Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Zakaj se rece

Zakaj se rece

Otrok me je vprasal, zakaj se medicinakim sestram rece medicinska sestra in nimam odgovora oziroma nimam pojma, stric google mi pa nic ne vrze

ve kdo?

Verjetno, ker so nekoč zdravstveno oskrbo (kakršna je pač bila) izvajale redovnice tj. sestre usmiljenke in pripadnice ostalih redov. V slovenščini je tako ostal izraz “sestre”, ki so ga malce posodobili z “medicinske”.

Uf, dobro vprašanje, nisem nikoli pomislila. Razlaga Jonc je po moje na mestu. Čeprav: v drugih jezikih pa ni vedno tako. Sem šla malo pogledat (pač za tiste, ki nas zanima):

The term nurse originates from the Latin word nutire, which means to suckle. This is because it referred primarily to a wet-nurse in the early days and only evolved into a person who cares for the sick in the late 16th century.

Late Middle English: contraction of earlier nourice, from Old French, from late Latin nutricia, feminine of Latin nutricius ‘(person) that nourishes’, from nutrix, nutric- ‘nurse’, from nutrire ‘nourish’. The verb was originally a contraction of nourish, altered under the influence of the noun.

Hej, hvala vama.
ji jutri odgovorim ?

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close