Zakaj E-ji niso prikazani na sestavinah ?
Že dalj časa spremljam vsebovanost dodatkov -Ejev v prehrambenih artiklih.
Zadnje čase opažam, da razni proizvajalci ne navajajo več E-jev, tamveč samo opis dodatka. Primer Maggi, starejša embalaža ima navedene Eje, pri novejši je samo opis.
Zanima me, ali je proizvajalec dolžan navesti ta podatek, kateri E, ali je dovolj samo opis dodatka?
Drugo me zanima, kako od mesarja izvedeti katere dodatke je dal v hrenovke in druge narejene proizvode.
V jatinih, pivkinih in ptujevih hrenovkah je na embalaži napisan dodatek, ki povzroča hiperaktivnost. Naša mala bi jih najraje jedla dan za dnem.
Zato sem se odločila da nabavim Arvajeve. No moram reči, da nakup nisem opravila, ker me je domači mesar samo gledal – debelo po kravje, ker niti ni vedel za kaj in kakšne dodatke sprašujem. Ali naj kličem direktno k Arvaju?
Po zakonu bi morali biti dodatki navedeni v E-jih.
Verjetno se temu skušajo izogniti, ker nas je čedalje več pozornih na E-je.
Sem pa bila zadnjič v Šparu prijetno presenečena, ko je imela Zvijezda iz Zagreba degustacijo svoje margarine, na stojalčku poleg pa seznam neškodljivih E-jev.
Nisem pa preverjala verodostojnisti le teh.
Upamo lahko, da bo prehrambena industrija sledila temu vzoru, kar bi bilo pozitivno, lahko pa si bodo izmislili kake druge zadeve, ki bodo lahko še nevarnejše.
lp
preberi to temo
Po pravilniku o aditivih, sladilih in barvilih morajo aditivi biti označeni z njih črko, to je E in številko medtem ko sladila in barvila so lahko označena z imenom, vendar jeto obvezno šele po31.12.2002!!!
E in številka pomeni, da je aditiv dovoljeno dodajati v točno določeno živilo v točno določeni količini ali pa, če je znanstveno dokazano, da dodatek ni škodljiv, potem pa toliko, kot je to potrebno. Če hočete zvedeti več, se naročite na brezplačno brošuro Zveze Potrošnikov Slovenije, frankopanska 5, Ljubljana, tel 4740600 in vam bodo poslali po povzetju.
Forum je zaprt za komentiranje.