Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Zahtevek za plačilo opravljenega dela v času delovnega razmerja

Zahtevek za plačilo opravljenega dela v času delovnega razmerja

Pozdravljeni, sem v dilemi. Bom čisto kratka.
Bila sem odpuščena iz poslovnih razlogov zaradi finačnih težav delodajalca. Dogovorili smo se, da bom zanj v obdobju 6 mesecev opravljala prostovoljno delo. Z obljubami, da me bodo čez pol leta ponovno zaposlili. Ampak to so bile res samo obljube. Ker od delodajalca nisem dobila pisne garancije, da me bo resnično zaposlil, sem ga obvestila, da odstopam od nadaljnjega sodeovanja in da ne mislim zanj več delati napol zastonj.

V času odpovednega roka nisem mogla izkoristiti dopusta (15 dni), ker sem kot edina zaposlena imela veliko dela za opravit. Neizplačan je ostal tudi višek ur (ca 300). Delodajalec je odobril da mi za teh 300 oddelanih ur plača borih 400 eur, ostalo pa adijo. Pa še na to plačio naj bi čakala 8 mesecev. Odpravnino mi je izplačal po 5 mesecih od izgube zaposlitve. To je bil sporazumen dogovor.

Zdaj sem v dilemi, ali naj ostalo iztožim ali ne. Nekateri mi svetujejo, da naj to obvezno storim in to čimprej. Nekateri spet pravijo, naj pustim to zgodbo za seboj in zaživim na novo.

Sama se bolj nagibam k tožbi, ker bi rada to zadevo zaključila, ker je za menoj težka zaposlitvena zgodba, polna prisile, prekomernega dela, kršitev delovnega razmerja in podobnega sranja. Rada bi bobu rekla bob,.

Preprosto pa se bojim, da mi bo zmanjkalo energije, časa in denarja, ker moram poskrbeti za svoje preživetje. Da o stroških tožbe sploh ne govorim.

Dokaze o opravljenem delu pa imam, evidenco podpisano od delodajalca. In še nekatere druge dokumente, ki dokazujejo, da je delo bilo opravljeno in da je delodajalec kršil delovno zakonodajo. Dopusta pa nisem mogla izkoristiti, ker sem morala delati.

Kot sem gledala pri primerih sodnih praks, so takšni zahtevki iztožljivi. Bojim pa se, da bo šlo brez odvetnika težko, denarja zanj pa res nimam. Sicer izkušnje s pisanjem zahtevkov in tožbami imam, vendar se bojim, da ima delodajalec več možnosti, da bo na koncu dosegel svoje in zmagal. Meni pa bodo ostali samo stroški. Kaj menite vi? Vesela bom vaših mnenj. Hvala.

Že sama ugotavljaš, da če greš v tožbo, so s tem povezani stroški. Že če vložiš samo tožbo, je kar lep znesek sodne takse, poleg tega odvetnik računa pri vložitvi tožbe npr. za postopek po ZOdvT, nagrado, materialne stroške in je sicer čisto odvisno, koliko potem znese samo vložitev tožbe – od nekaj sto evrov naprej, če imaš vmes kakšno pritožbo, je spet sama taksa za pritožbo čez 30 € itd.. Na koncu, če tožbo izgubiš, nosiš vse stroške čisto sama oz. če ti je delno ugodeno, nosita obe strani vsaka svoje stroške.

Sama se moraš odločiti, koliko ti je ta stvar pomembna in koliko boš zmogla plačevati glede stroškov odvetniku, nato še sodišču. Sodišče sicer lahko zaprosiš za odlog, delno oprostitev ali oprostitev v celoti plačila sodnih taks. Se pa ti postopki vlečejo.

Če je šlo za kršitve iz strani delodajalca, upam, da imaš kakšne papirje tudi iz strani inšpektorata, kar bi bil bonus zate na sodišču. Če tega nimaš, je potem kljub evidencam, vse v rokah sodnika, kako bo on presodil, na razpoložljivo dokumentacijo. Prav tako glede dopusta, če nimaš nič oprijemljivega, da dopusta res nisi mogla koristiti, ti ga ni izplačal oz. sploh nisi zahtevala izplačila za nadomestilo za nekoriščeni dopust.

Toliko lahko povem.

Se pravi, si sedaj na ZRSZ. Če nimaš denarja za odvetnika, ti predlagam, da zaprosiš za brezplačno pravno pomoč na pristojnem delovnem sodišču, če presegaš cenzus oz. ti predlog zavrnejo, ti predlagam, da se včlaniš v sindikat.

Glede inšpektorata je pa tako, da to ni noben poseben bonus. Pač, neodvisno od odločb inšpektorata mora sodišče soditi in obrazložiti zadeve na podlagi veljavnih predpisov in ne na podlagi morebitnih odločb inšpekotrata.

To je že jasno. Vseeno menim, da če je zadeva še na inšpektoratu vodena, da je to le plus zanjo, ko gre za dokazovanje, kot pa če bi sama navajala/dokazovala kršitve. In je bolje imeti oboje. Ko sem omenjala razpoložljivo dokumentacijo, je bilo meni samoumevno, da sodišče ob tem upošteva še veljavno zakonodajo. Zato na sodišču vedno velja, da če želiš kaj doseči, moraš imeti v rokah dokaze, za tisto, kar sodišču predlagaš, da naj stori. Zato je na sodišče skoraj nujno, da hodiš z odvetnikom.

V praksi je tudi tako, v teoriji pa malo drugače za koga.

Lepo pozdravljeni,

Hvala, da ste si vzeli čas in podali svoje mnenje.
Na inšpektorat delodajalca nisem prijavila. Ne v času delovnega razmerja in ne sedaj. Počakala sem, mi je izplačal odpravnino, ker je bila tudi ta pod vprašajem.

Za brezplačno pravno pomoč bi lahko zaprosila in verjetno bi mi jo tudi zaradi materialnega stanja odobrili, me pa skrbi, da odvetniki, ki zastopajo stranke “brezplačno” niso ravno prav hudo aktivni v zastopanju takšnih strank. Imam pač sabo izkušnjo s take vrste pravne pomoči v zvezi z eno drugo zadevo. Lahko se pa motim. Ne vem.

Včlanjevanje sindikat? Kaj pa vem. Dobro, vseeno bi se lahko pozanimala. Je pa hecno, da je ena izmed predstavnic delodajalca, ki je skrbela za kadrovske zadeve v zvezi z mano in mi pripravila odpoved pogodbe o zaposlitvi, pravzaprav kot svetovalka za pomoč delavcem zaposlena na enem izmed reprezentativnih sindikatov. In prav ona bo gotovo tista, ki bo pri delodajalcu glavna pri vsej zadevi, če se bom odločila za tožbo.

Koliko bi bilo pa zdaj smiselno, da najprej podam prijavo na inšpektorat? Preden grem v tožbo? V vsakem primeru se je v preteklosti delalo zelo po domače na kadrovskem področju in prav gotovo se bo na ta način delalo tudi naprej z ljudmi, ki prihajajo za mano. Ena delavka, ki je prišla za mano in je delala kot prostovoljka in so ji prav tako obljubljali zaposlitev je že odšla. Ker si mislijo, da jim itak noben nič ne more. Inšpektorjev pa v nobenem primeru ne pričakujejo.

Hvala.

Težko je takole odgovarjati, najbolje, da se obrneš na strokovno pomoč, kamorkoli že. Zagotovo si namreč marsikaj narobe predstavljaš. Nemogoče je, da bi človek zaposlen na sindikatu pripravljal odpoved pogodbe o zaposlitvi za delodajalca. Možno pa je, da gre za odvetnico. Vendar v takšnem primeru, če je ona pomagala podjetju pri sestavljanju odpovedi pogodb v podjetju, potem v nobenem primeru ne sme in ne bo zastopala delavca v tožbi zoper podjetje. Prav tako nima brezplačna pravna pomoč nobene veze s tem, da odvetnik ne bil delal, kot pač že dela, saj on opravljeno delo dobi plačano s strani države.

rogi69, pozdravljen. Da ti odpoved pogodbe o zaposlitvi pripravi zaposlen svetovalec na sindikatu, je seveda možno, če ti jo pripravi kot prostovoljec in pooblaščenec za kadrovske zadeve v nevladni organizaciji. Tam sem namreč delala.

Očitno pa je, da res rabim posvet s pravnim strokovnjakom s tega področja. Lp.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close