začimbnice
Mi imamo: Bazilika, timijan, šetraj, rožmarin, origano, rdeča paprika, mleta kumina, cela kumina, sladki janež, nagelnove žbice, curry, vegeta, žafranika, brinove jagode, poper (celi bel, celi zelen in celi črn), poper mleti, cimet, sol “ai šio”, mleti ingver, muškatni orešček, ljuti feferoni, ….Pa mogoče še kaj, ampak se zdaj ne spomnim.
Jaz sem tudi včasih dajala vsega povsod po malem. Pa sem nekoč ugotovila, da ima po malem vse nekako enak okus. Potem sem šla v drugo skrajnost in opustila skoraj vse (razen soli, čebule, česna, peteršilja ipd.). Tako smo zopet nazaj “ugotovili”, kakšne imajo stvari svoj osnovni okus. Sedaj se držim osnovnega principa, da pustim stvarem, da imajo predvsem svoj okus, dodajam po eno, največ dve stvari. Ko isto stvar pripravljam naslednjič, uporabim drugo začimbo (če se seveda spomnim, kaj je bilo zadnjič).
Osnovne začimbe: sol, čebula, česen, peteršilj/drobnjak – menim, da se jih ne more izpustiti.
Dodatne “širokega spektra”: majaron (+juhe, omake, včasih meso), timijan/origano (+paradižnik, omake), bazilika (+paradižnik, solate).
“Ozkega spektra”: pehtran (potica, štruklji), zelena (ima zelo močan vonj, zato po malem kdaj v kakšni juhi).
Natanko to imamo v vrtu in nič več.
Lani smo imeli še črno redkev (krasna naribana na solate), rukolo (krasna pomešana med druge solate), na okenski polici sem enkrat naredila krešo (super potresena po sendviču).
Toliko o začimbah v lončkih oz. na vrtu.
Forum je zaprt za komentiranje.