Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika žajbelj – čaj….še kaj drugega?

žajbelj – čaj….še kaj drugega?

Spodaj je tema o metinem ali melisinem sirupu, pa me zanima če se kaj podobnega lahko naredi tudi z žajbljem? Recept?
Če ima katera kakšen recept s kakšnimi drugimi zelišči tudi dobrodošel.

Hvala

Sposojeno z http://www.lunin.net

Žajbljev liker:

1L domačega sadjevca
50 listkov žajblja (tj pol kozarca za vlaganje posušenega ali cel kozarec svežega žajblja)
cca. slabe 1/2L vode
1kg sladkorja
4 limone

Postopek
Cele limone čez noč namoči v močno osoljeni vodi. Naslednji dan jih zdrgni s krtačo, nato jih z lupino vred nareži na tanke rezine.
V vodi daj sladkor, večkrat premešaj. Nato v velik kozarec (najboljši je tisti, ki drži 5L zlij osladkano vodo, narezane limone in dodaj žajbelj (suh ali svež).
Na soncu pusti vsaj 40 dni (približno, boljše je dva meseca zaradi okusa). Vmes kozarec vsake toliko časa pretresi oz. premešaj. Nato ga precedi skozi cedilo (lahko tudi skozi lanen prtič, če ga maš, da je liker bister)v ustrezne stekleničke.

Hvala, ampak mislila sem kaj brez alkohola, tako da mi ne pride v pođštev.

Metin in melisin sirup je tudi meni ostal pred očmi, letos smo imeli premalo obojega na vrtu, zato nisem prišla do tega. Predstavljam pa si, da lahko čisto enako narediš tudi z žajbljem. Jaz bi na tvojem mestu kar poskusila, pa bo, kar bo. Saj zaradi nekaj pesti žajblja in 1/4 kg sladkorja ne bo katastrofe, četudi gre v franže.
LP Mimi

Mimi, saj to je to. Melisinega delam, pa je tudi meni prišlo na misel da bi podoben postopek narewdila še z žajbljem, mogoče kdaj s sivko…
Rabila sem le kakšen preverjen recept, pa bom kot kaže res kar sama malo eksperimentirala.

Jaz vsako leto naredim tak zdravilen “zvarek”. Samo letos ne bo več sončka, ker to se naj bi cmarilo na soncu. No jaz sem enkrat zgulfala pa dala na radiator pa je bilo ravno tako dobro.

90 listov žajblja
sok od 1 kg limon
80 dag sladkorja

flo http://florijan.moj-album.com/

Prebrala sem, da je bolj zdravo, če žajbelj pustiš v temnem prostoru in večkrat pretreseš kozarec, kot pa da imaš to na soncu. Od takrat delam tako.
lp ivanka

Po kolikem času se lahko začne uživati? Se jemlje kot sirup, v čaj…..

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close