zakaj se mi mlečni riž vedno prime?!
Mogoce je kriva posoda; mogoce je tudi nepravo razmerje riz, mleko krivo…
Zdaj pa ne vem …pisete o rizevem narastku ali mlecnem rizu.
Za rizev narastek dam razmerje tocno po receptu, vsujem riz v vrelo mleko,
znizam temperaturo in pustim, da se riz skuha. Nic ne mesam – se mi nikoli ne prime.
V pecici narastek v namazani posodi tudi ne.
Lp
Riž za narastek kuham po receptu (1 l mleka 250 g riža, se mi vsaj zdi no, nimam zvezka doma trenutno). Riž operem in ga stresem v vrelo, rahlo osoljeno mleko. Jakost precej zmanjšam, vmes večkrat premešam. Kuham v rostfrei posodi, prijelo se mi ni še never ever ( že trkam na les).
Enako tudi za mlečni riž, samo razmerje je drugačno.
LP
Moji žal ne marajo mlečnega riža, zato ga bolj ali manj ne kuham. Ko sem ga še, sem se vnaprej sprijaznila, da bom tistih 20 minut poleg riža in mleka pač stala in mešala.
Kasneje sem brala, da se menda mlečni riž fino naredi v mikrovalovni. Enkrat sem poskusila. Ker nisem točno vedela, kako in kaj, sem večkrat priklopila, odklopila, mešala, tako da je vse skupaj na koncu enako pomenilo 20 minut stanja poleg mikrovalovke. S prakso bi se verjetno zverzirala. Prime pa se seveda ne…
Narastek je drugo, tako ali tako se peče v pečici, če namastiš pekač, se skoraj ne bi smel prijeti. Imam stekleni jena pekač in je ok. Mogoče bi poskusila s tefonskim, če se ti na plehnatega prime?
LP Mimi
Se opravičujem, sem še enkrat prebrala in sem res napisala nerazumljivo…
Torej : narastek se mi ne prime, samo riž, ko ga kuham v mleku- pa naj bo za narastek ali samo kot tak za pojest.
Včeraj sem spet probala in stala zraven 20min…in ugotovila, da brez mešanja absolutno ne bo šlo – sem skoraj neprestano mešala in je bilo malo bolje, prijemat se je začelo, ni se pa spodaj zažgalo. Dam pa tudi jaz npr. za narastek 250g riža v 1l mleka.
Torej lahko bi bila kriva posoda….?
Prvo pravilo: Za gretje mleka in kuhanje mlečnih jedi imam rezervirano eno posodo.
Drugo pravilo: Z mrzlo vodo oplaknem posodo preden vlijem mleko. Ne vem, če kaj zaleže, mama me je tako naučila…
Ko v vrelo mleko zakuham riž, počakam da zavre, pokrijem in zmanjšam na 1-2 na steklokeramiki. Občasno vseeno premešam, da se okrogli riž ne sprime.
1x se mi je res grdo prismodil vanilijev puding. Uf, sem bila huda. Po mojem je bil kriv puding.
Natassa
Forum je zaprt za komentiranje.