Najdi forum

Splash Forum Potovanja.Over.Net Kam in kako na počitnice zadnji berlinski zid evrope v gorici

zadnji berlinski zid evrope v gorici

malo sem utrujen , zato ne bom dolgovezil.več bi lahko povedal cinamatik / ex oko / , ki me je celo obsikal v službi.zelo radikalen in ima za goriško klimo zelo čudna stališča.

bistvo:

– ograje je sedaj za 40 metrov manj.
– mejni kamen bo še v italijanske muzeje naslednji teden
– da bi šli prosto v italijo in iz nje brani gradbiščna ograja
– po 1 maju ne bo nihče več kontroliral prehoda, kar so delno potrdili tudi delavci
– kaj počne carina na maloobmejnih prehodih ne vem , a je sramota za slovensko državo da plačuje ljudi v uniformah ki v 8 urah šihta skuhajo kavo in preberejo časopise.

gorica je zanimivo turistično – nakupovalno mesto.

turizem: grad , palača atemz mušič / 6 evrov / , gardini , piaza rimbranca , podgora , pevma , park isonco , park 20 septembre , / coronini / palače so še na via diaz in monte santo.
zlasti zanimiva so goriška predmestja.

nakupi:

poceni in kvaliteten teksil pri lipičarju – via carduci / puloverji po 5 evrov / , sadje ezlenjava / vsaj 30 % manj kot v sloveniji v sparih in merkatorjih / via sivio pelico , boljše trgovine so na corso verdi in italija.kjer so tudi kavarne itd.

exspomego , goriški sejem

več na

http://www.gorizia.it

Gorica in nakupi?

Že vsaj 5 let ta dva pojma ne gresta skupaj. Gorica je mrtvo mesto, v nakupovalni ulici Raštel lahko prešteješ preostale trgovine na prste ene roke. Prav ironično je, kako je z odpiranjem meje Gorica počasi umirala in lahko bi se reklo da je tudi že umrla.

Trgovine so se preselile v Trst in predvsem Udine.

EU je smrt za obmejna območja, to se bo kmalu pokazalo tudi pri Novi Gorici. čeprav nekateri naivno pričakujejo gospodarski razcvet.

Jest mislim, da se najbolj veselijo EU in padca meje Tržačani oz. njihovi trgovci 🙂

Ma ne, Italijani bodo iz fojb šli nazaj v Istro, upam da jih bo šlo nazaj čim več oz. vsi, ki so prišli inu njihovi potomci, tako da bo na Goriškem in na Tržaškem za dihat in da ne bo za vsakem koraku kakšen fašist!

ni tako hudo , trgovina v novi in strai gorici cveti , trgovine v raštelu menjujejo lastnike , in kjer kdo omaga , se razširi kosič / k 2 in šulni / kmalu bo pol raštela slovesnkega!

v trgovini made in italia imajo celo poceni in trpežno konfekcijo , tudi pri plačilu z kartico maestro je bilo vse v redu tako da se ni treba razburjati

padec meje je dejstvo in kot dejstvo ga bo treba sprejeti , mar ne goriciani

Lord, da boš v miru spal…. Tebi in ostalim ponujam najnoveše novice o mejnem kamnu in novo nastalem trgu na tem območju. Pred pol ure se je zaključilo odstranjevanje preostanka zidu in KAMEN še stoji. Župana obeh Goric sta se skoraj sprla(dobesedno) kje bo kamen končal. Nič ni še dorečeno kje mu bodo našli novi dom.
Po zaključenih delih, ko bo trg dobil dokončno podobo, pa naj prehod meje ne bi bil prost(recimo). Kjer je do nedavnega potekala mreža, ki nas je ločila od uničojočega kapitalizma, naj bi do 2007 bila postavljena cvetlična korita…..
O umiranju Gorice in ostalih mest mislim naslednje….Kaj je pa z Ljubljano in ostalimi večjimi mesti povsod pri nas in sploh v Evropi. Pred kratkim sem bil v stari Ljubljani. Dobil sem občutek, da razsaja kakšna kužna bolezen. Vsake toliko osamljeni sprehajalec in dolgo časa nič. Trgovin je gotovo pol manj kot naprimer pred desetimi leti. Pred odhodom proti provinci smo zavili še do btc-ja. Tam sem dobil občutek kot, da sem na Andrejevem semnu v Gorici. Dvajset minut smo iskali prost parkirni prostor. Zaman. Vsega mi je bilo dovolj in smo se odpravili proti domu. Hočem reči, da male trgovine propadajo tako v Gorici, Ljubljani, Trstu … Širijo pa se veliki trgovski centri izven mestnih središč.
Lahko bi še kaj napisal, a se sprašujem, če sploh že to sodi na popotniški portal ?????
LP

Ne vem, kdo je lansiral te govorice o odnašanju mejnega kamna kamorkoli. Tudi po našem vstopu v EU bosta tako Slovenija kot Italija ostali državi s točno določenim teritorijem in z označeno mejo. Sprememba bo edino v režimu prehajanja te meje, ki bo sčasoma (ne še takoj v celoti) postal popolnoma prost. Torej je edino primerno mesto za mejni kamen tam, kjer že zdaj opravlja svojo nalogo. Padla je (bo, ker jo trenutno še nadomešča gradbiščna) samo ograja, ki je ta prehod preprečevala, meja pa ostaja.

To seveda je popotniška tema, Marx. Saj se na svojih potovanjih še kako srečujemo s prehajanjem raznih državnih mej. Za popotnike bi bilo čudovito (naivne želje), če bi tudi ostale meje, predvsem v Aziji, Afriki, Latinski Ameriki,… postale samo še stvar zemljiških knjig, čeprav bi bili s tem prikrajšani za marsikatero zanimivo dogodivščino.

Mejni kamen z napisom Slovenija in r,d”italia na drugi strani, ki je bil postavljen leta 1947 bo prenešen v nek muzej. Prvotno je bilo zamišljeno naj bi ga prenesli v Italijo, zdaj pa bi ga imeli radi tudi naši velemožje….Da bo spremenjen režim prehajanja meje in še marsikaj okrog tega, pa je jasno vsakemu provincialcu, mogoče ostalim ne.

bolj kot vse to razglabljanje o rušenju zadnjega berlinskega zidu me moti odtujenost obeh goriških mest do takih in drugačnih literatov.edino društvo ki je znano izven goriškega je foto kino klub.

vedno ko sem v eni ali drugi gorici imam občutek da ljudje samo enkam hitijo.nekoliko bolje je samo v hotelu hilton / novo goriška knjižnica , a druženja praktično ni.zgolj kraj kjer se gre na banko , v trgovine v knjižnico……………………………

mostovna je namenjena družbenemu robu ,razna društva kot šent ve se komu , za normalne , zlasti za literate pa ni ničesar.časopisna podjetja obeh goric so podn , tv primorka še večji, kar se tiče oživljanja mest jo nese goričanom popolnoma neznani jesenik / grafenberj / v šleziji v jeseniških gorah / severna moravska /

toliko

http://www.lordwales.com

lordwales

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close