Zakaj je potrebno zelenjavo pred zmrzovanjem prekuhati?
Zanima me, kako vi zamrzujete hrano, ali jo vsi prej prekuhate (stročji fižol, blitvo, špinačo), kako zmrzujete ostalo zelenjavo ali sadje. Vem, da se nekatera sadje in zelenjava zmrzujeta ne bi bi jih bilo treba prej prekuhati, kakšna je razlika? A se je to samo nekdo spomnil pa se to tako prakticira?
Lala
Prekuhavanje sluzi za ohranitev okusa in vitaminov (kolikor jih pac lahko)….kako se to dela? Za minutko ali dve das v vrelo vodo, poberes ven, ohladis, zapakiras….. kako je s sadjem ne vem, vem samo to, da ce zamrzujes borovnice, jih moras zamrzovati skupaj s sladkorjem…tako se najboljse ohranijo!
lp
Jaz sem sprobala surovo in blanširano. Korenček npr. se men absolutno ne zdi dober , če se zamrzne surov. Prav tako je fižol boljši blanširan. Pri fižolu je tudi odvisno od sorte. Ni vsak dober za v skrinjo. Pri blanširanju je tudi zelo pomembno, da zelenjavo kar najhitreje ohladiš. To je , da jo za kako minuto potopiš v ledeno mrzlo vodo, da se zelenjava v trnutku ohladi. Brala sem v eni knjigi, da je to zelo pomembno. In po izkušnjah to lahko tudi potrdim. Je tudi zelo pomembno, da zelenjavo dobro zapakiraš, da se vonji ne mešajo. NPR. nekatere pravijo, da jim cela skrinja smrdi po fižolu. Moram rečt, da se men to nikol ne zgodi. Nekaj tudi zato, ker je zelenjava blanširana. . Breskve in češplje pa dam jaz v skrinjo kar surove in so čisto OK. LP
Forum je zaprt za komentiranje.