Zakaj imajo ženske nižjih soc. razredov tako rade kič?
To opažam že vrsto let. Navedla bom tudi dva primera. Hči ima v razredu sošolko, ki jo že od malega zelo kičasto napravljajo. Vsak dan kitke, rožice v laseh, oblečena vedno v roza, viola, oblačila polna vzorcev, rož, motivov… Njena mama (po poklicu čistilka) in dve že odrasli sestri (kuharica in natakarica) se tudi urejajo na podoben način. Vedno v žive barve, živalski vzorci, npr. živo roza majica in oranžne hlače. Tudi namazane so konkretno npr. živa šminka in modro senčilo za oči. Vse so prijetne ženske, končane pa imajo osnovne šole oz. neke triletne srednje.
Drugi primer je mamina soseda. Po poklicu trgovka, ločena, živi s starši. Tudi ona se podobno oblači, v živalske vzorce, žive barve… Pri njenih starših živi tudi hčerka z družino. Ona dela v proizvodnji in spet podobna. V črno pobarvani lasje, zadnjič sem jo vidla v pajkicah na leopard vzorec in živo roza majici. Obuta je bila pa v krokse.
Opažate podoben vzorec? Res mi ni jasno, zakaj se večina žensk z nižjo izobrazbo podobno oblači in liči, bi bila pa vesela, če bi kdo imel kakšno mnenje oz. razlago. Hvala!
Anonimna984, 26.09.2025 ob 09:57
Draga gospa, ki viha svoj velecenjeni nos. Predlagam, da gres v kopalnico/predsobo, kjer pac imas ogledalo in se sama s sabo pogovoris. Lahko tudi s profi terapevtom, ne bo ti skodilo ?
Kje pa bereš oz vidiš kakšno vihanje nosu?
Pa pusti tisto, kar morda samo ti razumeš iz prebranega. Konkretno me zanima?
js se strinjam z avtorico. Pa nikakor nimam občutka, da takim dol visi za mnenje drugih,bolj se mi zdi, da hočjo ravno z outfitom bit vidne. Eno je pubertetniški iskajoči se outfit, drugo pa te navlake. Navadno so to osebe, ki so v seb tk nemirne. K da s pomočjo obleke odsanjajo v svoj fantazisjki svet
nerazvitost, 26.09.2025 ob 10:37
tudi majhni otroci imajo radi kič, ker so pač nedorasli in se jim še ni razvil okus. poleg tega pa še pomanjkanje znanja, spretnosti in denarja. Saj tudi socialci jedo klump od hrane, čeprav bi imeli čas pripravljati zdrave obroke.
Ne gre se za ceno ampak vrednost.. pr hrani recimo. Vzgojeno na lastnem vrtu je zame neprecenljivo. Pa je lh v trg kg 50€.
Ne štejem se v nižji razred, a sem vedno oblečena casual. Kljub temu, da sem v službi edina. Na misel mi ne pride se tlačiti v neke ozke kostimčke in 20 cm pete, za koga le? Res pa je da živih barv pa nimam prav veliko, oz. če že, kakšno majico na temne hlače. Ne vem, bistvo mi je da je meni udobno. Ne mislim sedaj da sem ravno v gojzarjih, pač nosim lepe superge. Nimam pa nekih težav kaj drugi o tem mislijo
Zanimivo opažanje in je res. Po moje je to v stilu “nek se vidi razkoš”, ker mislijo, da tako zgledajo premožnejše. Verjetno oa one za vse tiste nohte in drugo kramo zapravijo več kot jaz za en puli. Izjemi sta tu direktorica zavoda Planina, ki se tudi zrihta kot novoletna jelka in ravnateljica ene OŠ iz Celja z živo rdečimi lasmi.
?, 26.09.2025 ob 10:52
Avtorica, zato, da imaš ti o čem drekati po mon-u, na ta petek. Da bi za kakšno delo poprijela ti pa ne pade na pamet. Počisti si sekret sama, ne da zgolj čakaš na socialno podporo.
Mogoče je na bolniški, dopustu, mogoče je že oddelala nočno izmeno ali pa dela popoldan? Je treba takoj obsojat, a ne?
Ne vidim težav v živih barvah.
Priznam, tudi sama jih imam rada, močno rdeča bluza, oranžna tunika … ampak vse ostalo pa zelo nevtralno.
Ne maram pastelnih, zemeljskih tonov oblačil, niti se ne počutim v njih dobro, niti mi ne pristajajo. O živalskih vzorcih pa niti pomislim ne,
Govorim za vsakdanje oblačenje, ne za kak poseben dogodek. Na športno tekmo, v gledališče ali pa na rock koncert se seveda oblečem dogodku primerno.
Ličenje? Vedno, tudi doma. A diskretno, samo črtalo za oči in tuš za trepalnice. Pa brez plastik-fantastik nohtov, če imam slučajno nalakirane, so v komaj opaznih barvah.
Me pa ne moti na drugih, naj se oblačijo in ličijo, kot se jim zdi. Si pa včasih mislim svoje 🙂
me zanima396, 26.09.2025 ob 09:39
To opažam že vrsto let. Navedla bom tudi dva primera. Hči ima v razredu sošolko, ki jo že od malega zelo kičasto napravljajo. Vsak dan kitke, rožice v laseh, oblečena vedno v roza, viola, oblačila polna vzorcev, rož, motivov… Njena mama (po poklicu čistilka) in dve že odrasli sestri (kuharica in natakarica) se tudi urejajo na podoben način. Vedno v žive barve, živalski vzorci, npr. živo roza majica in oranžne hlače. Tudi namazane so konkretno npr. živa šminka in modro senčilo za oči. Vse so prijetne ženske, končane pa imajo osnovne šole oz. neke triletne srednje.
Drugi primer je mamina soseda. Po poklicu trgovka, ločena, živi s starši. Tudi ona se podobno oblači, v živalske vzorce, žive barve… Pri njenih starših živi tudi hčerka z družino. Ona dela v proizvodnji in spet podobna. V črno pobarvani lasje, zadnjič sem jo vidla v pajkicah na leopard vzorec in živo roza majici. Obuta je bila pa v krokse.
Opažate podoben vzorec? Res mi ni jasno, zakaj se večina žensk z nižjo izobrazbo podobno oblači in liči, bi bila pa vesela, če bi kdo imel kakšno mnenje oz. razlago. Hvala!
Zato,da jih kdo opazi, rabijo pozornost.
Rok 1
Jaz berem vihanje nosu. Ona kot izobrazena ne nosi kica, 3ljudi v njeni okolici, (ki so s 3letno seveda neizobrazeni in seveda nizji soc sloj kot je napisala) ki jih pozna, se pravi po njenem, so vsi neizobrazeni in nizji soc sloj taki. In to ona, ki je izobrazena, sklepa. Hm…jaz tu vidim njen odnos
Kot drugo-vecina malih punck ima svoj okus in na njihovo zeljo mamice kupujejo hallo kitty oz vse roza in z blescicami ne glede na poklic, ki ga mamica opravlja. So tudi izjeme, mamice vztrajajo pri punckastih oblekicah in kicu, pa hcerkice niso za. Tole posplosevanje in nizji sloj, je meni osebno vihanje nosu. Tako ali tako ne vem kje vidite kaksne sloje.
Smo imeli eno podobno v stanovanju. Nohti, lasni podaljski, ‘dizajnerka’ oblacila in modni dodatki … vse nekaj okrancljano z zlato in srebrno barvo …
Ker ni placevala bivanja v stnovanju, smo jo vrgli ven. Kap nas je, ko smo videli umazanijo in na splosno pogrom v stanovanju, v katerem je zivela.
Kaksna diskrapanca med tem, kako se je navzven zelela prikazati, in tem, kdo v resnici je.
Od zunaj ? notri pa ?
Me pa še zanima zakaj vas motijo žive barve? A bi morale vse biti v temnih odtenkih in zakaj?
Pa tudi definicija kiča: če kupite od Frey Wille pa ni kič? Seveda je. Le da ste ta kič 100x preplačale in so vam ga prodali kot malo boljši, a še vseeno kič. Isto velja za razne Gucci, Pandore, Guess in podobno.
Zame je kič vse od nakita kar ni izdelano iz srebra, zlata, platine.
msolivija, 26.09.2025 ob 12:52
Me pa še zanima zakaj vas motijo žive barve? A bi morale vse biti v temnih odtenkih in zakaj?
Pa tudi definicija kiča: če kupite od Frey Wille pa ni kič? Seveda je. Le da ste ta kič 100x preplačale in so vam ga prodali kot malo boljši, a še vseeno kič. Isto velja za razne Gucci, Pandore, Guess in podobno.
Zame je kič vse od nakita kar ni izdelano iz srebra, zlata, platine.
Pandora in Guess je definicija kiča za rajo.
Seveda se nosi samo zlato, a ljudje dejansko nosijo nakit iz drugih materialov?
Anonimna984, 26.09.2025 ob 12:07
Rok 1
Jaz berem vihanje nosu. Ona kot izobrazena ne nosi kica, 3ljudi v njeni okolici, (ki so s 3letno seveda neizobrazeni in seveda nizji soc sloj kot je napisala) ki jih pozna, se pravi po njenem, so vsi neizobrazeni in nizji soc sloj taki. In to ona, ki je izobrazena, sklepa. Hm…jaz tu vidim njen odnos
Kot drugo-vecina malih punck ima svoj okus in na njihovo zeljo mamice kupujejo hallo kitty oz vse roza in z blescicami ne glede na poklic, ki ga mamica opravlja. So tudi izjeme, mamice vztrajajo pri punckastih oblekicah in kicu, pa hcerkice niso za. Tole posplosevanje in nizji sloj, je meni osebno vihanje nosu. Tako ali tako ne vem kje vidite kaksne sloje.
Razumem kaj praviš – in ravno zato sem vprašal.
Moja poanta je bila, da gre pri takšnem razumevanju za sklepanje – in pri sklepanju iz tako omejenih podatkov, je velika verjetnost, da se zmotimo. Zelo lahko vidimo samo del odnosa – zato je bolje vzeti dobesedno in ne upoštevati vsega kar nam ob branju skoči v misli.
Konkretno – v prvem pisanju te teme avtorica nikjer ne omenja svoje izobrazbe, niti svojega »sloja«.
Itak je pa tole moje pisanje samo nevsebinska pripomba.
Kakorkoli…žive, vesele barve…so energija..– in je nekaj v tem ; redeča barva ponazarja to, rumena je čisto veselje, oranžna, zelena, turkizno modra…
Recimo -Indijske ženske — v pisanih sarijih, Afričanke …ne boste videli v medlih , anemičnih barvah, anede…
Nekatere naše pa …delujejo kot – živi mrliči – v nekih medlih barvnih kombinacijah…
Tak, da ja…vsaka po svoje …, samo ,da imate material za opravljat in šimfat…
Vsak ima svojo najboljšo barvno lestvico…glede na barvo -kože, las , oči, …to je najboljša opcija …
Maah, spet neko posploševanje…Ker je videti tudi izobraženke, bogatunske v pretiranosti , …kaj vse si ne navlečejo …- kot pavi …, da bi jo rabil varnostnik čuvat …Da o kozmetiki, ličenju, parfumih še sploh ne govorimo…– pa o iskanju večne mladosti s posegi …akhm …!
Samo je razlika v tem, da si ta nižje ne morejo firm, kvalitete, ki jo ponuja taka industrija privoščit in kompenzirajo z kičem.. Ta bogate, z magisterijem doktoratom , …ali pa tiste, ki so premoženje –samo– podedovale …, se pa okrancljajo z vrhunsko kvaliteto, ki se reklamira in ponuja na trgu , …”isto sranje-drugo pakovanje “…
To so moje izkušnje, opažanja … pri delu, stiku, druženju z raznoraznimi ljudmi …
Forum je zaprt za komentiranje.