Zafrkavanje bivšega direktorja-neizplačilo plače in “izgubljeno” orodje
Pozdravljeni,
dne 13. 4. 2014 sem v podjetju kjer sem bila zaposlen, dal odpoved zaradi prenizke plače in odnosa direktorja. Njegovih pritiskov namreč nisem več zdržal.
Medtem, ko je tekel odpovedni rok, me je direktor prosil, da ostanem še kakšen mesec, da bom uvajal novega delavca v delo, ampak lahko grem kadarkoli, saj odpovednega roka nimam. Ker še nisem imel druge službe, sem privolil in dne 30.5.2014 prekinil delovno razmerje, da odhajam sem mu povedal 14 dni prej.
3.6.2014 sem začel z novo službo in takrat se je začelo komplicirati.
Teden dni po nastopu nove službe, sem dobil domov priporočeno pismo, da naj se v dveh dneh oglasim v firmi in prevzamem vso dokumentacijo, povezano s prenehanjem delovnega razmerja in podam izjavo kje se nahaja manjkajoče delovno orodje, saj so po opravljenjem pregledu iz dne 4.5.2014 (takrat sem še bil zaposlen v starem podjetju-pregleda nisem opravljal jaz, niti zanj nisem vedel) ugotovili, da iz mojega popisa orodja, iz dne 23.4.2014, manjka vrtalni stroj,brusilni stroj in nekaj drobnega orodja.
Ker sem vsak dan v tujini, iz službe se vračam šele zvečer, sem se z bivšim direktorjem slišal se dogovoril, da se oglasim naslednji dan okoli 18ih zvečer. Na dogovorjeni dan sem ga zopet poklical in povedal, da sem na poti k njemu, ampak ga ni bilo več na firmi, zato sem mu v telefonskem pogovoru pojasnil kje to orodje je. Orodje je naslednji dan tudi našel.
Dogovorila sva se, da zdaj, ko je orodje najdeno, v ponedeljek (včeraj 16.6) žena prevzame na firmi dokumentacijo povezano s prekinitvijo delovnega razmerja, hkrati pa mi je obljubil, da bo plača nakazana točno na datum, torej prav tako v ponedeljek 16.6.2014
Ko je žena prišla na firmo, ji je pa bivši direktor povedal, da ji dokumentacije in zaostale plače ne da, ker ne najde treh vrtalnih strojev (teh strojev v priporočenem pismu ni omenjal, da manjkajo sem izvedel šele, ko mi je povedala žena kaj se je zgodilo).
Jaz trenutno na bivšo firmo ne morem, saj sem še nekaj dni v tujini. Za vikend pridem domov, nato se spet vrnem v tujino. Žena in 5 letna hčerka s posebnimi potrebami sta pa popolnoma brez denarja, saj smo vsi računali na to plačo.
Ko sem jaz delal popis, je bilo vso orodje na mestu, žal pa sem delal zadnji popis dober mesec preden sem zapustil staro delovno mesto in nastopil z novo službo. Primopredajnega zapisnika nisem imel možnost narediti, saj mi je bivši direktor naložil drugo delo in me pošiljal na teren, njega pa več ali manj ni bilo na firmi, da to urediva. Naj še omenim, da orodja nisem uporabljal samo jaz in, da se je z njim lahko zgodilo karkoli v tem času odkar jaz nisem več v firmi.
Me lahko na takšen način izsiljuje za plačo, ki mi jo dolguje?
Če ni izginulega orodja prijavil na policijo, je orodje dejansko izginulo?
Lahko jaz prijavim na policijo izginulo orodje in povem, da bivši direktor obtožuje mene, jaz pa tega nimam, niti ne vem kje je in naj policija raziskuje dalje?
Nisem več pameten kaj je prav…
Kakršen koli nasvet bo dobrodošel, žena in mala hči namreč tudi morata živeti in nekaj jesti medtem, ko jaz delam v tujini in čakam na prvo plačo.
Hvala!
Forum je zaprt za komentiranje.