Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Zakaj se ne sme odpustiti doječe mame?

Zakaj se ne sme odpustiti doječe mame?

Par dni nazaj sem brala, da je ena spraševala o potrdilu, da je doječa mama, da potem ne bi izgubila službe in mi ni čisto jasno, zakaj je doječa mama bolj zaščitena od mame, ki ne doji? Da me ne bo kdo narobe razumel, ne navijam za to, da bi odpuščali mame (doječe ali nedoječe), ampak ne gre mi v glavo, zakaj je mama, ki doji bolj zaščitena od mame, ki otroku daje adaptirano mleko? Govorimo tukaj o otrocih, starejših od enega leta, če gre za mame, ki so že v službi. V končni fazi je mama, ki doji, finančno na boljšem od mame, ki mora kupovati mleko, ki ni ravno poceni.

Ker te lahko tako z joškom lopne po glavi, da se ti vse zvezde prikažejo.

narobe si slišala. lahko pa doječa mati dobi eno uro frej med delovnikom, to pa drži.

Nič nisem slišala. Saj sem napisala, da je tukaj ena spraševala o tem potrdilu, da je ne bi mogli odpustiti. Prebrala sem kar nekaj odgovorov, verjetno ne vse, in nisem imela občutka, da se ženske niso strinjale z njo o tem, da ti to potrdilo pomaga obdržati službo.

pojdi na Zakon o delovnih razmerjih (je na netu), pa ga preštudiraj. Najbrž res piše kaj o zaščitenih kategorijah. Ni pa to v smislu, da doječe matere se ne more odpustit, nedoječo se pa lahko. Ko so odpuščali v eni večji firmi so gledali samo na bolniško odsotnost – in odpuščene so bile zelo dobre delavke, ker so pač imele majhne otroke in so bile kdaj na bolniški. Lenobe brez otrok so pa ostale. Ti je to bolj všeč?

Drži, mati, ki doji, je v času dojenja zaščitena pred odpuščanjem. Sicer ne vem kateri veleum je to spesnil, ampak tako je :
”115. člen
(starši)

(1) Delodajalec ne sme odpovedati pogodbe o zaposlitvi delavki v času nosečnosti ter ves čas, ko doji otroka, in staršem, v času, ko izrabljajo starševski dopust v obliki polne odsotnosti z dela in še en mesec po izrabi tega dopusta.

Teoretično lahko 18 let dojiš, do polnoletnosti otroka, pač. Bi pa zelo rada videla, da se pojavi tak ekstrem, da bi tisti, ki so plačani za to, tudi opravili svoje delo, torej sprejeli normalne zakone, ne pa takih kretenizmov.

Ni prav nič kretenski zakon, pač ščiti ženske, da jih ne odpuščajo zaradi nosečnosti in materinstva. Tudi marsovec je iz matere prilezel, brez skrbi.

Zakaj naj bi bilo meni všeč, da so mame z majhnimi otroki ostale brez službe? Tudi sama imam majhnega otroka, dojenčka.

Ampak zakaj ščiti mamo 15-mesečnika, ki doji, ne ščiti pa mame 15-mesečnika, ki ne doji? To sprašujem. Kje je razlika, da je eno materinstvo bolj zaščiteno od drugega?

Za hec, da lahko tiste, ki nimajo drugih skrbi, to najeda.

Ampak zakaj ščiti mamo 15-mesečnika, ki doji, ne ščiti pa mame 15-mesečnika, ki ne doji? To sprašujem. Kje je razlika, da je eno materinstvo bolj zaščiteno od drugega?[/quote]

Pol pa še postavi vprašanje
– zakaj so starejši delavci zaščiteni pred odpovedjo –absolutna zaščita
– zakaj so invalidi zaščiteni pred odpovedjo – relativna zaščita

Če bi malo logično razmišljala, bi odgovor našla sama.

To so zaščitene kategorije po zakonu in vsak zakaj je tu odveč. Vprašaj tiste, ki so sprejemali zakon ali pa poišči komentar ZDR-ja.

Jaz v tem ne vidim nobene logike. Vse mame moramo prehraniti svoje otroke. Od kod izvira mleko, se mi tukaj zdi precej nepomemben podatek.

Najbrž je zakonodajalec mislil pač na matere z majhnimi otroki in se ni spuščal v take podrobnosti kot ti. Lahko pa predlagaš, da se da ta člen ven, če boš bolj srečna in boš pomirjena natočila otročku še eno flaško Aptamilčka. Lahko se pa tudi zlažeš in poveš, da otroka dojiš, saj upam, da ne bo šel kdo gledat al maš v joških silikon ali mleko. Ne tko resno no.

Oho, zaradi materinstva jih kar lepo odpuščajo, nikjer ne piše, da se ne sme odpustiti matere, ki ima otroka, ali ne? Niti ne piše, da ne sme odpustiti matere, ki ima majhnega otroka. Piše, da se ne sme odpustiti matere, ki DOJI. In ja, zakon je kretenski. Če bi tisti, ki je zakon spisal, imel kaj soli v glavi, bi napisal, da delodajalec ne sme odpustiti delavke, ki je noseča ali KI IMA PREDŠOLSKEGA OTROKA. Ne pa delavke, ki doji, to je kretenizem, pa če obrneš kakorkoli hočeš. Ker ženska, ki ima 13-mesečnika, pa ne doji, bo odpuščena, tista, ki pa ima 5-letnika in ga doji, pa ne. Bebavo, pa kakorkoli obrneš.

Zakonodajalec je to dal v zakon, da zaščiti dojene otroke. Namreč zaradi stresa odpovedi bi materi verjetno prenehalo teči mleko.
In tega se ne da kar zblefirat. Ginekolog preveri ali žleze še proizvajajo mleko.

Seveda, seveda, ker je toliko žensk ki dojijo do petega leta. saj konec koncev lahko vsaka reče, da doji, samo potem istočasno ne bodo mogle pljuvati po ženskah, ki si drznejo dojiti v javnosti.
pa ne bit take budale no, borit bi se morali proti odpuščanju, ne pa za odpuščanje.

Pa saj med porodniško, to je do otrokovega 1 leta, itak ne morejo odpustiti. Če pa ji mleko presahne, ko ima otrok 2 leti, pa ni panike, ali kako?:)

Imaš prav. Mati, ki doji, mora biti ob otroku doma – ali ga lahko doji iz službe na daljavo? Tisti mami, ki otroka hrani po steklenički, ji ga lahko tudi kdo drug, medtem ko je ona v službi, da služi denarčke za drago prilagojeno mleko…..Čisto praktično gledano vse skupaj.

Jaz sem postavila isto vprašanje, ker mi ni logično. Jaz bi za primer dala recimo mamico dvojčkov (ki zelo pogosto niso samo dojeni – verjetno pri letu in pol potem še toliko manj) in mamico enega, ki ga še vedno doji. Vsi otroci cirka isto stari … A ne bo težje mami z dvema kot tisti z enim otrokom?

porodniški dopust je v slo 105 dni, pa še od tega 28 dni pred predvidenim porodom. starševski dopust lahko koristita oba starša ne samo mati. kakšne raziskovalke si ne morejo privoščiti, da bi bile celo leto doma. Včasih pa je bil starševski dopust še krajši in je to še bolj prišlo prav. ampak ker je neumnost in fovšija glavno gonilo tega foruma, se je potrebno sedaj tukaj usajat in pritoževat. Ker spodaj glede dojenja v javnosti niste dovolj nahranile svojih nizkotnih gonov, se je treba sprostiti še tukaj.
Rešitev je čisto preprosta: dajte predlog za spremembo zakona v parlament, glede na budale tam, vam somišljenikov ne bo zmanjkalo.
Lahko dodate še en člen : Dojenje v javnosti prepovedano in se kaznuje z odvzemom otroka dokler mleko ne presahne.

Mamica, ki doji, je upravičena do dodatnega odmora. To delodajalcu predstavlja dodaten strošek. V primeru presežkov delavcev bi delodajalec lahko brez zakonske zaščite prej odpustil doječo mamico, saj mu z dodatnim plačanim odmorom predstavlja večje breme kot mamica, ki dela polnih 8 ur. Dovolj razumljivo?

In kaj ima tukaj zvezo dojenje v javnosti? To počnejo odpuščene mame ali kaj?

Ta odmor ni plačan, je pa seveda za delodajalca hudo naporen, sploh če se mama odloči, da bo odmor razdelila na dva dela po pol ure plus malica, se pravi v osmih urah po trikrat na polurnem odmoru, recimo. Normalno, da mu bo to šlo na živce.
Tvoje pojasnilo mi je v tem oziru logično, še vedno se mi pa zdi rahlo krivično v primerjavi z že omenjeno mamo isti starih dvojčkov, ki otrok ne doji (več oziroma jih doji manj).

Ta odmor ni plačan, je pa seveda za delodajalca hudo naporen, sploh če se mama odloči, da bo odmor razdelila na dva dela po pol ure plus malica, se pravi v osmih urah po trikrat na polurnem odmoru, recimo. Normalno, da mu bo to šlo na živce.
Tvoje pojasnilo mi je v tem oziru logično, še vedno se mi pa zdi rahlo krivično v primerjavi z že omenjeno mamo isti starih dvojčkov, ki otrok ne doji (več oziroma jih doji manj).[/quote]

Tudi tale odmor za doječe ženske je totalna budalaština! Zakaj je že potreben? A da gre ženska lahko na wc in si sčrpa mleko? In kam ga da potem? V predal pisalne mize ali pod tekoči trak? Neumnost. Čez nekaj ur, ko gre domov, ga lahko samo še zavrže.

Sploh nisem vedela, da je zakonsko določen odmor za doječe matere, ko sem se po končani porodniški vrnila v službo. In, ko je 14-mesečna hčerka zbolela, in ni jedla popolnoma nič, sem nadrejenega prosila, če lahko enkrat v dopoldnevu skočim domov jo podojit (bila je v oskrbi očeta), ker je sprejela le dojenje. Pa smo se izognili morebitni dehidraciji in infuziji. Celo brez moje bolniške (takrat).

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close