jemlje do konca?????? mislim halo???? tisti ki ste na šolski v Kranju me boste razumeli. ker je RAZSULO.

Ti odgovoim jaz kot dolgoletni astmatik. J

az sicer ne uporabljam Ventolina, mapak Berodual, ki je mal drugačen (no sicer se ga ravno tako uporablja ob napadih). Gre pa tko nekako, pri astmi, ki je vnetni proces se v bronijih nabira sluz, bornihiji se razširijo in tako ožijo dihalne poti. Ko uporabiš ta sprej, se bronhiji spet skrčijo, izločijo sluz, ki jo potem dosti silovito izkašljaš in seveda razširijo dihalno pot.
O kakšni tahikardiji pri meni še nikoli ni bilo sledi, seveda utrip se mi poveča zaradi izkašljevanje, olajšanje je pa potem nepopisno.

Tudi hčerkici je pediatrinja enkrat hotela predpisati Ventolin (ob blagem bronhitisu) pa sem ji razložila da imam doma berodual in pač vso svojo zgodbo in je rekla naj sama presodim in ji pač po potrebi dam kak vpih. Pa sem ji dala ko se ni mogla izkašljati.

Tko da po mojem ni kake panike in se tega ubogega sprejčka ni potrebno na smrt bati.

Veš če si astmatik, ti sam ventolin ne pomaga kaj dosti ampak moraš redno jemati vsa druga zdravila.

Tko bolj laično sicer ampak…..

Hitro okrevanje!

lp
n

Meni je sprva dala Berodual ampak mi je bil tako zanič, da sem vsakič od okusa skoraj bruhala (pa sicer nisem občutljiva na zdravila in vse spravim dol). Zato imam zdaj Ventolin. Zdravnici se je zdelo čudno, ni pa mi oporekala. Kaken se zdi tebi okus Beroduala?

****************************************** Izgubljen je dan, ko se nisi smejal.

Nana, če ste dobili poleg ventolina tudi flexotide, ki je protivnetno zdravilo za astmatike, potem vas ne bi smeli odpraviti na hitro. Flexotide je glukokortikoid in nima tako majhnih stranskih učinkov, zato mora biti utemeljen s preiskavo. Očitno ste imeli sum na astmo. Je pa nekaj drugega – če ste ga pa morali jemati (četudi očitno ne nujno), pa je imela prav, ko je rekla, da ne takoj nehati. Namreč pri terapiji s flexotidom moraš le-to nadaljevati in počasi zmanjševati dozo (približno 1 vpih na dan manj na teden …), ker sicer lahko pride do težav.
T.

Zanič!

Na srečo ga ne uporabljam velik, če je pač stanje v redu, no pozimi pogosto ni v redu (konstantno kašljam in skušam ven spraviti to bedasto sluz), ampak bo kmalu bolje :-((

Sicer se se pa po vseh teh letih že navadila, meni so ga dali v pulmološki ambulanti že čist na začetku, ker mi ventolin enostanvo ni prijel….tko da nimam neke hude izbire, se bojim.

Ampak naša tamala je pa čist zmešana, velikokrat ko mene vidi, hoče še ona, mal ji pihnem, bolj mimo seveda, pa pravi: “dej mami, dej še!”

Na srečo (trkam in upam da bo tko še naprej) ni nič podedovala, na nič zaenkrat še ni alergična, zdrava, jaz pa ne tisoč in eno stvar in imam astmo v kombinaciji s kroničnim alergičnim rinitisom (prehladom) in reakcijami po koži.

Zdej pa šibam po lubico in očija in domov!

lp
n

Punce, jaz ne bi ne z ventolinom in ne z berodualom kar tkole na počez. Jaz sem imela v otroštvu zelo hudo astmo, z vsakodnevnimi napadi piskanja in težkega dihanja, tam nekje do 10. leta, pa sem tako spray kot tabletke (sirupa še ni bilo) jemala pod strogo kontrolo. V odrasli dobi imam berodual inhalator, ker ima manj škodljivih vplivov na srce, kot ventolin. Ne eno in ne drugo zdravilo pa ni nedolžno in neškodljivo, sploh ne za majhne otroke, da bi kar tako vdihavali.

Flixotide ima sine od svoje prve pljučnice. Čeprav redno obnavljamo zalogo, nam ga do sedaj še ni bilo treba ponovno uporabiti. Tudi flixotide – tako pojasnilo smo dobili na pediatrični – ni nikakor za preventivo, ker je agresivno zdravilo, ki je sicer zelo učinkovito, se ga pa jemlje kar najmanj je le mogoče.

Vedno bolj se sprašujem, kaj pediatri sploh počno. Ne vem, ali so užgali tisto varianto, da raje preveč receptov, kot premalo ali kaj?! Sestrična je v treh dneh dobila za 16-mesečnega sina 3 (TRI!!) različne antibiotike, brez ene same laboratorijske preiskave. Tako, na počez, je zdravnica (khm!) postavila diagnoze škrlatinka (manjkali so vsi značilni znaki, razen vnetega grla), angina, vnetje ušes, bronhitis in uroinfekt (le kako?!?!?). Tako je napisala ospen za grlo, C-klor za ušesa in nekaj meni povsem neznanega za (kao) uroinfek brez pregleda vode. In ker se je zdravnici zdelo, da so trije antibiotiki vseeno malo hudi, je za vsak slučaj napisala še sirup proti alergiji, če bi otrok slučajno postal alergičen na vse te antibiotike. Halo?!!!! Ko mi je sestrična to povedala, me je skoraj kap in prav rotila sem jo, naj otroka odvleče še k drugemu zdravniku. Tam so se samo za glavo držali, dežurni zdravnik pa je dobesedno pop… in komentiral, da ne samo uroinfekt, odpoved ledvic bi lahko povzročila pri tako majhnem otroku s tako kombinacijo zdravil. Največji hec pa je, da dečko nima nobene bakterijske zadeve, pač pa navadno virozo, kar bi avša lahko ugotovila, če bi namesto šopa receptov izpolnila listek za laboratorij ali vzela vsaj bris grla. Ob takih kvazi zdravnikih me res popade bes!

Jaz bi na tvojem mestu šla lepo nazaj (vem, da je koma po čakalnicah) in zahtevala laboratorij. Vnetje grla je lahko tudi virusno, tudi angina je lahko virusna, če pa se kaj dogaja v pljučih, je ospen strel v prazno. Ospen zdravi izključno angino ter kakšna zobna vnetja, ušesa bolj slabo, pljuč pa sploh ne, vsaj kolikor je meni znano po desetinah kil pojedenega ospena. Obstajajo antibiotiki, ki pokrijejo vsa tri območja (ušesa, grlo, pljuča) in ventolin sploh ne bo potreben, sploh če sin ni astmatik. Jaz bi na tvojem mestu naredila tako, saj se mi zdi hudo zgrešeno, da otroka kar filaš z nečim, kar ti dohtar v naglici predpiše. Vem, da je gužva, da je ogromno otrok bolnih, vseeno pa otrok, ki se mu v pljučih nekaj dogaja, zasluži malo boljšo obravnvao, kot je je bil deležen tvoj.

Nisem ne medicinka ne zdravnik, imam pa na žalost veliko preveč izkušenj na lastni koži s takimi in podobnimi obolenji, kot otroka pa so me velikokrat obravnavali kot danes tvojega sina. Posledično sem požrla “još pa še” antibiotikov, res enormne količine, večino brez veze. Rezultat tega je, da sem danes na 75{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} antibiotikov alergična, pojavljajo se vedno nove alergije. Kar sem pred dvema letoma še prenesla, danes ne več. Kaj to pomeni, sem izkusila po porodu, ko bi morala nujno dobiti antibiotik, pa enostavno ni bilo ničesar, kar bi jaz prenašala in bi hkrati ukrotilo okužbo. Grozljivo!! Zato sem zelo zoprna mati, ki se ne pusti metat iz ordinacije in teži do onemoglosti, da otroku pogledajo kri, preden vzamem kakršenkoli recept. Do zdaj smo recept dobili (in zavrnili!) 6 x, potreben pa je bil na koncu samo 1 x. Ne vem, kaj zavarovalnico stane več, zdravilo ali laboratorij, pa me niti ne zanima.

Jaz bi na tvojem mestu šla jutri (ali pa še nocoj, če imaš možnost) nazaj in zahtevala pregled krvi ter obrazložitev, zakaj ospen in še ventolin zraven. Mislim, da imaš do tega vso pravico.

[url=http://lafemmebonita.com][img]http://image.lafemmebonita.com/c/u506550.png[/img][/url] [url=http://lafemmebonita.com][img]http://image.lafemmebonita.com/c/p506563.png[/img][/url]

Nam ga pediatrinja predpiše takrat, kadar nam preti nevarnost laringitisa ( oba otroka sta nagnjena k njegovemu nastanku, oba mlajša od 6. let); poleg vlaženja prostora je Ventolin edino zdravilo, ki nam ob virozah prepreči akutni napad laringitisa…..

lp,

Vojka

Če ti otroka ponoči zaduši, ker se boš sekiral zaradi potencialnih dolgoročnih nevarnosti, ne vem, če boš srečen. To se je pred letom skoraj zgodilo sinu moje sosede (2 leti). Pediatrinja je nekaj cincala, da je malo na plučih pa ne veliko, pa da mal težko diha pa ne veliko, pa je rekla, naj še počakajo kak dan. Ponoči se mu je poslabšalo (dveletniki se tudi ne znajo izkašljati), je hropel, modrega in že nezavestnega so ga pripeljali na urgenco, kjer je dobil kaj bistveno močnejšega kot ventolin pa na dihalni aparat za tri dni. Ja pa zadnji čas kar praksa, da se da otrokom pri infekcijah dihal tudi ventolin. Ko smo bili mi otroci, še ni bila.
Pomoje zdravniki še najbolje vedo, kakšno zdravilo je kdaj ja vzeti, ne pa tajnice, frizerke, kuharice,….

Vsako zdravilo ima stranske učinke.

Tudi jaz sem se soočila s podobno situacijo. Mojemu sedemletnemu sinu so predpisali Ventolin (Albuterol) v tabletah. Razložili so mi, da je Albuterol bronhodilatator, ki pomaga sprostiti dihalne poti in olajšati dihanje, kar je še posebej koristno pri težavah, kot so bronhialni krči ali zoženje dihalnih poti. Na koncu se je izkazalo, da mu je res dobro pomagal, saj se je stanje hitro izboljšalo. ?

Najpomembneje je, da uporabljate kakovosten Ventolin (Albuterol) za najboljši učinek in hitrejše okrevanje. Jaz ga zato naročam v tej zanesljivi lekarni – fast-supply24.com/buy-ventolin-si.html, kjer je vedno odlične kakovosti in mi zelo pomaga.

Srečno! ?

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close