Zakaj ljudje hodijo kampirat v šotor?
Mi isto. Na vikend gremo izven sezone pa za kakšen vikend, sicer pa obvezno šotor.
Kampirala sva brez otrok, pa z otroci od 10 meseca naprej in zdaj so otroci že krepko najstniki, pa še vedno kampiramo.
Kar se tiče cen – cene kampov so ekscesne na Hrvaškem – drugod po Evropi so cene precej bolj znosne, da ne govorim o čudovitih državah, kot so Bosna, Srbija, Makedonija, Romunija, Bolgarija, Turčija… kjer so cene za 4-člansko družino po od 15 do 20€, pa so kampi lepo urejeni.
Meni je kampiranje čista sprostitev. Z malimi otroki mi je bilo sploh zakon, ker nikoli ni bilo treba rečt “pazi, da ne poliješ, pazi, da ne potreseš…”. Enkrat mi ni treba metle vzet v roke in pomest. Enkrat mi ni treba cunje vzet v roke pa kopalnice pobrisat – kar je recimo v apartmaju treba.
Kar se tiče kuhanja – zakaj pa v kampu ne bi kuhal?
Odgovor na vprašanje – zakaj ljudje hodijo v šotor? Zato ker mi je to ZAKON!
Ob tako neumnih vprašanjih kot jih postavljaš, bi težko človek rekel, da si ravno brihtna.
Vsak, kolikor toliko razgledan človek ve, da nimamo vsi polne riti denarja. In vsak kolikor toliko razgledan človek ve, da nimamo vsi toliko denarja, da bi kupili hišo ob morju in čoln. Ti je to razumljivo ali ti mogoče ni?
In vsak kolikor toliko razgledan človek ve, da ni vsem za biti na morju za dva tedna in se tam pražiti. Nekateri radi potujemo okrog po svetu. Tako, da ne vem ali bi prikolico sabo vlačila ali kaj bi ti rada ali ti pa mogoče tudi ni jasno, da, če greš kampirat daš recimo 12€ na noč, če greš v hotel pa 40€ ali pa več. In zdaj računaj, če imaš budget jurja za dopust. Koliko dni si privoščiš, če greš v kamp in koliko v hotelu. Pa ne pozabi na letalske karte in podobno.
Bo zdaj šlo v tvojo betico ali še kar ne?
Verjamem pa, da zaplankani raje doma čepijo kot pa gredo na dopust s šotorom, ker nimajo za hotel. To pa verjamem. Potem pa na monu odpirajo butaste teme.
[/quote]
Auččč, nekoga pa zelo boli, a ne. Svašta, kakšna kultura je na tem monu, ko nekateri začnejo bruhati ves gnevv na ljudi, ki imajo bajte pa čolne, jahte itd… Vsak živi po svoje in po svojih zmogljivostih 40 letnica, upam da bo tvoja betica to lahko absorbirala – napisala sem v tvojem slogu.
Pa da povem še svoje mnenje – meni se tudi ne dopadejo šotori, ker je svinjsko vroče notri. Pa sem nekajkrat poskusila kampirati s šotorom, šla sem z vso dobro voljo, da bom uživala, v stiku z naravvo. Po 2 dneh smo šli v sobo, ker nas je dobil vihar. Zjutraj e moreš dlje pospati, ker je ob 9.00 neznosno vroče. Prebudila sem se vsa premočena od vročine in to ob 9.00 zjutraj. S tem da koliko ene krame moraš s seboj vlačiti, pa to postavljati, ne vem, meni je to mimo. Predvsem pa me je motilo, ker imam popuščanje mehurja in preden sem zjutraj prišla do WC-ja, mi je že ušlo. Ni prijetno, ko tečeš čez kamp, potem ti pa še uide. Pa posodo nositi čez pol kampa. Meni pač ni to prijetno. Ješ v večini zunaj, pa te pa tam useka po denarnici (kolikor si prihranil pri ceni kampa, plačaš v restavracijah). V apartmaju lahko kaj skuhaš, v malem šotoru je to bolj težko.
[/quote]
Ce vam ni za sotorit, dajte pocet kar vam pase. Verjetno se bojite, da si boste kak krempeljcek zlomile pa lakec okrusile, ce boste enkrat prespale v sotoru. Takih kot ste vidve kampisti niti ne maramo, saj bi ziher klima cele dneve v sotoru vas hladila, saj za veter niste se slisale da zna lepo ofrisat.
Kot drugo pa… ne boste verjele ampak v sotorih ni obicajno da bi se kuhalo. Kuha se zunaj.
Raje se drzte svojega luksuza in ne delajte se iz sebbe se vecjih saver kot ste.
zanimiva debata, torej….
odkar sem poročena, 30 let, hodimo kampirat, tudi zdaj ko sva sama, greva z manjšim šotorom, ali imava v jeepu montirano posteljo , hladilnik, rezervoar z vodo, tendo….
Cene na Hrvaškem so take in take, mi smo dolgo let hodili v isti kamp in je bila cena na dan cca 50 eur, zdaj pa najdeva kampe tudi po 10 eur .
če si človek za tovrstni način preživljanja dopusta, si seveda vse urediš, da ga preživiš udobno, torej kje boš spal, da bo šotor v senci, ja tudi cel dan,
imamo pa star , bombažen šotor, ki diha, tako da prav peklenske vročine v njem nikoli ni bilo
to je enostavno način življenja, ne da se opisati teh občutkov, načina življenja
pač vsak po svoje, tudi jaz ne bi šla na dopust v hotel, da se moram za vsak obrok urediti, če ne te ne spustijo v jedilnico, in plavati v bazenu, jaz tudi ne bi šla v nek apartma z pogledom na morje, ki je pa v resnici daleč stran, in se potem po žgočem soncu sprehajati do plaže in nazaj
in ja , vsak ima po svoje urejene finance, pač nekateri trdo delajo in imajo potem razne nepremičnine in jih zato še ni treba obsojati, eni se radi malo pohvalijo, najbolje da vsak pogleda najprej pri sebi,
hvala bogu da smo si različni
uživajte vsi na dopustu, pa kjerkoli že ste
Jaz osebno sem bila vedno proti kampiranju, sploh pa v prikolici. Kot otrok smo hodili v kamp Stela maris v Umagu in tam je bila taka svinjarija (v tistih časih), kopalnice na debelo nasvinjane, prostor za pomivanje zraven bajerja v katerem je bilo vse -ni da bi človek sploh omenjal. .Potem pa smo šli enkrat skupaj s prijatelji. Onadva s prikolico, jaz in otroka pa s šotorom. Mož za take podvige ni (hvala bogu). Moram reči, da je to tako doživetje. Kakšno neudobje, vročina. Halo gremo odklopit, vzameš s sabo ventilator, blazine za napihnit. Ni lepšega kot valjanje skupaj z otrokoma po blazinah. V apartmajih so praviloma ločene sobe, kjer vsak čepi na svojem telefonu, v šotoru pa smo res povezani. Že sam čar je postavljanje začasnega doma. Saj ne rečem, da se tudi skregam z mularijo, ko se jim ne ljubi premakniti riti. Letos je bilo tudi na tem področju fantastično. Sta pomagala, sodelovala. Vsak je prispeval svoj delež in je bil domek kaj hitro postavljen. Nekateri se bojijo neurja. Res ni prijetno če ti podre šotor, če pade gor drevo, ampak če pa piha zmeren veter, zunaj dežuje, ko čakaš kje bo kaj priteklo, ko se otroka stisneta k tebi in skupaj poslušate škrbotanje dežja po šotoru. Letos sta me otroka prosila,če lahko ostanemo v noči, ko je bilo napovedano neurje, ker sta si želela to doživeti (zanimivo). Res smo vse kar bi lahko neurje uničilo preventivno pospravili v avto. Skupaj smo ojačali šotor, prekrili avto, ……. Se spomnim prvega leta kampiranja, ko sem imela sposojen iglu, ko sem kuhala kar v prtljažniku avtomobila, ne glede na to, da je padal dež kot za stavo (smo imeli še enoprostorca), ko sem improvizirala da je bilo že kar smešno, ampak smo uživali kot še na nobenem dopustu prej. Potem smo počasi dokupovali stvari, tako da imamo sedaj celo streho nad improvizirano kuhinjo (plinski gorilec in električna ponev), Doma niti pod razno nebi s tema dvema stvarema skuhala kosila – čudno – na morju sem ga, pa še za prijatelje. Če se človek znajde, če ne komplicira, potem je to res svojevrsten užitek. Letos sem imela največji problem spraviti vse v terenca, ker nisem dobila strešnega kovčka. Res pa da veliko ljudi na te stvari gleda drugače. Jaz jim ne zamerim. Vsak ima drugačne predstave dopustovanja. Nekateri si lahko privoščijo svoje stanovanje, nekateri čoln, drugi hodijo v hotele, nekateri v apartmaje (tudi mi smo), nekateri pa pač svoj užitek vidijo v prikolici, avtodomu, šotoru.
Škoda je, ko ljudje druge pljuvajo o načinu njihovega dopustovanja. Še bolj žalostno pa je, da se ljudje celo posmehujejo drugim zaradi njihovega načina. Halo – vsak si izbira po svoje in seveda tudi po svojih zmožnostih.
Kampiranje je način preživljanja dopusta in nima nič z financami! Nismo vsi enaki eni imajo raje hotele drugi pa kampe tako kot eni imajo radi mesno hrano drugi pa vegansko pa še to ne pomeni da tvegani nimajo za meso! Pa ko vzganjate neko matematiko glede tega koliko stane kampiranje ko prideš v kamp si moraš šotora, blazino, koco, posodo, štedilnik, luč… sabo prinesti to pa moraš kupit pred tem v apartmaju te pa vse to čaka!
Ne vem zakaj nekateri tako negativno razmišljajo o kampiranju.Kampiranje je postalo luksus šotori so veliki kot dnevne sobe in visoku da se ti ni potrebno sklanjati. Tudi spati ti ni treba več nizko ker so blazine dvojne v višini naših postelj. Mi smo vedno hodili v apartma ampak so se kampi tako spremenili da je kampiranje prav udobno. Res je da ko enkrat nabaviš vso opremo ki ni poceni tudi po 1000 eur so šotori če hočeš udobno bivati.Potem je kampiranje ceneje od apartmajev ker vem da dobrega apartmaja pod 60 ne dobiš za 4 osebe. Biti v stiku z naravo je čisto drugačen filing. Tako da ne vem zakaj se nekateri tako obremenjujete. Pojdite tja kamor vam ustreza in ne kritizirajte druge ki v kampiranju uživajo. Bodite srečni da greste sploh lahko na dopust. Pa lepo poletje
Pravi kampisti kampiramo zaradi užitka. Ker nismo zaplankani blokovci, ki uživajo v betonu, in jim je to raj. Kampisti vstano ob sedmih ali prej, ker hočemu užit vsak delček raja narave. Vstanemo naspani, ker spimo na udobnih blazinah, ki si jih mimogrede lahko čisto kamot privoščimo, za razliko od fine gospe, ki se je polomljena zbudila, ker ni imela za blazino. Kampisti kuhamo pred šotorom, in to čisto na kamot. ker uživamo v naravi. ko se želimo spočit od plaže, pridemo pred šotor, in smo spet v naravi. nismo zabiti med štirimi stenami, da se malo nadremamo, nismo zabiti med betonom, da skuhamo. jemo čiso normalno na stolih in za mizo. ali pa kar na tleh, da je užitek đe večji. Kampisti plačamo za dopust ravno toliko kot apartmajevci. In ja sami smo se prostovoljno odločili zato. Ker smo Ljudje! ker smo radi v naravi, sproščeni… Sence je v vsakem kampu dovolj, zato šotor vedno stoji v senci, da se slučajno ne skuhamo, ker smo taki reveži, da si sence apartmaja ne moremo privoščit.
ohjoj. mi je prav všeč, da si drugi mislijo, da smo nenaspani siromaki… ker potem še toliko bolj uživam v dopustu. Naspana že od 6h zjutraj, ker sem spala na svežem zraku!
jaz mam različne izkušnje : od hotelov, apartmajev, sob in seveda kampiranja… in zmaga kampiranje – s šotorom :)… meni osebno je to poseben čar, užitek, svoboda… ker imam ponavadi šotor v prvi vrsti in ko se zjutraj zbudim lahko takoj smuknem v morje… in zvečer na stolčku gledam sončni zahod, in zvezdice in luno… in če je neurje si kampisti naslednji dan pomagamo in se tolažimo s kakim sadjevčkom… in danes so cenovno kampi zelo različni – temu primerni so tudi wcji – eni luksuz nadstandard ali pa čisto preprost ampak še vedno čisti… tko da – vsak preživlja dopust tako kot mu paše oziroma zmore ( moj najbolj grozn je bil ko smo imeli nek luksuz apartma z teraso, hladilnikom, tevjem, klimo ampak smo na plažo hodili z avtom ker je bila plaža pod apartmaji nikakva in prepolna… v hotelu mi je pa šlo na živce ker mi diktirajo kdaj naj bi kaj jedli, pa še oblečt se je bilo treba…. v kampu smo pa skoz v kopalkah – neprecenljiva komoditeta ) . 🙂 :):)
Šotor ni za vsakega ,…nekateri pač v njem uživamo je res da se čez dan segreje samo kdo pa je čez dan v šotoru?nevem zakaj bi bil problem skuhat kosilo sej ga nekuhaš v šotoru ampak pod borovcem….tak način preživljanja dopusta ima zame milijon zvezdic in ga nezamenjam za noben apartma ,hotel.niti ne za prikolico…
Avtokampi.si ne pozna avtokampov izven prostora bivše Yu. Seveda je pa kampov polna Evropa. In ja, nedolgo nazaj sva plačevala kampe po Franciji (v notranjosti) in v Belgiji po 10 – 15 evrov za 2 osebi (odrasli) + parcela+avto+elektrika. Urejene kampe z elektriko, toplo vodo, lepimi parcelami … Ker nekateri ne rinemo nujno poleti na hrvaško obalo, ampak gremo tudi kam drugam na počitnice.
Pa si kdaj pomislila, da nimamo vsi hiš na morju, da nimamo vsi čolnov in da nismo vsi tako zaplankani, da bi dopost preživljali vedno na isti lokaciji in to ves dopust?
[/quote]
No, zaplankana pa res nisem, glede na to, da sem večino celin že obiskala? Se ti ne zdi da te majčkeno daje zavist 🙂 Ja, nekateri radi kupimo nepremičnino in tako varno investiramo denar.
[/quote]
Zakaj takoj omenjaš, da smo zavistni. Poanta zagotovo ni v tem. Tebi odgovarja komoniteta aparmaja, meni odgovarja svoboda, ki mi jo nudi kemp. Rada potujem, rada spoznavam nove ljudi,…..
Tašča ima vikend no je kar bolj vila v Dalmaciji pa v 10 letih nismo dopustovali pri njih. Prišli za podaljšan vikend. Nam to ne odgovarja.
Vesela sem da ti je vaš način ni pa ta način ugoden za vse. Eni se imamo pa drugače lepo.
Lahko bi imela vikend na morju, pa ga nimam, ker mi ni všeč dopust vsako leto v istem kraju.
V apartma ne grem, ker se mi gravžajo.
V hotel ne grem, ker na dopustu nimam ure in mi na kraj pameti ne pride, da si naštimam budilko za zajtrk.
Zelo radi gremo na morje. Dolgo časa smo hodili s šotorom. Udobje v njem je skoraj večje, kot doma 🙂 No, vsaj doma nimamo pojstle velike 2×2 m, kolikor je velik turbomaximus. Umazano je bilo toliko, kolikor smo umazali. Za wc vedno vzamem s seboj razkužilne robčke.
Res je, da se na morju ob kakem slabem vremenu nabere vlaga, ki draži občitljive na dihalih. Ker imamo enega takega v družini, smo kupili prikolico s klimo, ki v primeru slabega vremena izsesa vlago iz prostora, kjer spimo. Mi je pa zares udobneje spati na turbomaximusu, kot v prikoli. Zaradi velikosti 🙂
Glede cene: letos je strošek za nas 4 – 71eur na dan. To je cca 11 eur več, kot apartma.
Toliko o ceni. Plus nakup prikole, opreme, itd… stroškovo kamp že davno ni več najugodnejši, vendar jaz ga ne menjam za noben apartma. Ga ni čez hotel z milijon zvezdami. Samo naš jih ima na nebu 🙂
No, zaplankana pa res nisem, glede na to, da sem večino celin že obiskala? Se ti ne zdi da te majčkeno daje zavist 🙂 Ja, nekateri radi kupimo nepremičnino in tako varno investiramo denar.
[/quote]
Ob tako neumnih vprašanjih kot jih postavljaš, bi težko človek rekel, da si ravno brihtna.
Vsak, kolikor toliko razgledan človek ve, da nimamo vsi polne riti denarja. In vsak kolikor toliko razgledan človek ve, da nimamo vsi toliko denarja, da bi kupili hišo ob morju in čoln. Ti je to razumljivo ali ti mogoče ni?
In vsak kolikor toliko razgledan človek ve, da ni vsem za biti na morju za dva tedna in se tam pražiti. Nekateri radi potujemo okrog po svetu. Tako, da ne vem ali bi prikolico sabo vlačila ali kaj bi ti rada ali ti pa mogoče tudi ni jasno, da, če greš kampirat daš recimo 12€ na noč, če greš v hotel pa 40€ ali pa več. In zdaj računaj, če imaš budget jurja za dopust. Koliko dni si privoščiš, če greš v kamp in koliko v hotelu. Pa ne pozabi na letalske karte in podobno.
Bo zdaj šlo v tvojo betico ali še kar ne?
Verjamem pa, da zaplankani raje doma čepijo kot pa gredo na dopust s šotorom, ker nimajo za hotel. To pa verjamem. Potem pa na monu odpirajo butaste teme.
[/quote]
Žal po tvojih postih prebrano, te daje zavist, in se strinjam z njo.. v takšnem tonu, ki ga je razbrati iz tvojega posta, me je sram da sem slovenka, da sploh obstajate takšni ljudje.. puni odgovarja, da ima hišo na morju, in že napad da je zaplankana ja tu sporen in nesprejemjiv, tako kot ne moremo tebi rečti da se revna, ker hodiš v kampe, tudi ti ne moremo reči, da si svobodomiselna ali odprta, ker drugače se sploh ne bi obremenjevala, da imata z možem hišo na morju in čoln!! pa kaj je z vami ljudje?!
Sama hodim v šotor iz preprostega razloga – motor.. glede neudobja, je toliko kolikor si ga naredite, še vedno obstajajo napihljive blanine, blazine za pod glavo, spalke.. žal pa je, da vse to stane, ampak seveda, v tako naložbo ni škoda dati denarja.. Moram reči, da sm ravno v šotoru preživela najboljši in najbolj udoben dopust svojega življenja!
Mi je pa zanimivo, kako ljudje pozabljate na druge oblike prenočiš Couchsurfing, AirBnb, hostle.. na to ste pozabili, in v veliki meri, so hostli cenejši od kampov!
In za 1000 draga moja, se da pridet za 14 dni po aziji in ameriki z letalsko karto vred, če le ne hodimo prek agencij in imamo v glavi malo porihtano, da gremo v hostel in ne hotel itd..tako, da prosim, nehaj napadat punco, ki je povedala kako in kaj, ker edina BUTASTA si sedaj izpadla tu ti, s svojo zavistjo!
Nam je kampiranje s šotorom čisti užitek. Imamo ogromen šotor na tri sobe (dve spalnici, predprostor in veliko dnevno sobo) in zaprto kuhinjo zunaj šotora. Svoboda, prostor, dihanje, čisti luksus svobode. Ne bi zamenjali za prikolico, ko gremo na morje.
Ko smo spomladi v tujini imamo dogovorjeno vsako leto najeto prikolico za cca. 10 dni, v Bovec in na zimovanje hodimo v apartmaje. Pa ne sama, ne družina ne bi zamenjali za poletno šotorjenje na morju. Še praktično je za nas, ker ponavadi vlečemo s seboj prikolico s športnim pripomočkom in drugače kot s šotorom ne bi šlo.
Forum je zaprt za komentiranje.