Začimbe in njihove kombinacije
Stasa,hej!
Ingver je meni zelooo vsec,se zlasti sveza korenina.Mogoce ga rabim tudi tam,kjer ga drugi ne bi.Dam ga skoraj v vse zalanjavne jedi,v kombinaciji s skoraj vsemi med.disavnicami.Timjan uporabljam najmanj in v majhni kolicini. Najveckrat ingver narezem na kolobarcke,ga malo poprazim kot bucke in potem z zelenjavo dusim.Pri pecenkah,puranjih in piscancjih zrezkih,za marinade… Zraven dam tudi kolobarcek limone ali limete.
Za p.file naredim marinado z ol.oljem ,ingverjem,limoninim kolobarjem, majaronom,malo zajblja,kaksna nasekljana oliva,kapra,poper,koriander,sol,kapljice limon.soka in rada pustim kaksno uro.
Aha,namazem jih s Turmericom;se spomnis,ko sem sprasevala,kaj bi to bilo in dobila odgovor,da je angl.izraz za Curcumo.
Zrezke ali cel file popecem,marinado pa prevrem in dam zrezke notri.
Ursa je napisala recept za piscancje prsi in nastela vse zacimbe in zelisca.
Name se mogoce ni prav pametno zanesti,ker obozujem zelisca in me kombinacije ne motijo,veliko jih dobim iz Izraela ,Cipra,ze mesanice in sploh ne vem,kaj vsebujejo.
So pa arome enkratne in okus tudi.
Lep pozdrav Babi -dezja ni vec in soncek ze kuka!
Tudi jaz uporabljam korenino in zaenkrat nisem opazila, da bi se s kakšno začimbo posebej tepel. Super mi je tudi c curryjem, gorčico,.. ima res en poseben okus, ki zelo popestri.
V zelenjavo pa ga še nisem dodajala, sicer pa sedaj bolj ali manj jeva svežo, ti pa najbrž misliš kot dodatek h kuhani, dušeni… zelenjavi.
Tudi žajbelj sem pred kratkim kupila (potrebovala za en konkreten recept), sedaj pa ne vem, kako ga porabiti – bom probala po tvojem nasvetu.
Zanima me še za bel poper – je kakšna posebna uporaba ali pa le zamenjava za črn poper?
Pozdravček iz oblačne LJ (sonček še nič kaj ne kuka).
Svezo zelenjavo jeva z mozem vedno kot predjed. Sledi (moz ob koscku mesa) se pecena ali dusena.Skoraj vsak dan imava bucke,paprike in melancane na hitro popecene (kot na zaru),jih pokrijem in se v lastni pari malo omehcajo.In tu pride popecen ingver,cesen,petersilj in se marsikaj od zacimb in zelisc; najlepse se dela v voku ali posebni jekleni zar posodi,ki je tako tezka,da jo komaj dvignem.Tudi rezine popecene cebule prijajo.Enkrat sem ze opisala in nekdo je to imenoval a la part,ker popecemeno,dam ven in drugo …Dobro je k rizu,testeninam.K mesu na zru pa sploh.Post je bil mislim zelenjavne omake.Napisala sem tudi peperonato.
Si poskusila ze sam ingver v prijetni omaki,ki jo servirajo k susiju? Jaz grem na susi samo zaradi ingverja,tako lepo pohrustlja in okus!!!
Crni poper je mocnejsi. Torej ,v bolj pikantne jedi.Beli rabim za svetle hladne omake,za svetlo zelenjavo,je bolj blag.Rada imam tudi vlozeni zeleni poper,ki ga dam v sveze solate(celega), omake.Presenecenje: v mehiski restavraciji so ga malo dodali na vanilijev sladoled.Odkritje.Zdaj imas priliko,da naredis van. sladoled (jajcna krema z van.strokom) in po vrhu malo zelenega popra.
Zajbelj,nepogresljiv pri zajcku in drugem pecenem mesu,malo.mediteran ga redo rabi.Tudi testenine s pocvrtim zajbljem so okusne.
Zdaj si bos mislila,da samo kuham in jem.Pa ni tako.Ne jem veliko,toda izbrano po mojem okusu.Tudi prav veliko casa ne porabim pri stedilniku.Se znam organizirati. No, danes pa imava korespondenco na dveh valovih.
Lepo se imej Babi
susi- mi ni vsec !!
moj moz je ze nekaj casa zbiral material in korajzo za ta susi..!::)) tam okrog novega leta sva bila v avstriji-na neki polici je zagledal vse sestavine na kupu in seveda nabavil! to naj bi bila predjed za k silvesterski vecerji! k sreci smo imeli se polno drugega!!:)) “probala ” sem,ampak nisem nikakor spravila grizljaja dol!! hci je rekla,da ni nic posebneg! moz ga je-stoicno-nekaj pojedel. edino nasi psicki je bil pa ocitno vsec-dali smo ji koscek-pa je hotela repete! lp petra
Forum je zaprt za komentiranje.