Zajček
Pozdravljena,Vesn@
Upam,da nisi mislila pripraviti zajcje stegno za kosilo.Jaz naredim cisto preprosto,peceno v enem kosu.Na dobro segreto olje polozis nasoljeno,popoprano stegno,ga na hitro popeces z obeh strani in das v pogreto posodo in pokrijes.Na isto mascobo vrzes na debelejse rezine narezano cebulo,korencek,2 stroka cesna in malo pomesas,da se hitro poprazi(ne sme se prezgati).Prilijes malo vina,pustis,da izpari in dolijes malo vroce vode z zelenjavno kocko.Ko malo izpari,dodas stegno ,nanj polozis nekaj rezin pancete,dodas malo majarona,nekaj brinovih jagod in zajblja.Pokrijes in pocasi dusis.Po potrebi prilivas malo kockine vode,vedno tople.
Lahko das vse skupaj v pecico,ki jo prej ogrejes in se v njej pocasi dusi.Ko je meso mehko,zelenjavo pretlacis in dodas malo smetane .
Drugi nacin,da enostavno das v ogreto pecico in peces z zacimbami kot pecenko.
Najprej pokrij z alufolijo,proti koncu odkrij,da se lepo zapece.
Upam,da sem ti kaj pomagala ,sicer pa ne vem,ali je divji zajcek ali domaci.
Lp babi
Pozdravljena Babi!
Zajček je domač in bo za kosilo jutri sicer pa ga pripravljam prvič. Njami, se že veselim. Verjetno se peče malo dlje kot piščanec? Mi lahko približno poveste kako dolgo ga pečete, da ne bo kosilo ob 5:-) Najraje bi ga naredila kar v pečici (ventilacijski), na koliko stopinj pa pečete meso? Naj ga dam prej v kvašo? Kakšna naj bo?
Najlepša hvala za pomoč, recept je točno tak kot sem si želela enostaven in slasten, bom v ponedeljek poročala kako mi je uspelo.
Lep sončen vikend, Vesna
Vesna,lep pozdrav!
Zajcka das lahko cez noc v kvaso.V pecici bo primerno,le ce hoces imeti tudi dobro naravno omakco,se ravnaj po prvem delu,nato v pecico in zalivaj z sokom od pecenja.Temperatura 180 -190 priblizno.Cas pecenja v bistvu ni daljsi od piscanca,zlasti,ce je mlad in kvasen.Jaz se ponavadi ravnam po tezi,vec kot 1 uro verjetno ne.Ce pecem samo z grelci ,je temperatura visja,cas pecenja krajsi.Ce pecem ventilacijsko,,je tamperatura,kot sem jo navedla,cas pa daljsi.Lahko poskusis prebosti,se ne sme pocediti sokrvica.Vedno pocakaj,da se sokovi po pecenju umirijo,preden rezes.
V ponedeljek smo bili pri sestri na kosilu-jancek.Kot prilogo je naredila nekaj zelo enostavnega in dobrega.Kos listnatega testa je polozila v okrogel model,tak ki ima na obodu vdolbinice,da pride lep rob in z vilicami malo prespikala testo.Potresla je suh fizol,da se testo ni dvigalo in pekla 10 minut.Potem je fizol odstanila in na to testo vlila malo gostejse testo za palacinke z zelisci(ona je dala divje in gojene spargeljne) in spet v pecico za 20 minut.Razrezala kot torto in z omako od jancka je bilo imenitno.Sicer se za prilogo bos ze znasla.
Si ti tista Vesna,ki je sprasevala za rizoto,ali druga? Uspesno kosilo in lep pozdrav babi
Babi,
sem druga Vesna zato se tudi drugače podpisujem, cenim pa tvoje nasvete prav tako kot “tvoja” Vesna. Hvala!! Pri nas doma nismo veliko kuhali pa niti nimam koga vprašati, recepti iz kuharskih knjig pa znajo biti prav čudni. Bi mi lahko namignila še malo glede kvaše. Meso pripravljam bolj redko in še takrat v glavnem piščanca v voku in s”kitajskimi” začimbami. Za zajčka pa bi rada drugačen okus, z začimbami kot si predlagala, jih dam že v kvašo? Pa malo olja, mogoče limonco?? Tudi jaz imam v skrinji nekaj divjih špargljev iz zadnjega potepanja po primorskem, mogoče preizkusim idejo za prilogo, sliši se zelo dobro.
Hvala še enkrat in lep pozdrav na primorsko, Vesna
Hej,Vesn@
Najbolj enostavna kvasa:kozarec kisa,pol kozarca vina9ni nujno),1/2l vode,narezana manjsa cebula,cesen,
2kolobarja limonce,timijan,nekaj brinovih jagod,lovorov list,majaron in sol.
Vse prekuhamo,recimo 20 minut,ohladimo in prlijemo preko mesa.Pusti cez noc.
Ce je divjacina ali zajcek mlad,,je dovolj 2 uri.Celo tako,da cisto krpo namocis v kvaso in stegno samo zavijes vanjo. Lep pozdrav babi
Forum je zaprt za komentiranje.