Najdi forum

začimbnice

Katere začimbnice so “muss” v kuhinji? Mislim na one v lončkih. Imam baziliko, za ostale pa nič ne vem.

Mi imamo: Bazilika, timijan, šetraj, rožmarin, origano, rdeča paprika, mleta kumina, cela kumina, sladki janež, nagelnove žbice, curry, vegeta, žafranika, brinove jagode, poper (celi bel, celi zelen in celi črn), poper mleti, cimet, sol “ai šio”, mleti ingver, muškatni orešček, ljuti feferoni, ….Pa mogoče še kaj, ampak se zdaj ne spomnim.

Kako pa te uporabljate? Mislim, h katerim jedem, kakšna mešanica … Ker potem je lahko na koncu bljak, če vse zmešaš.

na kozarčku vsake začimbe je opis začimbe in h katerim jedem se poda. Pri nas gremo ponavadi po principu vse kar najdeš, ampak pač v mejah normale.

Vse je stvar tvojega okusa. Sama si ne predstavljam kuhanja brez čebule, česna, soli, malo popra, to je osnova, potem pa dodajam glede na hrano:origano, šatraj, rožmarin, lovor pri kuhi pa uporabljam tudi vegeto pa čeprav vem, da ni najbolj zdrava, vendar je pri hrani zelo okusna.

Jaz sem tudi včasih dajala vsega povsod po malem. Pa sem nekoč ugotovila, da ima po malem vse nekako enak okus. Potem sem šla v drugo skrajnost in opustila skoraj vse (razen soli, čebule, česna, peteršilja ipd.). Tako smo zopet nazaj “ugotovili”, kakšne imajo stvari svoj osnovni okus. Sedaj se držim osnovnega principa, da pustim stvarem, da imajo predvsem svoj okus, dodajam po eno, največ dve stvari. Ko isto stvar pripravljam naslednjič, uporabim drugo začimbo (če se seveda spomnim, kaj je bilo zadnjič).
Osnovne začimbe: sol, čebula, česen, peteršilj/drobnjak – menim, da se jih ne more izpustiti.
Dodatne “širokega spektra”: majaron (+juhe, omake, včasih meso), timijan/origano (+paradižnik, omake), bazilika (+paradižnik, solate).
“Ozkega spektra”: pehtran (potica, štruklji), zelena (ima zelo močan vonj, zato po malem kdaj v kakšni juhi).
Natanko to imamo v vrtu in nič več.
Lani smo imeli še črno redkev (krasna naribana na solate), rukolo (krasna pomešana med druge solate), na okenski polici sem enkrat naredila krešo (super potresena po sendviču).
Toliko o začimbah v lončkih oz. na vrtu.

js morm plakat nrdit a mi lohk za hudiča en pove kaj so ZAČIMBNICE!!?!!ne pa ja je kuhinjski pripomoček pa zmer kukr kej utipkam zmer sam vi s telimi komentarji tlele bluzite!!!!!

IGNORE

Začimbnice oz. začimbe so zeli, prah, zrna ali mezge s katerimi izboljšujemo jedi

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close