Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Zakaj se mladina s hrvati sporazumeva po angleško?

Zakaj se mladina s hrvati sporazumeva po angleško?

To je bilo včasih nepredstavljivo, da bi se s hrvati, srbi itd. sporazumevali po angleško. Ali je današnja mularija res toliko lena, da se ne potrudi niti razumeti hrvaških besed?

To ne drzi. Vedno v Hrvascini.

V fužinah se še med sabo sporazumevajo po srbo-hrvaško

Oni ne raumejo njihovega jezika! Mladina ni imela v šoli srbohrvaščine, kot mi, rojeni v Yu. Res ne razumejo besede, kaj šele, da bi govorili jezik.

Drži, da med sabo govorijo v angleščini. Moj sin ne razume hrvaško in dejansko govori s sosedi angleško ali nemško.

Ker niso takšni hlapci, kot vi, ki se podrejate tistim, ki jim za povrh nosite še denar. Pravilo je, da se morajo turistični delavci približati gostu in govoriti njegov jezik. Če ga ne, je univerzalni jezik sporazumevanja angleščina.

Ker pač ne razumejo hrvaško. Moja sestra isto ne razume. Zakaj pa ti v franciji, nemčiji, rusiji recimo govoriš angleško? Ali ti znaš vse jezike kamor greš?

Jaz ko imamo kaj službenega tudi dostikrat s hrvati in srbi raje po angleško, ker mi gre boljše poslovna angleščina kot njihov jezik. Na kavi se pa “po domače” pogovarjamo 🙂

jaz sem 35 pa vedno vse v nem/ang.

Da vidite kak drug odnos je, ko jim pišem iz mojega maila, ker imam nemški priimek in internacionalno ime ana.lambreht@gmail.com    (oboje sicer izmišljeno ampak v tem stilu)

Dosti bolj vritLezovskiSo, kot pa če piše mož s svojega mejla janez.novak@gmail.com

Nove generacije so proameriško usmerjene, vendar se ne zavedajo, da jim je ravno Amerika glavni krivec, za njihovo neperspektivnost, zakreditiranost, zveličanost, in dolgotrajno revščino, ne glede na stopnjo izobrazbe.

Odgovor na objavo uporabnika
pedal lady, 23.07.2021 ob 11:33

To je bilo včasih nepredstavljivo, da bi se s hrvati, srbi itd. sporazumevali po angleško. Ali je današnja mularija res toliko lena, da se ne potrudi niti razumeti hrvaških besed?

torej je po tvoje nerazumevanje slovenskega jezika s strani južnjakov lenoba in ne zabitost?

samoumevno, 23.07.2021 ob 11:55

Ker pač ne razumejo hrvaško. Moja sestra isto ne razume. Zakaj pa ti v franciji, nemčiji, rusiji recimo govoriš angleško? Ali ti znaš vse jezike kamor greš?

Jaz ko imamo kaj službenega tudi dostikrat s hrvati in srbi raje po angleško, ker mi gre boljše poslovna angleščina kot njihov jezik. Na kavi se pa “po domače” pogovarjamo 🙂

Slovenscina in srbo-hrvascina sta si tako podobni, da se da marsikaj zmenit in razumet.

In tisto, kar smo se eno leto kao ucili v soli, ni nic in ni noben izgovor, da bi kao kdo znal ali kdo ne bi znal.

Razumem, da se kaj strokovnega pomenis v jeziku, ki ga oba enakovredno obvladata.

Recimo jaz italijansko ne znam, nikdar se nisem ucila, a ko grem v Italijo, pisuka, nekaj razumem in znam celo nekaj povedat, sploh ce sem tam par dni. Z nemscino mi gre ze tezje, zato v teh dezelah laufa anglescina.

A s Cehi recimo ali Makedonci, govorim malo po slovensko, malo srbohrvasko, se kaksno njihovo besedo poberem, pa se razumemo, ceprav niti oni znajo slovensko, niti jaz cesko/makedonsko.

Da se ne znas sporazumet s clovekom, ki govori jezik precej odoben tvojemu, je pa res dizaster!

Mladi niso tako butasti kot ti mislis da so. Oni ze vedo zakaj. Dvomim da je tukaj gor kdo od “mladih” njih, da bi pi odgovoril.

Si ne predstavljam, kako bi ta mularija služila JNA. To bi jim vsi j… mater, pa ne bi razumeli.

Zato, ker, če govoriš angleško, te bodo lepše obravnavali.

Pa tudi zato, ker premoremo toliko samokritike, če nam jezik ne gre čisto tekoče. Tako se ne blamiramo in ne naročamo “pice sa gljivicama” kot je bilo ničkolikokrat slišati od vaše generacije (kljub vašemu trdnemu prepričanju, da srbohrvaško govorite tako dobro kot maršal Tito).

Privilegij, 23.07.2021 ob 13:03

Zato, ker, če govoriš angleško, te bodo lepše obravnavali.

Pa tudi zato, ker premoremo toliko samokritike, če nam jezik ne gre čisto tekoče. Tako se ne blamiramo in ne naročamo “pice sa gljivicama” kot je bilo ničkolikokrat slišati od vaše generacije (kljub vašemu trdnemu prepričanju, da srbohrvaško govorite tako dobro kot maršal Tito).

Narocis pico s/brez sampinjoni.

Hrvati ne razumejo slovensko. Bolje tako, kot rečeš kaj narobe. So zelo občutljivi.

Ker me po slovensko baje ne razumejo. Jaz pa ne znam hrvaško, nevem od kje in zakaj bi znala.

Ko začnem z angleščino se pa hitro zastopimo po slovensko 🙂

Koliko vem, se tudi nemec/ang/italjan/čeh/slovak/rus/itd itn ne bo pogovarjal v CRO z njimi.

Ne vem zakaj bi se potem jaz.

Mladi danes precej bolje govorijo angleško kot pa hrvaško. Tega jezika pravzaprav najbrž sploh ne znajo in zakaj bi tudi ga. Včasih je bilo povsem normalno, da so se Slovenci na Balkanu nekaj trudili s srbo-hrvaščino. Obratno seveda nikoli. Nikoli si ni noben Srb ali Hrvat prizadeval povedati kaj po slovensko. Če si v Srbiji povedal kaj v slovenščini, so te gledali, kot da govoriš kitajščino. Mi je bilo pa včasih tudi kar smešno poslušati Slovence, ki so vsi zelo samozavestno govorili srbo-hrvaščino, v prepričanju, da jo tako ali tako znajo, pa je marsikdo govoril zelo slabo, v bistvu na pol slovensko.

Danes je angleščina globalni jezik, pa če nam je to prav ali ne. Zdi se mi povsem normalno, da se tudi po Balkanu pogovarjamo angleško.

Jaz se vedno želim z njimi pogovarjati po slovensko in hrvaško, potem se pa oni zmislijo, da ne razumejo in bomo po angleško.

Angleško se pa meni ne da z njimi, čeprav jo obvladam.

Ne vem, kako zabit moraš biti, da ne razumeš hrvaško. Halo??? S takimi izjavami si samo znižujete IQ in nič drugega.

Kvečjemu vas tiste, ki vztrajate na angleščini gledajo verjetno kot pritegnjene snobe in si sigurno mislijo svoje o slovencih, kakor vedno. Sramoto delate sloveniji, ampak briga vas za to.

lemontree132, 23.07.2021 ob 13:37

Jaz se vedno želim z njimi pogovarjati po slovensko in hrvaško, potem se pa oni zmislijo, da ne razumejo in bomo po angleško.

Angleško se pa meni ne da z njimi, čeprav jo obvladam.

Ne vem, kako zabit moraš biti, da ne razumeš hrvaško. Halo??? S takimi izjavami si samo znižujete IQ in nič drugega.

točno toliko kot Hrvat, Srb, Bosanec…………….., ki ne razume slovensko.

stopnja zabitosti, 23.07.2021 ob 13:58

točno toliko kot Hrvat, Srb, Bosanec…………….., ki ne razume slovensko.

Ah, ne vem, od kod ste to privlekli, da ne razumejo!

Sem precej po Bosni in Srbiji, saj znam nekaj, a marsikdaj se mi zatakne, pa povem po slovensko, vcasih takoj postekajo, vcasih moram jaz kaj se razlozot, vcasih oni, a bistvo je, da se razumemo.

In kdor se hoce razumet, se potrudi, komur pa to ni v interesu, je pa itak na njegovo skodo.

Ja se strinjam. Če se potrudiš razumeš še češko.

Če razumete Bosance, ki jih je več kot nas, boste razumeli tudi Hrvate.

Sicer ste pa očitno zelo zabiti, da ne razumete hrvaško. Ja kriza. Samo kažete svoj IQ.

Ne jaz in ne moji otroci nismo še nikoli bili na Hrvaškem – razen v Zagrebu na prednovoletnem sejmu, kjer nas je vodič izrecno opozoril naj raje govorimo SLO ali ANG, ker so domačini blazno alergični če se z njimi pogovarjaš v neki mešanici.

Jaz sem generacija kjer znanje ANG ni bil ravno prioritetni predmet. Pač osnove. Sem pa tekom let znanje nadgradila in prepotovala veliko sveta za razliko od moje generacije, ki leta in leta hodijo na dopust na H pod isti bor, ker si drugam zaradi neznanja jezika ne upajo.

In verjemite, da sem videla in doživela veliko lapših krajev kot je H obala.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close