zakaj na hrvaško ?
zakaj plačevati 100 % dražje v državi , ki manj spoštuje človekove pravice kot večina južno ameriških držav , kjer je nacionalizem še vedno velik problem , in hrvaško nikoli ne bo evropka skupnot. zakaj plačevati 22 % ddv , če ga povsod v evropi 20 % / razen skandinavija / in kaj imate od tega da nosite denar hrvaškemu masovnemu turizmu.
plaže v grčiji , turčiji in španiji niso nič manj lepe , morje ima najmanj 25 stopinj , / hrvaška če je zelo tolplo poletje 22 , 23 stopinj / in je njihov glasni masovni turizem res primeren za evropsko slovenijo ?
hrvaški kampi , hotelska naselja , privatne sobe marsikje ne zagotavljajo niti minimalnih higiensko turističnih standardov , da ne govorimo o prebukiranju /ki če se zgodi v sloveniji ali v evropi , vam bulc v homo turistikus brez vprašanj da prispevek / dako je treba cel dan čakati da se čistijo sobe !
izjema na hrvaškem so toplice , recimo tuheljske v hravaškem zagorju , kjer velja samo en standard evropa / lastnik so terme olimia /
pravilo na hrvaškem : kjer je na oblasi sdp – evropa – kjer desnica – balkan !
Zakaj bi bilo pa to odiranje? Človek ima vso pravico zahtevat tako ceno. Tebe noben ne sili da greš ravno k njemu. Ta privatnik bo pa sam ugotovil, če je postavil previsoko ceno. Dokler so ljudje pripravljeni plačat mu je čisto vseeno. Še višjo lahko postavi. On ni nobena dobrodelna ustanova, da bi omogočal turistom pocen počitnice.
Pa pravš da Hrvaška ni primerna za evropsko Slovenijo? In pol nas pošiljaš ravno v Turčijo? Pa prov maš, Hrvaški masovni turizem se ne more primerjati s španskim oz. italijanskim. Tam je še veliko huje.
Pa o Hrvaški veš očitno vse. In to preko interneta. Vse svoje trditve si podkrepil s samo s podatkom koliko stane soba pri enem privatniku. Ta je mogoče 100% dražji kot tisti v Sloveniji. Sploh ne morš primerjat naše obale s Hrvaško. Bolj zanimiva za ljudi, zato si lahko privoščijo višje cene.
Tisto o higienskih standardih si tut pobral iz interneta? Iz lastnih izkušenj najbrž ne. Ti dlje od Topolščice ne prideš. Infrastruktura mogoče res ni na ravni Z. Evrope, in je zastarela. Se pa (vsaj stroka) tega zavedajo. In skušajo odpraviti. Samo da ne izpolnjujejo min. higienskih standardov je pa mim. Za kampe pa lahko rečem, da sem par najlepših videl ravno na Hrvaškem.
In pust ti navadne turiste na miru. Jim nimaš pravice česa očitat. Ti nekaj povem, ti niti slučajno nisi nikakršen popotnik, kar vedno na veliko ponavljaš. Ti si navaden IZLETNIK. Turistom ne sežeš do kolen. Na Hrvaškem je res manjšina, ki se gre nacionalizem. Sam ne boš verjel, v Sloveniji so tudi taki. In en od njih si ti.
Pa ti delaš v turizmu, ne? Upam, da s svojimi strankami v Štanjelu lepše ravnaš kot o njih na forumu govoriš. Če ne, sramota za Slovenijo.
LP, Samo
prosim administratorja da odstrani take PAMETNJAKOVIČE (mislim na lordwales-a)kajti z takimi temami na tem forumu nima kaj početi-tukaj so tema počitnice-potovanja,……
ne pa nacionalistični izgredi,ki ne sodijo sem,sicer bi pa tak pametnjakovič kod je lordwales moral to sam pogruntati,seveda če ima z čim-če ne, pa naj na internetu najde saj zgleda drugega ne zna-se pa strinjam z ostalimi na forumu PA LEP POZDRAV IN LEP DAN ŠE NAPREJ VAM ŽELIM
Bravo Lordy – zopet si jih razburil.
Glede različnih mnenj pa tole – ko se vam bo prvič naredila svinjarija in krivica…..Bratovega šestletnika so lani z paradižniki obmetavali v trgovini ker je pač hotel kupiti kruh in pač ni vedel kaj je to ” leb “. Star je bil sedem let………
Ampak mi se ne damo – bolj ko nas tlačijo bolj silimo tja.
Sama nisem stopila na Hrvaško že najmanj 10 let – ravno tako negativna izkušnja. Pravtako pa me terme Čatež tudi ne vidijo več. Toliko glede samokritike.
Še to – moj dobri znanec je ribič v Piranu
Ko se mi bo prvič zgodila svinjarija in krivica ne bomo šli več dol? S tem odnosom si lahko prec poiščem nenaseljen planet. Po celem svet se dogajajo svinjarije in krivice, ne sam na Hrvaškem.
Pa da nas tlačijo? Nimam takega občutka. Pred enim mesecem sem bil v Dalmaciji. V enem tednu smo bli na večih koncih. Povsod smo bli lepo sprejeti. Pa kar se jim dostkrat očita, tut slovensko so se potrudil govorit.
Ja, Lord me je razkuru. Me skor z vsako bedarijo, ki jo napiše. Pač slučajno sem ga mel dost pr tej objavi in sem mu tuki odgovoru. Vedno piše o nekih svetovnih resnicah, ki pa obstajajo samo v njegovi glavi. Najbolj žalostno, da so mu že večkrat omenili, da piše same neumnosti, pa enostavno ne dojame oz. noče dojet. Sam sebi se pa zdi blazno pomemben in kreativen.
Pa še to:”Bratovega šestletnika so …” , “Star je bil sedem let………”
LP, Samo
Zadnja sprememba (15-06-05 23:03)
Tole glede kruha in hleba si si mal zmisla vsaj kar se Hrvaške tiče. Glede ostalih stvari se pa čist strinjam. Problem je ker se do Nemcev obnašajo drugač kot do nas ampak imajo pravico mi pa mamo tut pravico it drugam saj obala bo ostala tut čez deset let ko se bodo mal zreslni je pa res da sem lohk mal subjektiven ker sem že celo Hrvaško obdelal pa me še kaj druzga zanima. – Torej za vsacga gosta se naj potrudjo pol bo se pa vsak sam odloču kako in kaj.
Odnosi med Hrvati in Slovenci so brezvezno umetno ustvarjeni od t.i. sedme sile na obeh straneh.
Kjerkoli sem na Hrvaškem bil, sem bil povsod lepo sprejet.
Govorite, kako bi se lahko potrudil, da bi govorili slovensko. Če pa bi se, bi vam pa naglas šel v nos. Ampak stvar je taka, ne znajo/razumejo! Moramo si priznat, da je slovenski jezik težak, sploh kar se naglaaševanja tiče. Jaz poznam marsikaterega Slovenca, ki ne razume hrvaško, kar se meni zdi neverjetno (no mogoče, zato ker mam hrvaške korenine, vendar isto meni moja punca, pa je čistokrvna Slovenka). Tisti, ki smo bližje meji Hrvaško, pač bolje razumemo. Tako kot Primorci italijansko.
A ko greste v Avstrijo tudi pričakujete, da vas ogovorijo po slovensko?
Slabe izkušnje so pa povsod, pač naletiš na enga dripca.
Zakaj hodim na Hrvaško?
Najbližje lepo morje (121km do tja kamor hodim, 2 uri). Za čez vikend ne bom rinil v Turčijo, Grčijo in ne vem kam še.
Zadnja sprememba (16-06-05 09:38)
Ma ne me no hecat. Še enega našega bivšega ” brata ” nisem nikoli slišala govorit slovensko, ko so tu na dopustu. Govorim o restavracijah…….Na Hrvaškem pa bolje prideš skozi z ANG ali ITA. Očitno je to ” lažji ” jezik.
Pred kratkim sem bila v Franciji in glede na njihovo pregovorno – nerazumevanje tujih jezikov – se je receptor potrudil in nam naslednje jutro voščil z približnim dober dan. Pa smo se vseeno povsod razumeli – malo z rokami, nogami…………pa je z veliko smeha šlo. Prizadene me pa, da se nekdo ne zaveda osnove turizma in si dovoli da te slovensko ne razume. Pa ne kakšnih besednih cvetk ampak……..
Nikoli in nikdar pa nisem nikomur od prijateljev in znancev svetovala kakorkoli negativno. Naši najboljši prijatelji imajo v istri prikolico in bi lahko dopustovali tam – in to večkrat letno. Pa pač nočem, ker bi se počutila nelagodno in bi glede na prejšnje slabe izkušnje morda res iskala dlako v jajcu.
Pa uživajte kjerkoli že boste in karkoli boste počeli.
Če te že 10 let ni blo na Hrvaškem pol pa res nisi mela velik priložnosti, da bi slišala koga govort slovensko. Italjanščina, angleščina al pa nemščina niso lažji jeziki ampak majo prioriteto.. Mi se zarad podobnosti jezika lahko razumemo, da ne omenim, da smo se Slovenci tut učil SRB-CRO. Pa tut tega ne razmem, da če nekdo zna nek jezik, zakaj ga ne uporablja?
Pa še ena štorija iz Ljubljane. Lansko leto sem tuki srečal enga Avstralca in sva šla neki spit v zelo znan Ljubljanski lokal. V centru. Kelnarca je bla lepa mlada, počasna, arogantna in ni mela pojma o angleščini. Richard je hotel mal navezat stike, pa ga je samo grdo gledala. Sva spila par rund, vsakič je dobila lepo napitnino, obnašala se je pa, k da bi midva njo morala strešt. Osnove turizma? Če jih mi ne obvladamo, jih ne mormo zahtevat od drugih.
Sploh so pa kelnerji večinoma razni študetje in taki, ki kelnarjo samo preko sezone, ko je potreba po več delovne sile. In zakaj nej bi nekdo zapolsil šolanga natakarja in ga dobro plačeval, če dobi pocen študenterijo? Te pa res ne vejo kej dost o osnovah turizma. Kelnarjenej je nujno zlo, da se pride do nekaj denarja.
Zakaj na Hrvaško?
– ker je njihova obala tako božansko lepa
-ker lahko prideš tja z zaprtimi očmi ugotoviš, da si tam. Prepoznaš vonj borovcev, ki se meša z vonjem lavande in smilja – tega v Turčiji in Grčiji ni.
– ker so na plaži borovci in se lahko umakneš v prijetno senco – v grčiji moram plačat 2,5 e/dan za senčnik, ker na plaži ni naravne sence.
– ker imajo mestna jedra čudovito arhitekturo (Dobrovnik, Hvar, Koročula….). Ker je res tako, kot pravi njihov tv oglas na CNN – Medeitran, kot je nekoč bil
-ker je Plavac boljši od vsakega Grškega vina (da o turškem ne govorimo).
– ker je Yves Yacues Chousto dejal, da je pri Badiji najbistrejše morje v Mediteranu.
– ker …… mislim da je še 1000 razlogov
Oj!
S starši že od kar pomnim hodimo na hrvaško obalo in do sedaj še nikoli nisem imela slabih izkušenj… Zanimivo pa je, da sem vedno lažje navezala stike z domačini kot pa z drugimi turisti, ki se blazno visoko nosijo, saj brez njihove “velepomembnosti” domačini ne bi preživeli… Vem, da je v končni fazi turizem glavna gospodarska panoga na Hrvaškem – samo po mojem mnenju imajo kaj za ponudit in znajo to tudi tržit. Morda pa gre tu samo za slovensko folkloro ali bolje rečeno nevoščljivost?
Kakorkoli, slabe izkušnje lahko dobiš tako na Hrvaškem, v Sloveniji kot tudi drugod po svetu. Kar se pa jezika tiče – pa pomislite koliko Slovencev danes dela na tem, da bi znalo govort hrvaško? Sploh pa, če se ni problem drugod po svetu (kjer ljudje niso tako vešči tujih jezikov) vsega zment z rokami – kako se potem ne bi mogli s Hrvati, ki govorijo slovanski jezik tako kot mi!?!
Nekateri pač radi komplicirajo….
Lep pozdravček!
ne flancaj! v svej evropi računajo normalno , hrvati bi pa radi zaslužili z turisti za sva vojna leta. slovenci smo rešili probleme z srbi v 10 dneh , hrvati pa še danes ne.
zato lorda še dolgo ne bo na hrvaškem franca prav tako ne. pa še koga iz travela.
40 evrov za privatno sobo na hrvaškem naj plačuje tisti ki želi. jaz več kot 20 evrov ne dam . raje grem v hotel , pa še tam ni cena višja od 50 evrov za polni penzion
in nenazadnje , bolj grenke izkušnje z psi kot lani 11 novembra v štrigovi nisem imel nikjer. ljudje prijatni , kaj ne , če je celo medimurje v oblasti sdp. pa jih politika zelo malo zanima.
v občini štrigova govore isti dialekt kot v prlekiji.
da ne bo kakšne zamere – nimam nič proti hrvatom , a tja ne grem več kot za en popoldne.
cucka sta tekla za mano 200 metrov. sem bil hitrejši. to se lahko zgodi tudi v sloveniji.
z tem polemiko o hrvaški zaključujem.
mogeoče je res , da nisem popopnik , a nikjer ne ponavljam parol , kot jih navadni turisti. danes je bila pri nas ena skupina iz maribora , pijana kot čep , pa sem bil do njih več kot prijazen.
smo v demokraciji , in kdor trdi da na hrvaškem ni nacinalizma , nikoli ne gleda hrvaških poročil
spet se ponavljaš kot papagaj!a še nimaš dost?a je kdo rekel da na hrvaškem ni nacionalizma(in ne nacilizma-ampak verjetno ti to bolje veš in znaš-internet)seveda je ampak ne v tej meri kod ga ti opisuješ(ena izkušnja še ne pomeni da je ves narod……..)a ga v sloveniji mogoče ni?ti si že eden primer!a potem to pomeni da so vsi slovenci nacionalisti? o cuckih pa nebi komentiral je preveč neumno-škoda da te niso malo začopatili,mogoče bi bolj trezno razmišljal!
vsak bo šel na počitnice tam kjer mu je všeč ne glede kaj bo kdo napisal-komentiral,pa naj bo to hrvaška,turčija,grčija,……
jaz grem naprimer v črno goro(a maš kakšno pametno za povedat?)
pozdrav vsem forumovcem-pa lep dan še naprej vam želim!!!!!!!!!
Alinda, tako kot sem jaz dobila pod nos ” če te ža 10 let ni bilo kako lahko………” Enako sprašujem jaz tebe. Očitno zelo veliko potuješ in veliko vidiš in si kot popotnik tudi objektivna.
Nekaj ti pa povem – turizem je še vse kaj drugega kot obala in morje. Normalno, da ti je lepo, če imaš tam teto in si okoliša vajen.
Tudi jaz imam teto na Bledu in ga poznam zelo dobro in uživam ob čisto drugih stvareh, ki jih ta turistični kraj ponuja. Ne svetujem ga pa za počitnice, kvečjemu za dvodnevni izlet.
zakaj na Hrvaško? Zato , ker je “fajn”! Verjamem , da se najde kakšen posameznik (na eni ali drugi strani), ki je nacionalistični bedak in naredi probleme. Drugače pa smo v večini Slovenci in Hrvati prijateljski narod. Na hrvaško hodim približno 20 let in nikoli nisem imel problemov. Ali je mogoče kaj narobe z menoj , da nikoli nimam probemov?
Forum je zaprt za komentiranje.