Zafukal sm lajf. Kako ga odfukat?
Nujno končaj šolo, da dobiš samozavest. Ena izmed možnosti je tudi samo matura: https://www.ric.si/mma/ve{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}C4{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}8D{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}20info{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}20za{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}2021-letnike{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}20(pdf)/2006081708233977/
Lahko greš na maturitetni tečaj, kjer te usposobijo za pisanje mature. Če to ni zate, imaš kup poklicnih ali strokovnih šol. Pri 22. pa res ni še nič zamujeno, si še zelo mlad. Kar pogumno.
Nekaj let nazaj vem, da če si bil nad 21, si lahko šel na maturitetni tečaj oz. na maturo tudi brez narejenih vseh izpitov oz letnikov. Izobraževanje odraslih (za gimnazijo) imajo npr. na Poljanah (lahko delaš samo tečaj, lahko pa delaš po letnikih oz. narediš vse izpite, ki ti manjkajo). Tudi predavanja so organizirana (vsaj za tiste izbirne predmete, ki so bolj popularni (ne za vse)). Pa na Aškerčevi se mi zdi je tudi izobraževanje odraslih. Če si bil prej v gim, potem najboljše, da kar gim. končaš. (to se ne izključuje z delom + odprte imaš možnosti za naprej).
Bom brutalno iskrena.
Sem bivša odvisnica od heroina, popolnoma čista že 24 let. Skoraj noben se ne reši, skoraj vsi moji tedanji znanci so napol ali docela mrtvi. S kokainom je še huje. Tu ne poznam niti enega, ki bi za vedno nehal, razen tistega, ki je mrtev 😉
No, da te opogumim, vseeno je možno izvleči se. In izvlekel se boš, saj sem se jaz tudi. Ampak nekaj vedi: NISI še ozdravljen. Končal si šele prvo fazo, tega se moraš zavedati. Ni vse samo telesna odvisnost. Pred tabo je še kar nekaj bitk, za katere se moraš dobro pripravit. Vsako od njih moraš zmagat, če le eno izgubiš, si spet na začetku. Nikoli, ampak res nikoli ne smeš več vzeti nobene droge. Ne tolaži se s kakimi speed, xtc, itd, kot da so to milejše droge. Tudi travo ti zelo odsvetujem. Tudi alkohol te zna potegnit spet nazaj. Stran od družbe, ki je kakorkoli povezana z drogo. Srečal boš kakega frenda iz teh časov, šel z njim samo na kak pir, dva,… potem pa bota že snifala. Nič. Samo živjo stari, ej sori mudi se mi. In pojdi stran. To je prva bitka. To boš moral reči tudi najbolj seksi kolegici iz tistih krogov. Bo šlo ? 😉 Drugo bitko delno biješ že sedaj, a bo pritisk v njej naraščal do neznosnosti. To je občutek manjvrednosti, izgubljenega življenja, slaba samopodoba, primerjanje z drugimi, ki so lajfu dosegli več, ker niso tako zabluzili… stokrat ti lahko vsi tule lapamo, da si lahko ponosen nase, ker si naredil življenjski faks, pa te fore. Ampak tebe bo ta bedast občutek spremljal še kar nekaj časa. Dobra stran tega je, da je to povezano s pomanjkanjem hormona sreče v tvojih možganih. Prej ti je ta hormon umetno nabijala droga in so se tvoji možgani razvadili. Zdaj pa sami ne znajo proizvajat hormona sreče in se morajo tega spet naučit. Tako da veš, da bo prišel počasi čas, ko se boš začel počutiti bolje. Ti moraš samo vztrajat in ne popustit. Nikoli več vzet droge, pa naj se zgodi kar hoče. Predstavljaj si, da se vzpenjaš po gori, ki je strma in zavita v meglo. Veš, da je na vrh sonce, ampak ti se moraš prebiti do tja. Težko ti je, ampak ker točno veš, da te gor čaka krasen razgled, se potrudiš. Pazi, zelo pazi, da ne zdrsneš, ker se boš odkotalil spet nazaj v dolino, ves potolčen in še z manj energije, da bi se spet vzpenjal gor.
Samo gor, gor, ne glej nazaj in uspelo ti bo, da boš tudi ti en od redkih zmagovalcev. Krasen občutek je, ko si svoboden in zares srečen!
Tudi jaz ne bom dolgovezil in ti bom povedal svojo zgodbo. Star sem bil 24, ko sem se znašel na podobnem razpotju kot ti. Zavozili sem bil svoje življenje zaradi drog, depresije, fantov. Starši so me finančno podpirali, to je bilo vse. Imel sem zaključen 1. Letnik srednje šole. Pri 24-ih. No, pa sem dobil voljo in se vpisal na Aranžerko šolo v Celje. Mislil sem da bo lažja kot v Ljubljani. Bila je težja, so pa bili učitelji zelo fer. Delal sem jo po izpitih. 1 izpit = 25€. Učil sem se 20 ur na dan in opravil en izpit na teden. Ne hecam se. Januarja 2014 sem začel z izpiti 3. Letnika. Maja z izpiti 4 letnika. Septembra sem opravil maturo. Oktobra 2014 sem bil že vpisan na faks. Da se. Tri leta v enem letu. Res pa nisem niti en dan šel ven niti našel časa za prijatelje. Dal sem vse od sebe za to šolo. Zdaj sem star 29 let. Trenutno ni pravi čas za iskanje službe. Počakaj dve leti, dokončajo šolo.
Dragi Binko!
Nisi nič zavozil, verjemi mi. Iz osebne izkušnje ti povem, da tudi tisti, ki nismo bili na nobenih substanch smo zavozili leto, dve, tri.. pa jebi ga in kaj zdej? Nikar, pod nobenim pogojem se ne dajaj v nič. Mindset imaš na pravem mestu, podporo bližnjih imaš, kar pomeni da si na več kot dobri poti da dosežeš vse, kar si želiš!
Šolo naredi, ker tudi če jo končaš čez 4 leta, ne boš brez šole zato nič mlajši. In ne, spet ti povem da nisi absolutno nič zamudil.
Meni draga oseba se je pri 26 letih izvlekla iz odvisnosti (vsaj zadnjih 5 let je bil v igri horse, prej pa vse, kar se je našlo). No ta oseba je končala šolo, odprla svoje podjetje, zaposluje ljudi, ima družino in razen da ima na kakšnih zdr. pregledih medicinska sestra problem najti žilo, ni s to osebo nič narobe, kvečemu je napredovala več, kot osebe, ki morda niso imele nobenega padca v življenju.
Iz pozitivne note, sem 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} prepričana, da ko boš sam starš, da boš prepoznal nevarne znake, ki jih vsi mi, ki nismo imeli tako bližnje izkušnje z drogo, ne bi prepoznali pa če bi nam nekdo zraven trkal po glavi.
Kako odfukat lajf se vsak v eni točki vpraša. Delo najdt definitivno, da dobiš nek ritem dnevain tedna ter da se boš enkrat lažje osamosvojil. Pomagat doma, ker boš imel dober občutek in še bolj se boš zbližal s svojimi. Najdi hobi ker ga vsak rabi tudi v 50ih letih. Časi za druženje so trenutno slabi ampak ko bodo boljši pojdi ven na kavo, sok, v kino.. Namerno nisem napisala pivo, ker saj sam veš kako hitro grejo stvari v PM.
Časa ne moreš zavrtet nazaj, niti ni smisla. Vse se nadoknadi. Delat boš moral ampak to je priložnost, da dosežeš kar si sam želiš.
Ker si star več kot 21 let se lahko preko RIC-a vpišeš na spomladanski rok mature? Če si pripravljen nekaj mesecev GARAT se lahko z oktobrom vpišeš na fakulteto.
Samo hrabro, imaš ti to!!!
1. Šport – magari tek
2. Red in disciplina – urniki, rutina, obveznosti, delo, šport
3.Obvezno sluzba!! Magari delo v McDonaldsu ali razvazanje hrane. Samo da delaš!
3. Vpis v sredno solo in uspesen zakljucek – brzplacno preko zavoda
4. Vmes pa internetno izobraževanje in branje knjig
5. Pomoč doma – odsluži za bivanje in hrano
Ni še vsega konec! Vse lahko se popraviš in imaš lepo življenje! Samo želeti si ga moraš.
Srecno!
Jaz sem bil na podobnem kot ti. Men je bilo tezko se zagnat, ker sem bil na dnu. Ampak voljo sem imel, ker edina pot, ki mi je preosta je bila navzgor. Na navzgor je slo pooocaassii.
Ko sem bil doma, sem zacel brati knjige. Tezko mi je bilo sploh brati, ker pred tem nisem se ene knjige prebral v zivljenju v celoti. A sem sel pocasi, prvo nekaj strani, ko me je glava zacela boleti, sem odlozil knjigo. Drugi dan sem ze vec prebral in potem se vec in vec. V tem obdobju sem prebral kar neki knjig in moram povedati, da sem se od njih zelo veliko naucil o sebi in nasploh o cloveski psihologiji.
V naslednjem obdobju sem sel v sluzbo, delal sem kjer so me vzeli, ko se je kaj novega odprlo, kaka bjsa ponudba sem zamenjal. Sedaj ko gledam za nazaj vidim,
da sem se v tem obdobju zelo veliko naucil enega prakticnega znanja, ki ga crpam sedaj v zivljenju. Moji otroci so sedaj vedno fascinirani, ko slisijo kaj vse sem delal. To vso delo, mi je pomagalo, da sem si dvigoval samozavest.
Po nekem casu, sem se odlocil, da grem v vecerno solo. Tudi kaj se tice sole sem bil na dnu, do tistega casa, mi ni nic uspevalo, a z ustrajnostjo in potem spodbudami, ki sem jih dobival z dobrimi ocenami sem to solo zakljucil in si pridobil poklic.
Vse skupaj je dobro delo moji samozavesti, ki je v vseh teh procesih samo rastla.
Rad bi povdaril samo se nekaj, vsa pot, ki sem jo hodil in jo se hodim ni bila lahka, veliko ur sem presedel pri terapevtu, da sem zmogel naprej, da sem razumel, kaj se prebuja v meni in da sem lahko sebe spreminjal.
A sedaj delam poklic, ki me zelo veseli, sem reziser, realkzator in 3d grafik na televiziji, imam 4 otroke in sem porocen. Sam sem si hiso zgradil, delam izzume doma, v glavnem zivim na polno, se izrazam na veliko nacinov in lahko recem zase da sem srecen. Seveda pa je se vedno tezko, ker ce zelis v zivljenju napredovati, je vedno tezko.
Veliko enih stvari sem spustil.., se mi mudi v sluzbo.., a ce zelis, me lahko poisces na socialnih omrezjih, pa receva se kako. Istok Sečki sem jaz.., no lepo se imej in korajzno.
Glede na to, da si ugotovil, da si si ‘zafukal lajf’, pomeni da si na odlični poti, da greš samo na boljše! V končni fazi si še mlad in je še skoraj celo življenje pred tabo!
Najdi si neke hobije, ki te veseljo in uživaj v njih. Poiskusi s kakšnim športom, obiskovanjem hribov, fotografijo,… Obstajajo tudi hobiji, ki jih lahk ospremeniš v delo in s tem zaslužiš.
Razmisli tudi, če bi o svoji izkušnji napisal knjigo? Pisanej je odlična terapija za kakršnekoli probleme, poleg tega pa lahko s tem še kakšen evro zaslušiš. In enkrat ko napišeš knjigo, si ‘vreden’ veliko več! Govorim na osnovi lastnih izkušenj.
Če nimaš dnarja za izdajo knjige, ti jo mogoče lahko izdamo v našem podjetju. Namreč take projekte podpiramo. Več o tem si lahko preberete na Vaš link.
Pri izdaji knjige mi poskrbimo za vse. Od oblikovanja, lektoriranja,…
A nebi raje fantu kaj pozitivnega napisal?
Ni čudno, da smo ker smo, ker ljudje uživate v tem, da pametujete in uživate v nesreči drugih.
Nisi zapravil lajfa, k večjemu si se nekaj naučil od vsega tega. Zdaj je tvoj čas da narediš korak naprej za sebe. Jaz ti svetujem da se poglobis v sebe, pomisli kaj bi rad počel. Kakšen hobi. Mogoče kaj novega. Ponavadi taki ljudje kot si ti, ki so tko mladi dal čez te bedarije in če se zavedajo, na koncu naredijo še največ iz sebe. 22 si star, kar pomeni ni prepozno za šolo, za karkoli se odločiš. Uporabi svoje izkušnje iz komune in lajfa na sploh, za tvojo future in naredi nekaj iz sebe. Srečo imaš da so starši tako razumljivi in te podpirajo. Večina jih ne bi šla čez to.. Tako da spoštuj njih, spoštuj sebe in naredi največ kar se da od sebe
Živjo!
Iz tega življenja lahko narediš veliko pozitivno življensko zgodbo.
Pri tem ti lahko pomagam v kolikor si zainteresiran.
Če te zanima kaj več me konktaktiraj na 030 243 224. Ali pa na mail mh.demsar@gmail.com
Se slisimo,
Lp
Priporocam obiskovanje kaksnih terapij? Imam filing da se se vedno bojis da bos spet zapadel v drek. Torej nisi se zunaj. Jaz sem nehala kadit, pa se ne bojim, da bi zapadla spet v kajenje. Enostavno vem, da ne bom nikoli vec. To moras se poslihtat. Drugace pa nisi zamudil se nic, sola, sluzba in osamosvojitev naj bodo cilj.
Za začetek si postavi manjše cilje, ki jih lahko dosežeš, da dobiš
občutek nadzora nad življenjem. Začni doma, vsak dan naredi posteljo,
pospravi posodo, ipd. Potem pa se odloči kaj bi in se tega drži.
Lahko je to zaključek srednje šole, lahko pa neko delo. Oboje je okej.
Glede na to, da si star 22, imaš še dovolj časa, za šolo končat in za delo.
Povprečni slovenec se prvič zaposli pri 29ih letih. S tem, ko boš dosegel
svoje kratkoročne cilje, boš vsak dan bližje dolgoročnem cilju, ki si ga boš
postavil. Na tej poti pa boš pridobil samozavest in zaupanje vase, da si
sposoben narediti vse kar si zastaviš. Pomembno pa je, da so cilji realni in dosegljivi,
v nasprotnem primeru si boš samo večjo škodo naredil. Pomisli, kaj ti gre od rok in kaj te veseli. Pa srečno 🙂
Že to, da si se otresel droge je veeeelik korak in, če si zmogel to boš zmogel še marsikaj. Ker imaš podporo domačih ti bo toliko lažje. Prvo šola, danes brez šole ni službe. Vsaj poklicno šolo naredi, da dobiš službo. S šolanjem lahko potem nadaljuješ tudi ob delu. Saj gre, samo voljo moraš imeti. Želim ti veliko uspeha na tej poti.
Ugotovit moraš, kaj si želiš. Lahko najprej poiščeš delo in potem razmišljaš o šoli, lahko pa s pomočjo zavoda se usposobiš za enega izmed najbolj iskanih poklicev. Opcij je veliko. Ker pa je to sedaj druga priložnost za življenje je čas, da se sam odločiš kaj bi tebe zanimalo. Tega ti ne more nihče drug povedat. Je pa res, da dokler ne poskusiš, ne veš. Jaz bi predlagala šiht.
Glede na to, da je moški, mogoče brez izkušenj, (ja, ženske za delodajalce niso enakopravne, zato sem tako napisal) bo lahko isto ali pa še več dosegel brez kakršne koli izobrazbe. Naj si najde neki šiht, za katerega ve, da mu delo gre, če se bo trudil in se hitro uči, bo lahko zelo napredoval v kakšnih proizvodnjah. Srednja šola? Imam sodelavca, ki nima nobene srednje izobrazbe, danes ima večjo plačo od mene, in to skoraj 1500 eur neto osnove, jaz 1300.
Moje mnenje je samo tako, da naj ne zapravlja denarja, časa in let za neko šolo, s katero bo imel isto plačo ali pa še manjšo lahko. Sam pri sebi ve kaj obvlada, kakšno delo mu leži na roki. Naj si najde neko proizvodnjo (gradbeništvo je drek plačano), kjer dobro plačujejo, kjer imajo zelo dobre plače glede na delo in odgovornost. Če ni kakšen z bipolarno motnjo ali pa kakšne drugačne nagle jeze in preveč pameten za vse, bo lahko zelo daleč prilezel. Če lahko nekateri s srednjo poklicno izobrazbo celo življenje delajo v proizvodnji za 600 eur, zakaj tudi on ne bi mogel? Vse je na koncu še odvisno samo od sreče in sposobnosti samega.
Sam sem opravil maturo pri 27ih letih, vse je možno, samo vztrajat moraš do konca po tem ko se odločiš za stvar!
vprašaj se v čemu si dober in v čemu ŽELIŠ biti dober. to je lahko tvoja možnost za zaslužek, če ne drugega pa za hobi. nekaj, kar ti je všeč. meni je fajn brenkat na kitaro, čeprav je ne obvladam me osrečuje 😀
trenutno če imaš kolo, pojdi na Ehrano ali pa na Wolt. delal boš keš, zaposlil si boš misli, pa še rekreacijo maš. trojni plus.
drugače pa kot prostovoljec ali pa kot zaposlitev (preko zavoda) v kak dom starejših al pa oskrbo na domu, to se v teh časih kar dosti rabi, v vsakem primeru pa se prvo na zavod prijavi, se dost najde če si pripravljen delati.
na koncu so imeli le prav; kramp in lopata naredita moža iz tebe.
Nič nisi “zafukal”! Če si se rešil droge, in če danes trezno razmišljaš, je to tvoj največji dosežek v življenju! Trenutno je najpomembnejše, da si najdeš službo. Ta je odvisna od tega, kar znaš delati. Tudi z osnovno šolo se lahko zaposliš. Ali pa pa se izredno potrudiš končati srednjo šolo, ki si jo začel. Doma imam sina, ki se je droge rešil šele pri tridesetih. Izredno je dokončal srednjo šolo in si našel službo. Že četrto leto pridno dela in živi normalno. NIKOLI ni prepozno. Pri 22-tih je še VSE življenje pred teboj. Ne daj se, verjamem, da boš zmogel.
Najprej si najdi delo, začel boš na dnu, če hočeš nekaj več denarja kakšna livarna, nato šolanje ob delu, prvo srednja, potem če te bo vleklo naprej faks, če se boš izkazal kot delavec ni rečeno da ne bo že SŠI dovolj za neko karjero v porjetju, če si pameten boš prigural do tehnologa kar pa nekaj že je, v nadaljevanju pa se morda lahko odločiš za svoje podjetje, kontakte boš imel, poznanstva tudi…
V glavnem pripravi se na delo, delo in še enkrat delo, če ti to ne smrdi si na dobri poti.
Forum je zaprt za komentiranje.