Najdi forum

Splash Forum Potovanja.Over.Net Kam in kako na počitnice Zakaj bom šla letos na počitnice na Hrvaško

Zakaj bom šla letos na počitnice na Hrvaško

Hmmmm, jaz pa imam slabe izkušnje s Korziko:) In si sploh ne želim več tja, ni šans.

Drugače je pa B* res dobro napisala in se strinjam z njo.

Mi tudi raje potujemo, kot počitnikujemo:) Po hrvaških otokih je bilo vedno lepo, nobenih slabih izkušenj. Verjetno bomo tudi letos kaj tja skočili.

Hirajkam!!!!!!!!

B, pozdravljena,

me veseli, da si bila navdusena nad Korziko, mi tudi razmisljamo, da bi sli tja na dopust. Sli bi s sotori in s sabo vzeli naso 15 mesecno navihanko (no, takrat bo 17 mesecna navihanka). Pa me malo zanima, kako je kaj tam prijazno za takele skrate.

Gremo pa s kombijem in v kampe.

Ce mi lahko das kaksne podatke bom zelo vesela.

Hvala,hruska.

veš vsi neki govorijo, kako je tam poceni ja, kako bodo bivali v hotelih s 4 zvezdicami in oh in sploh..redki pa na koncu priznajo, da to sploh ni to in da v resnici tiste 4 zvezdice pomenijo kot naše 2 ali še manj..torej na koncu vidiš ja, da je Hrvaška še vedno raj za počitnice, sploh, če še nikoli nisi imel nobenih problemov…jaz že ne, zato z veseljem uživam tam v času poletja, morje, lokacija, raj!

midva greva letos na hvar, mi izaupaš kje je ta lep zaliv?

redkokdo nad korziko ni navdušen 🙂

ampak tam je pač drugače … že te varjante z hladno pijačo v trgovini in če ne znaš francozko ali italijansko je komunikacija res otežena … ampak prav vse se da dogovorit!

mi na vzhodni obali nismo bili, ker so nam bol všeč majhni peščeni zalivčki kot dolge peščene plaže. Ti so na zahodni strani, kjer so tudi ceste bolj juhi-bruhi varjanta … ampak se res splača, ker je noro lepo.
Mi smo bili še ob reki Restonici pri Cortah in Solenzari na vzhodni obali (ta je topla, se lahko kopaš). Korzika je tudi v notranjosti nora in se res splača pogledat vasice …belgodere pa Speloncato nad Il Rouse.

Drugače je pa korzika res noro lepa … daj v iskalnik in dobila boš ogromno postov … vsako leto smo na veliko pisali o Korziki.
kampi so dokaj poceni, cene v trgovini so višje kot pri nas (ne veliko), cene v oštarijah so uhuhu visoke 🙂

če te kaj konkretno zanima pa vprašaj!!

Jaz pa nič več na Hrvaško, so se mi zamerili pa ne samo enkrat. 1.primer: Sedim na pijački na terasi hotela na enem otoku, pri sosednji mizi sedi družba in se dokaj glasno pogovarja. Eden od njih pa glasno in z gnevom: “Slovence i Srbe je treba pobiti, sve je treba pobiti!”
2. primer: fant, Slovenec, star pribl. 10 je imel oblečeno majico s sliko nekega (pojma nimam, katerega) srbskega nogometaša. In kaj so naredili naši vrli sosedje? Majico so mu slekli, jo zažgali, jim poškodovali avto… družina je takoj spakirala in v spremstvu policije (ker so jim še kar grozili)zapustila kraj. Pa še in še…. Hvla lepa za tak dopust! Moj težko prislužen denar raje pustim tam, kjer so veseli, da pridem in mi za moj denar ponudijo kaj več kot le morje in sonce.

Tudi jaz nimam slabih izkušenj s Hrvaško. A nekako sem se je naveličala. Mi smo bili v povprečju 2x letno na Hrvaškem in dobila sem občutek kot, da nisem na dopustu. Zadnja leta se odločamo, da gremo kam dlje. Rada spoznavam in se naučim kaj o drugih narodih, kulturah, občajih…
Na Hrvaško po skočimo mimogrede za prvomajske praznike, podaljšan vikend…

Vedno si vzamem čas, da prečekiram vse kataloge, primerjam cene, namestitev, hrano, usluge… in rezererviram tisto varianto, ki za dolečen znesek nudi največ.

Pred 2 letoma smo bili v Tuniziji. Ni se mi zdelo pretiran finančni zalogaj. 4 člansko družino je dopustovanje stalo takratnih 300.000 sit.
V ceni je bilo zajeto vse. Prevoz na Brnik, letalske karte, pristojbine, hotel 4*, all, zdr. zav., predstavnik, turistične takse. Da ne omenjam tega, da je bilo v sklopu hotelske verige vse v ceni: vsi vodni rekviziti, ki niso na motorni pogon, večerne predstave, ležalniki, senčniki, ležalne blazine za ležalnike, savne, kolesa, odbojka, lokostrelstvo, minigolf, žoge, družabne igre, namizni tenis, še kopalne brisače nisi rabil… Hrane, pijače, sadja v hotelu, ob bazenu in na plaži še preveč. Celo knijžnico so imeli, kjer si si lahko sposodil knjige, revije, če razumeš angleško, nemško, francosko ali arabsko. Ob vsej ponudbi in uslugi nisi potreboval niti 1 € (razen za spominke) pa ne bi ostal lačen, žejen in zdolgočasen. Pa bog si ga vedi kaj so še nudili pa nismo vedeli.

Lani smo bili v Grčiji, na Kreti. Malce dražje je bilo 340.000 sit. Namestitev in usluge podobne kot v Tuniziji. No, kopalne brisače, ležalne blazine za ležalnik, knjižnico in družabne igre niso imeli v ponudbi.

Letos gremo v Turčijo. Upam, da mi bo tudi ostala v lepem spominu. Kot zelo razvita turistična država, z izrednim čutom za turiste, ki se maksimalno trudi za njihovo ugodje in zadovoljsto.

Res je da je aranžma na Hrvaškem cenejši. A upoštevati moramo, da večinoma gre za polpenzione. Jesti in piti moraš tudi nekaj čez dan: hrana, prigrizki, kavice, hladna limonada in pivo, sladoledi, sadje…vse to stane.
Mlajši člani družine bi se radi spuščali po toboganih, poganjali pedolino…
Da ne govorim kako razorazni prodajalci hodijo po plažah in ti delajo lušte s krofi, koruzo, hladno lubenico, grozdjem…
Če želiš ležalnik in senčnik ga moraš plačati, razen če imaš svojega ali ležiš kar na brisači ali ležalni podlogi.
V restavraciji ti zaračunajo večerno živo glasbo, parking…
Pa bencin in cestine. … ugotoviš, da si mogoče prišel malo ceneje skozi, če ne isto ali celo dražje

Če bi v aranžmanu bilo zajeto vse tisto, kar sem zgoraj napisala dvomim, da bi cena bila kaj nižja.

No, da me ne bo katera vzela na zob, ker se moja otroka spuščata po toboganih, jesta sladolede in poganjata pedolino. Zame je dopust predvsem dopust. Kjer si za nekaj dni popolnoma izklopim vsakdanjik, kjer določena pravila iz vsakdanjika ne veljajo, kjer se malce pregrešim in pojem nekaj kar drugače ne bi, kjer spijem dcl vina, pa ga drugače ne spijem dcl v celem letu, kjer se pustim streči in razvajati, če je to seveda v ceni.

Pa lepo in sproščeno dopustovanje!

redkokdo nad korziko ni navdušen 🙂

ampak tam je pač drugače … že te varjante z hladno pijačo v trgovini in če ne znaš francozko ali italijansko je komunikacija res otežena … ampak prav vse se da dogovorit!

mi na vzhodni obali nismo bili, ker so nam bol všeč majhni peščeni zalivčki kot dolge peščene plaže. Ti so na zahodni strani, kjer so tudi ceste bolj juhi-bruhi varjanta … ampak se res splača, ker je noro lepo.
Mi smo bili še ob reki Restonici pri Cortah in Solenzari na vzhodni obali (ta je topla, se lahko kopaš). Korzika je tudi v notranjosti nora in se res splača pogledat vasice …belgodere pa Speloncato nad Il Rouse.

Drugače je pa korzika res noro lepa … daj v iskalnik in dobila boš ogromno postov … vsako leto smo na veliko pisali o Korziki.
kampi so dokaj poceni, cene v trgovini so višje kot pri nas (ne veliko), cene v oštarijah so uhuhu visoke 🙂

če te kaj konkretno zanima pa vprašaj!![/quote]

Uh, super… sem šla malo na zemljevid gledat… Torej, če te prav razumem,je lepše na zahodu. Ampak za tamalo bo pa boljše na vzhodni obali? Bomo pa malo na obeh 😉 tiste juhi-bruhi ceste bomo pa tud preživeli, smo jih vajeni tudi od drugod.

Še to me zanima, koliko časa ste potovali, da ste si vse to ogledali? Jaz imam eyewitnesov vodič in večina zanimivosti je itak na zahodni obali. Ne vem, no… nas kar mika… Časa bi pa imeli dober teden…

Aja pa še to: trajekti, kje ste jih rezervirali? Mi smo si izbrali najbolj nemogoči datum odhoda in sicer 27. julij, ko bodo vsi francozi in italijani hiteli na dopust… ampak, bo že.

Hvala za odgovore, hruska.

Se s tabo popolnoma strinjam in tudi mi del dopusta vedno preživimo na Hrvaškem, slabih izkušenj nimamo, se pa prilagodimo in ne pričakujemo, da se bodo oni nam. Koliko je ceneje je vprašanje, če je res, ko na koncu potegneš skupaj bencin, cestnine, hrano in bivanje + dodatne stroške za uporabo toboganov in bazenov, je najbrž celo dražje. Je pa v Zadru en nov hotel s ponudbo v smislu all inclusive, družinske sobe, bazeni, tobogani, kot je to v navadi v Turčiji, pa je cena za 2 odrasla in 2 otroka v prvi polovici junija, torej predsezona, celih 2000€.
Tudi sama menim, da so najugodnejši aranžmaji glede na to, kaj ponujajo zajeto v ceno, drugje kot na Hrvaškem, sploh če imaš otroke, ki se radi spuščajo po toboganih in so lačni večinoma ob tistih urah, ko ni čas za redne obroke.
Tako da, lepo je na Hrvaškem, lepo je tudi drugje, moraš pa vedeti, kaj iščeš in kakšnega dopusta si želiš, pa povsod se je treba prilagoditi njihovemu načinu življenja in največjo napako delajo tisti, ki mislijo, da so ob plačilu ene 300€ zakupili celo bajto pa plažo pa še morda osebje zraven. Če se prilagodiš, si lahko zadovoljen povsod.

Izjavo, da je treba Slovence pobiti, doživiš tudi na avstrijskem koroškem, se pa v vsaki državi najdejo dobri in slabi ljudje, povsod najdeš tudi ekstremne nacionaliste, se ti pa to večinoma v drugih državah ne zgodi, sa so aranžmaji locirani večinoma v turistična naselja in stika z domačini večinoma ni, razen z osebjem. V Tuniziji tudi ne smeš med domačine, je prenevarno. V Maroku smo imeli strogo spremstvo kao redarjev, da so odganjali domačine, ko smo šli na izlet v njihov del, ki ni turističen. Kot so delavci v Sloveniji iz naših južnih sosed enostavno Balkanci, so tudi slovenski delavci v Avstriji nič drugega kot Balkanci- za tam živeče namreč. Tako je to.

Sem prepričana da prej ali slej zavijemo tudi na Korziko. Zaenkrat še raziskujemo južno Italijo katera je meni zelo všeč. No ima pa tudi eno veliko prednost in sicer da tu spimo zastonj :-)))
Hvala.

Nala!

Ne rečem, da so vzhodne države malce boj zaprte, tradicionalne in da lahko prihaja do konfliktov. Konflikti prihajajo večinoma zaradi našega nerazumevnaja in nespoštovanja njihove vere, kulture in občajev.

v Tuniziji smo si privoščili 1 dnevni vodeni izlet v notranjost. Obiskali smo mošejo, vas, vaško kavarno in nekaj ur preživeli pri eni izmed vaških družin. Imeli smo priložnost spoznati njihov vsakdanjik, kako, kaj in kje kuhajo, uživati v njihovem kosilu in kramljati (ob pomoči vodičev) ob tradiconalni kavici,črpati vodo iz vodnjaka, jahati kamele, nahraniti živino… Moram povedati, da smo vsi neizmerno uživali in da mi je neznansko žal, da se nikoli nisem učila francoščine.

So nas pa pred izletom opozorili, da zapuščamo turistično središče, da so domačini zelo prijazni in gostoljubni, vendar da v izogib komplikacijam moramo upoštevamo nekaj pravil. Pravila so bila zelo jasna:
– morali smo biti primerno oblečeni
– vstop v notranjost mošeje je prepovedan za vse, ki niso muslimani
– prepoved fotografiranja in snemanja le te
– pred fotografiranjem in snemajnem domačinov je zaželjeno, če vprašaš za dovoljenje

Ker smo se držali navodil nismo imeli nobenih težav. Pa brez problema so se dovolili fotografirati in snemati. Celo počaščeni so bili. Men se zdi, da se tu gre predvsem zato, da jih vprašaš, če ti dovolijo snemanje in s tem jim na nek način izkažeš spoštovanje.

Prav tako v Grčiji. Preden smo obiskali samostan in cerkev v notranjosti so nam dali nekaj navodil:
– morali smo biti primerno oblečeni
– gibanje po samostanu je bilo omejeno
– prepovedano nagovarjenje, fotografiranje in nagovarjanje redovnic
– prav tako prepoved slikanja in snemanja notranjosti samostana
– prepoved fotografiranja in snemanja notranjosti cerkve
– zaželjeno vprašati po dovoljenju za snemanje in fotografiranje domačinov

Ker smo vse upoštevali ni bilo težav. Najbrž bi bile komplikacije, če bi za vsako ceno želeli fotografirati redovnice, z njim spregovoriti… Pravila niso postavljena za brezveze. Mogoče je za njih žalitev nekaj, kar pri nas ni.

Torej je bistvo samo v spoštovanju in razumevanju. In kakorkoli gre, če upoštevaš to dvoje ne bi smeli biti težav.

mi smo bili tam mislim da 15 dni, karto za trajekt smo vzeli Jack pot na AMZS v LJ

kaj je lepše je zelo relativno … zahodna obala je skalnata, gorata, z malimi zalivčki, vzhodna pa nižinska in peščena

vzamite si še kakšen dodatni dan ker 1 teden je res malo, računaj 2 dni za pot!
Sicer je Korzika majhna, ampak ceste so bol počasne, tako da kar porabiš od enega do drugega konca.

nujno si poglej: Corte (+ reko Restonico), Calvi ( + vožnja s starinskim vlakom iz Il Rousa do Calvija – vlak pelje čez super kamp v Bodriju), Bonifacio (mesto + okoliške super plaže!!) aja pa vasico Sartene, ki je malo nad Bonifaciem.

Kitty, če raziskujete južno Italijo potem ne izpustite Kalabrijskega dela oz. Capo Vaticano, pa mesteca Tropea. Tam smo bili predlani in nas je narava očarala, tudi iz zgodovinskega stališča je kaj za videt, pa Sicilija je blizu (smo si privoščili en enodnevni izlet). Turizem je tam še bolj na izi, tako da čez dan težko dobiš kaj za jest, ampak ko enkrat to ugotoviš tudi gre. Drugače je pa zelo lepo.

ampak … bili pa smo le tam … v tujini … ane 🙂 in ponosni smo na to da vemo kako se živi tam … pa čeprav le v hotelskem kompleksu :))) prijateljem bomo pa vseeno razložili kakšna je ta XY država 🙂

se hecaš ane :)))

moja najlepša izkušnja iz potovanj je ravno ta stik … ko se k tebi na plaži vsede domačin, ki prodaja tistih nekaj prstanov za drobiž … ti kupiš enega in potem te on vzame za svojega … sedi pri tebi in je brezmejni vir informacij … pove ti vse skrivnosti njegovega kraja, te pelje do najboljših ‘oštarij’ in sploh pri njem izveš stvari, ki jih iz vseh turističnih vodičev na tem svetu nikdar ne boš izvedel …

enkrat se mi je zgodilo, da sem na poti iz plaže srečala tega fanta, ki sem na plaži od njega kupila kič … bil je dečko da malo takih … tam ob cesti pa je sedel z nosečo ženo in malim otročkom v naročju in smejali so se (ne vem čemu) … ampak bili so res srečni … no, takrat mi res ni bilo žal za drobiž, ki sem ga dala temu fantu za prstan …

… in ko sva nekje spoznala fanta, ki naju je povabil k sebi domov … ko smo potem cel teden preživeli tam v eni vasi na drugem koncu sveta, bogu za hrbtom in kuhali njihovo hrano in uživali njihovo gostoljubnost … ma ne zamenjam tega za noben 5* all inc hotel 🙂

sicer je pa tudi pri nama bil že marsikdo, ki je slučajno v določenem momentu prekrižal najino pot … in vem da v njihovi zavesti smo slovenci nadpovprečno gostoljubni in prijateljski :)) so imeli pač takšno izkušnjo 🙂

želim povedat, da ko greš v svet … glej okrog sebe … drugače raje ostani doma 🙂

Korzika je čudovita in jo resnično priporočam. Boste uživali. Sem bila lani tam 12 dni in bi šla letos zopet=) Kampi so pa zelo fajn.

------------------------------------------- Nasmehni se, nekdo te ima rad=)

he he to je pa kar po celi Italiji. Se je treba navadit, da postaneš lačen ko je ura za kosilo 🙂 Samo ko se navadiš je pa super. Zajtrk, kosilo, večerja vedno ob isti uri.
Najbolj me pa postrani gledajo, ko si popoldan v baru naročim kapučin. Seveda imajo posodo za mleko že zdavnaj oprano in jim ni jasno, da lahko nekdo pije kapučin popoldan :-))) Samo tu se pa ne dam.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close