Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika zakaj čebula pozeleni?

zakaj čebula pozeleni?

Ker mi je čebula všeč, če je čim drobneje narezana, sem probala tako, da sem jo na drobno zmiksala nato pa pražila. Sem mislila kako sem pametna, ker se bo čebula hitro spražila pa niti videti je ne bo .
Zato sem bila zelo začudena, ker je postajala med praženjem zelena..zelena….zelena, dokler nisem vse skupaj prijela in zavrgla ter klasično narezala novo čebulo.

Zakaj torej čebula pozeleni in ne porajvi?

Nekoč sem tudi jaz miksala čebulo, misleč, da bo prej narejena. Jaz sem sicer vztrajala in naredila jed do konca z zmiksano čebulo, po kateri pa se nam je še zelo dooolgo spahovalo. Čebulo zato vedno režem na roko in sploh ni problema, če so koščki malce večji.

Ne vem, verjetno od silnega sekljanja v kontaktu z nozem in umesanim zrakom – oksidira. Pisem cisto napamet. Sem ze opazovala prave kuharje:
vse sekljajo na roke:) Lp

Jaz jo kar pogosto nasekljam z mikserjem in mi še nikoli ni postala zelena. Se pač normalno prepraži kot če je zrazena na roke. Ponavadi ji dodam tudi ščepec sode bikarbone, da se bolj razpusti in je potem sploh ne opazimo v hrani. Imam tudi jaz člane, ki je ne smejo videt.

Vedno jo sekljam s paličnim (nastavek z noži), ker sovražim vonj čebule na rokah in objokane oči. Glej ga čudo – meni ni čebula še nikoli pozelenela. Sicer si sploh ne predstavljam kako to izgleda. Dušim (pražim) jo na način “ala Babi” – vedno ostaja lepo bela.

Kadar obdelujem večjo količino čebule, jo vedno sesekljam v multipraktiku. Nikoli mi ni pozelenela med praženjem.

Ne gre toliko za to, da bi postala čebula zelena, problem pri seklanju v multipraktiku je, ker čebula spusti vodo in se ta vodka potem smodi, pa tudi čebula brez soka, se ne praži tako lepo, kot če je narezana na roke.Morate vedeti, da v multi…..čebulo centrifugira, zato vodo “zmeče”- iztisne iz čebule.Le potrudite se malo in sekljajte na roke.

Bo kar držala Jožetova trditev. Jaz čebulu vržem v mikser, a jo zelo na hitro “obdelam”. Sem jo že pošteno zmiksala in takrat je bilo prav gnusno. Sem to že skoraj pozabila. Hitro miksanje ji pa ne škodi – preverjeno.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close