Zakaj mi zmrzuje?
Imel sem računalnik: Athlon 1000 MHz, 256 MB SDRAM, WIN ME. Zaradi ADSL-a sem ga nadgradil: dodanih je bilo še 256 MB RAM-a, dodatni trdi disk, mrežna kartica in CD-RW pogon. Ko sem uporabljal P2P in hkrati delal kaj drugega, mi je včasih vse zmrznilo (brez vnaprejšnjega opozorila) – miškin kazalec je naenkrat obstal, vse se je prenehalo odzivati, pomagal je le “trdi reset”.
Zaradi nekaterih drugih razlogov sem to potem dal formatirati (sistemsko C particijo), namestili so mi XP-je (professional), s slovenskim jezikovnim paketom. Glede zmrzovanja je sedaj še huje. Zmrzne mi večkrat, vsak dan. Lahko imam odprt samo outlook in berem mejle, ali pa samo IE in ko brskam po internetu (v tem primeru (internet) se mi največkrat to zgodi), miškin kazalec naenkrat obstane, vse se preneha odzivati, pomaga samo trdi reset. Redkeje se to zgodi, ko imam odprt npr. samo word.
Kaj me zaje**ava? Po mojem en del strojne opreme; se mogoče kaj krega med sabo? Ni mi jasno!
Hvala za kakršnekoli nasvete (ker mi že res gre na živce)
Po mojem sta najbolj verjetni dve možnosti:
1. RAM (za to maš en program memtest) greš na http://www.memtest86.com/
potegneš dol iso image, ga zapečeš na cd, ki je bootable, poženeš in testiraš kakih 10-20 ur, pa je če je kaj narobe bo hitro jasno.
2. Pregrevanje – glede na to, da si dodal disk, pa CD, … je lahko zdaj vzok pregrevanje, ker je slabši pretok zraka. Probaj odpret ohišje… če ne bo več zmrzoval sistem je verjetno pregrevanje. Dodaš kakšen ventilator, pa je (caa. 1000-2000 SIT).
Še vrašanje – ali ventilatorji delajo – kaj cvilijo ali kaj podobnega?
LP
Tajfun: menim, da nimam spywarea in virusov, ker je sveža namestitev, nič takega nisem delal, imam adaware SE, posodobljen, spybot search and destroy, Avast (občasno tudi antivir)
Pogosteje blokira, ko delam kaj z internetom, IE (tu še najpogosteje) ali outlook (ko berem mejle).
DIR:
ko računalnik ostane zablokiran (ko se ne odziva, ko ne sprejema vnosa), se mi zdi, da je zvok ventilatorja nekako višji.
S programom EVEREST home edition sem pridobil nekatere podatke o računalniku:
temperatura matične plošče: 34 st. C
temperatura procesorja: 35 st. C
aux: 25 st. C
temperatura drugega, dodatnega diska: 42 st.C
hitrost vrtenja ventilatorja: 6750 RPM
Kaj pa bi lahko bilo narobe z RAM-i?
Mislim, da bo res nekaj strojno opremo. Hvala za morebitne dodatne nasvete.
Roger, po mojem mnenju je težava v P2P programu. Preveri, kolikšna je količina podatkov – oz. hitrost podatkov (Kb/s) in verjetno ti bo kmalu jasno, da pri prenosu 100Kb/s, ki ga podpira ADSL, zelo težko naprosiš še IE ali Outlook, da bi delovala normalno. In nazadnej je tukaj še disk, ki je lahko poln, kar vse samo še poslabša. Poizkusi zmanjšati količino podatkov, ki se prenašajo preko P2P programa, zapreti kakšno okno IE in stvar naj bi delovala – pri meni je tako.
moje mnenje, lahko se motim.
Lep večer
Jani
Če ti najpogosteje zablokira, ko odpreš Internet Explorer, morda razlog res ni v hardveru, čeravno je malce nrezaumljivo, da se ti enake težave pojavljajo na ME in XP… Dodaten disk, pečka in mrežna pa res ne morejo biti vzrok za pregrevanje. Poglej še to, kakšen napajalnik imaš? 250 ali 350 W? Kateri AV program uporabljaš?
Uporabniki interneta včasih ne vedo, da so lahko tudi nekatere spletne strani, ki jih hočejo odpreti, razlog za blokado. Kje pa največ surfaš: po domačih ali tujih straneh, morda nam zaupaš se vsebino, naravo teh strani.
Si poskusil uporabljati npr. Firefox namesto Int. Explorerja ali katerikoli drug browser, npr. Opero? Morda boš z njimi bolj zadovoljen. Outlook lahko zmrzuje, če imaš v arhivskih mapah ogromno stare pošte.
Dodatni RAM, ki ga vstavimo v PC, lahko povzroči neskladje ali nestabilno delovanje. Do tega pride pogosto tudi ob namestitivi določenega, povsem običajnega programa, ki se ne ujema z windowsi ali samo konfiguracijo sistema.
Kaj pa če bi e obrnil na osebo (podjetje), ki ti je posodobila opremo? Morda ti on(i) lahko kaj stestirajo in pomagajo.
Po mojem mnenju je nekje 80% verjetnosti , da je kriv RAM. Sploh zato, ker si nadgrjeval kar star računalnik (sklepam da je osnova stara nekje 2 leti ali več). In če si samo dodal nov RAM, … potem je skoraj gotovo kriv RAM.
Ponavadi je pokvarjenih samo par bitov, zato ti računalnik dela določen čas, ko pa pride do uporabe tistih pokvarjenih bitov, pa zmrzne. Probaj s programom memtest na tistem linku – napraviš si boot CD (ja, vse skupaj je na Linux-u, pa nič se bat), ga vtakneš v enoto, ko se naloži sistem se zažene program in potem poženeš ene par različnih testov, mislim, da se pojavi nek meni (že dalj časa nisem uporabljal tega – nisem nič nadgradil računalnika).
Temeljito stestiraj.
Aja, glede p2p prometa in podobnih for, 100kbit/s ne bi smela biti za tak računalnik omembe vredna obremenitev in tak promet ne bi smel povzročati problemov, sploh pa ne zmrzovanja, mogoče “zatikanje” zaradi swapanja… pa še to le ob zelo obremenjenem računalniku, npr. če bi človek zaganjal kako procesorsko požrešno aplikacijo. Apmak sistem pač ne bi bil odziven, zmrznil pa zato ne bi.
Glede pregrevanja je tako, ko kišto nafilaš z dodatnim diskom, pečko in vstaviš še vse kablovje se lahko drastično zmanjša pretočnost zraka znotraj ohišja. Poleg tega so diski ponavadi zelo skupaj (razen če kupiš dodaten nosilec), potem pa je pri starih računalnikih še kak cenen ventilator not, ki ne dela kot bi moral in so problemi tu. Sploh starejši AMD-ji se radi pregrevajo.
Lahko pa je vzrok napajalnik, ki je prešvoh in ko sistem rabi več, ne dobi in … zmrzne, torej preveri tudi to (250W bi moralo biti čisto dovolj).
LP,
Dir,
sem malo eksperimentiral:
aja, matična je stara več kot tri leta (rač. sem kupil sempembra 2001).
Odstranil sem dodatni RAM, je brez njega spet zmrznilo. Sem odstranil stari RAM in sem vstavil nazaj novega (tako da je rač. delal samo z novim RAM-om), je spet zmrznilo. (je to zadosten test glede RAMa ali je še vedno treba izvesti tisti memtest?)
Potem sem dal nazaj oba RAM-a in sem z drugega dodatnega diska (ki je bil dodan ob nadgradnji) odklopil napajalni kabel. Spet mi je zmrznilo (po določenem času).
V vsem tem času eksperimentiranja je računalnik brez enega stranskega pokrova.
Kak pa je najzanesljivejši način, da vidiš, koliko vatni je napajalnik? Na zadnji strani računalnika je nalepka z nekaj podatki, kljukica je pri 200 W. Torej imam verjetno 200-vatni napajalnik.
Je smiselno/potrebno vgraditi zmogljivejši napajalnik?
Dodatni disk je vgrajen v srednjo režo (spodaj je stari disk, zgoraj je disketnik), in res, med diskoma ni dejansko nič prostora, sta čisto skupaj.
Hvala za še kakšne nasvete,
lp
Forum je zaprt za komentiranje.